Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så träffade kungabarnen sina respektive

17 feb, 2022 
Minna Wallén-Widung
Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Sofia och prins Carl Philip på Nobelfesten 2015.
Våra svenska kungabarn har alla tre hittat kärleken och är i dag lyckligt gifta. Men hur träffade egentligen Victoria, Carl Philip och Madeleine sina respektive? Här är allt vi vet om de kungliga kärlekssagorna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så träffades kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria har en av sina goda vänner att tacka för att hon träffade sitt livs stora kärlek. Året var 2001 då Victoria följde med sin kompis till det gym i Stockholm där Daniel Westling från Ockelbo då jobbade.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på bröllop 2003.
Victoria och Daniel fångade på bild under ett bröllop sommaren 2003.

Gymmet hette Master Training och Daniel blev Victorias personliga tränare. Han såg till att hon fick besöka gymmet utanför öppettiderna och ibland kunde det innebära att träningspassen pågick ända till midnatt. De sågs snart flera gånger i veckan och med tiden utvecklades en vänskapsrelation mellan dem.

Se också: Året med kungafamiljen 2021

Året med kungafamiljen 2021Brand logo
Året med kungafamiljen 2021

– Det jag uppskattade hos Daniel var att han var en okomplicerad och rak person med fötterna på jorden. Han är ärlig och har en härlig humor. Daniel är lättsam att vara med och lätt att tycka om, har Victoria tidigare berättat för författaren Susanna Popova i boken Vårt bröllop.

Annons

Vänskapen kom att betyda mycket för dem båda och de var rädda för att förstöra den genom att ta relationen ett steg vidare, enligt Victoria. Men till sist gick det inte att förneka de starka känslor de både hade fått för varandra.

– Victoria är en fantastisk person och vi hade verkligen en fin vänskapsrelation. Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon, jag blev kär helt enkelt och att kärleken var besvarad kändes tydligt, säger Daniel i boken.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skrattar tillsammans på en bild från deras bröllop 2010.
Victoria och Daniel gifte sig i Stockholm sommaren 2010.

Den första dejten blev en Britney Spears-konsert i Globen. Victoria trivdes redan från start bra ihop med Daniels vänner och familj. Paret delade också många intressen, som friluftsliv och skidåkning.

Annons

Men trots att relationen utvecklas och de träffas allt oftare, vill de ännu inte gå ut med sin relation offentligt – bara livvakterna kände inledningsvis till deras förhållande. I stället träffas de i största hemlighet på Drottningholm eller i Daniels lägenhet i centrala Stockholm.

Men år 2002 avslöjades paret och de första bilderna publicerades på dem tillsammans. Året därpå visade de för första gången upp sig offentligt tillsammans med kungafamiljen vid konserten på Öland på Victorias födelsedag.

I februari 2009 offentliggjordes att paret hade förlovat sig, och den 19 juni 2010 gifte de sig i Storkyrkan i Stockholm. Genom giftermålet blev den personlige tränaren från Ockelbo prins av Sverige, hertig av Västergötland och riddare av Serafimerorden.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel med lilla Estelle år 2012.
År 2012 föddes parets första barn, prinsessan Estelle.

2012 föddes Victorias och Daniels första barn, prinsessan Estelle. 2016 kom prins Oscar till världen. Familjen bor numera på Haga slott i Solna.

Annons

Så träffades prinsessan Madeleine och Chris O'Neill

När prinsessan Madeleine mötte finansmannen Chris O'Neill för första gången 2010, hade hon nyligen brutit förlovningen med sin mångåriga pojkvän Jonas Bergström. Hon och Jonas hade då varit tillsammans i åtta år och förlovade i ett.

Men bröllopet blev aldrig av och förlovningen bröts efter att det framkommit att Jonas varit otrogen mot Madeleine. Det var norska Tora Uppstrøm Berg som i en intervju med norska Se og Hør berättade att hon tillbringat en natt tillsammans med Jonas Bergström under tiden han fortfarande var tillsammans med Madeleine.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på gala tillsammans i New York 2012.
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på gala tillsammans i New York 2012.

Samtidigt som hovet publicerade pressmeddelandet om den brutna förlovningen, satt Madeleine på ett plan till New York. Där slog hon sig till ro och arbetade med organisationen Childhood Foundation, grundad av mamma drottning Silvia. Och snart träffade hon alltså finansmannen som skulle bli hennes make.

Annons

I en intervju på hovets hemsida har Madeleine tidigare berättat om hur paret träffades:

– Vi träffades genom gemensamma vänner. För mig började det med en nära vänskap. Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände.

I andra intervjuer har Madeleine avslöjat att Chris omedelbart blev förälskad, men att det tog lite längre tid för henne.

– Jag hade precis flyttat till New York och träffade honom genom gemensamma vänner. Chris har en förmåga att få alla omkring sig att må bra. Det gillar jag. Och så är han romantisk. En riktig gentleman. Vi gick på bio och åt middag tillsammans. Var på klassiska dejter, sa hon till Elle år 2013.

Prinsessan Madeleine gifter sig med Chris O'Neill i Stockholm sommaren 2013.
År 2013 sa prinsessan Madeleine och Chris O'Neill ja till varandra och blev äkta makar.

Med tanke på att hon just hade kommit ur en längre relation, ville Madeleine ta det långsamt och försiktigt och inte stressa in i något nytt.

Annons

– Eftersom jag kom från ett långt förhållande ville jag verkligen ta det lugnt, en dag i sänder. Kärleken växte fram. Jag började inse att jag längtade så otroligt mycket efter honom när han inte var där. Det var så det började för mig. Och det är väl det som är kärlek, när man känner att man inte kan leva utan varandra.

I oktober 2012 tillkännagavs att paret hade förlovat sig. Chris O'Neills frieri beskrev Madeleine som ”romatiskt och fint genomtänkt” i intervjun på hovets hemsida. I samma intervju beskrev Chris kungaparets reaktion när han berättade att han planerade att fria till deras dotter.

– Kungen och drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill tillsammans med sina barn Leonore, Nicolas och Adrienne på slottet i december 2021.
I dag har Madeleine och Chris tre barn tillsammans – Leonore, Nicolas och Adrienne.

Den 8 juni 2013 ringde kyrkklockorna och paret blev man och hustru i Slottskyrkan i Stockholm. I samband med vigsel tackade Chris O'Neill nej till att bli både Hans kungliga höghet och hertig, eftersom han inte ville göra de uppoffringar som hade krävts i form av att lämna sitt jobb och finansvärlden där han jobbat så länge.

Annons

2014 föddes parets första barn, prinsessan Leonore. 2015 föddes prins Nicolas och 2018 kom lillprinsessan Adrienne till världen. Sedan hösten 2018 bor hela familjen i Florida.

Så träffades prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Precis som sin syster Madeleine, hade prins Carl Philip precis kommit ut ur ett långt förhållande när han träffade sin blivande fru för första gången. Carl Philip och ex-flickvännen Emma Pernald hade varit ett par i tio år när de bröt upp 2009.

Prins Carl Philip och flickvännen Sofia Hellqvist på ett event i Stockholm 2011.
Carl Philip och Sofia fångade på bild 2011.

Bara några månader senare, mitt i högsommarvärmen, mötte han Sofia Hellqvist via gemensamma vänner i Båstad. Och enligt Carl Philip slog förälskelsen till direkt.

– Ja, det tycker jag definitivt. Det fanns något som var väldigt spännande och lockande, har han tidigare sagt i en intervju med TV4.

Annons

I samma intervju berättade Sofia att det fanns en hel lista med saker som hon först föll för hos prinsen.

– Det första som jag uppmärksammade med Carl Philip var att han hade en enormt ödmjuk blick. Allt eftersom jag lärde känna Carl Philip upptäckte jag att han var otroligt jordnära, väldigt klok och väldigt ödmjuk.

Prins Carl Philip gifter sig med Sofia Hellqvist i Stockholm 2015.
Sofia och Carl Philip blev man och hustru 2015.

Carl Philip avslöjade å sin sida vad han föll för hos Sofia.

– Först och främst för att hon var så vacker – hennes ögon... Men också att hon är en fantastisk person: fötterna på jorden och ett härligt sätt att vara. Det finns så mycket bra att säga – hon är en härligt spännande person. Jag kanske inte har känt kärlekens magi innan jag träffade Sofia, men sedan jag träffade Sofia känner jag verkligen hur den kan transformera en person.

Annons

Påsken 2010 åkte paret på en romantisk långweekend tillsammans, och strax därefter avslöjade Svensk Damtidning att de vistats tillsammans i Falsterbo där de enligt vittnen gått hand i hand och sett ”väldigt gulliga ut”. Samma sommar bjöds Sofia Hellqvist in till Solliden för middag med resten av kungafamiljen och efter det fördjupades parets relation.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prins Alexander, prins Gabriel och lilla prins Julian på Julians dop sommaren 2021.
Hela prinsfamiljen på Julians dop i augusti 2021.

Under de kommande åren flyttade Carl Philip och Sofia ihop och skaffade hunden Siri tillsammans. Och så kom dagen många väntat på – den 27 juni 2014 meddelade hovet att paret hade förlovat sig. Frieriet ägde rum på parets sommarställe i Trosa. Året därpå gifte de sig i Slottskyrkan i Stockholm. I och med vigseln blev Sofia prinsessa av Sverige och hertiginna av Värmland.

Ytterligare ett år senare, i april 2016, föddes deras första barn – prins Alexander. Prins Gabriel kom till världen året därpå och 2021 välkomnade prinsparet sin tredje son, prins Julian.

Annons