Sanna Lundell och Ann Söderlund släpper kokbok

Sanna Lundell och Ann Söderlund ger ut sin kokbok "Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet" 2019.
Vapendragarna och bästa kompisarna Sanna Lundell och Ann Söderlund har skrivit en kokbok tillsammans. Med den vill de dels återinföra söndagsmiddagen i svenska hem, och dels minnas personer de älskat. "Att bjuda någon på mat är en kärlekshandling. Vi vill skapa en folkrörelse", säger Sanna Lundell.

Tidigare har de två kompisarna bland annat gjort tv-serien Djävulsdansen tillsammans och snart blir de bloggkollegor på allas.se. Att journalisterna och tv-profilerna Sanna Lundell och Ann Söderlund trivs med att jobba ihop är tydligt. Och nu har de skrivit en kokbok tillsammans – Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet (The Book Affair).

– Jag är så himla nöjd med den, jag går runt och läser i den och har lagat recept ur den hela helgen. Vi vill inte att det här ska vara en slit-och-släng-bok utan den ska kunna stå framme länge. Därför har vi gett den en lite lyxig men tidlös känsla, säger Ann.

Vi har en urholkad middagstradition

Sanna Lundell och Ann Söderlund har skrivit en kokbok tillsammans.

Sanna Lundell och Ann Söderlund. Foto: Erica Wessman/The Book Affair

Boken är inte en helt vanlig kokbok. Här finns visserligen mängder av härliga recept och vackra fotografier på mat, men centralt i boken är också Anns och Sannas kåserier. I sina texter berättar de om olika matminnen, om personer som inte längre finns men som har betytt mycket för dem och deras matlagningsintresse. Läsaren får också ta del av privata bilder från författarnas uppväxt och liv. Här hittar vi till exempel bilder på Sanna och hennes två bröder under en resa till Marocko i barndomen.

Ann och Sanna vill återinföra söndagsmiddagen

Matintresset har de båda haft länge, men idén till boken kom när Sanna åt brunch på Häringe slott utanför Stockholm.

– Jag hittade en bok i deras bibliotek skriven av en brittisk formgivare. Det är en självbiografi i matform kan man säga. Där finns knappt några recept, utan i stället är det som en klipp-och-klistra-bok med gamla lappar, servetter där hans mormor skrivit upp något recept, en majonnässmörgås han åt som student i New York och så vidare. När jag läste den tänkte jag ”gud vad roligt att göra något liknande”, säger hon.

Matbild ur Sanna Lundells och Ann Söderlunds kokbok "Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet".

Halstrad tonfisk och grillade citroner bjuds det på i kokboken. Foto: Erica Wessman

Att få med Ann på noterna var inget problem. Båda hade länge haft en dröm om att en gång få ge ut en kokbok. I inledningen skriver de att de är ”riddare runt det operfekta bordet” sex av sju dagar i veckan.

Nu vill vi ”reclaima” söndagsmiddagen

Då är det halvfabrikat, snabbmakaroner och ketchup, kalaspuffar och hämtmat. Men söndagsmiddagen vill de återinföra som en helig familjetillställning där man tar sig tiden att laga mat från grunden och äter tillsammans i lugn och ro.

– Vi läste en undersökning som visade att i Sverige är det 70 procent av alla familjer som inte äter middag tillsammans. Vi har en urholkad middagstradition. I Frankrike till exempel äter 80 procent av familjerna tillsammans, det är en jättestark kultur. Men hos oss har något hänt, vi har implementerat middag framför dumburken eller en macka innan man går och lägger sig, säger Sanna.

Ann Söderlunds och Sanna Lundells kokbok "Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet".

Ann Söderlunds och Sanna Lundells kokbok Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet.

Samtidigt, menar hon och Ann, är det runt middagsbordet vi verkligen får en chans att se och prata med varandra.

– Det är ju då vi faktiskt får möjlighet att möta varandra, prata och checka av hur alla mår. I övrigt går det ju i ett med hämtningar, fritidsintressen och allt vad det är. Och söndagsmiddagen möjliggör det i ännu högre grad. Nu vill vi ”reclaima” söndagsmiddagen.

Mormödrarna Ester och Kajsa hyllas

Både Ann och Sanna minns barndomens söndagsmiddagar och släktkalas med värme. När alla samlades och åt tillsammans skapades också en sammanhållning och ett sammanhang som de tror är viktiga.

– Att bjuda någon på mat är en kärlekshandling, det är omsorg och att visa att man bryr sig om någon. När jag var yngre sket jag i allt sånt förstås, men ju äldre jag blir desto mer värde sätter jag på det. Trots alla svårigheter vi har gått igenom, har i alla fall det här fungerat bra i min familj. Det här har varit till alla delar njutbart, säger Sanna.

I boken hyllar de sina förebilder i matlagningen. De minns personer de har älskat genom att laga deras mat och dela med sig av deras recept.

– Själva fundamentet är våra mormödrar Ester och Kajsa. Vi är inga kockar eller matskribenter utan berättar om mat utifrån hur vi är som personer. Vi ville också få in lite politik, slå hål på några myter, skriva om kvinnorna som alltid har stått vid spisen utan att få ens ett tack, säger Ann.

Chokladmousse i Sanna Lundells och Ann Söderlunds kokbok "Söndagsmiddag – riddarna runt det operfekta bordet".

Den här chokladmoussen beskrivs som ”nyttig, vegansk och snygg”. Foto: Erica Wessman

Matminnen i fokus

I boken fokuserar Ann och Sanna mycket på mat som minne. Att äta kan innebära en resa i tiden, hävdar de.

– Till exempel är jag ärligt talat inte jätteförtjust i Flygande Jakob som vi har med i boken, men ibland är det härligt att äta mat som kastar en tillbaka i tiden. Man kan återuppleva minnen och personer man älskar genom mat, säger Sanna.

Vi vill inspirera läsarna att testa alkoholfritt

Ann beskriver boken som ”både okonventionell och traditionell”.

– Det är inte 200 nya superavancerade recept. Snarare försöker vi hitta ett sätt att förhålla oss till mat genom att titta tillbaka på vår egen mathistoria. Det är underhållande och fina texter som vi hoppas ska sätta igång tankar om mat hos läsaren.

Tipsar om alkoholfri dryck till maten

I slutet av boken finns ett kapitel ägnat åt dryck – alkoholfri sådan.

– Vi vill inspirera läsarna att testa alkoholfritt. En söndagsmiddag är för alla, barn och unga och gamla. De flesta ska jobba dagen efter och vi vill visa att det går utmärkt att få en middag att kännas festlig och lyxig också utan alkohol, säger Sanna.

Hon hoppas att kokboken ska kunna inspirera andra till att satsa på söndagsmiddagen. Att svenskarna börjar göra tid för ordentlig matlagning och samlar familjen runt matbordet åtminstone en dag i veckan. Under hashtaggen #söndagsmiddagmedannosanna på Instagram vill de engagera läsarna att dela sina bästa recept med varandra.

– Vi vill skapa en folkrörelse, säger Sanna.

Köp ditt ex av Sanna Lundells och Ann Söderlunds bok

Sugen på att laga söndagsmiddag? Köp ditt ex av boken Söndagsmiddag: Riddarna runt det operfekta bordet till specialpris