Sanna Lundells fina hälsning: ”Till er som delar sorgen”

Sanna Lundell vars mamma Barbro Zackrisson tog sitt liv när hon var 66 år gammal.

Foto:Eero Hannukainen/TT

Efter att Sanna Lundell öppnade upp om sin mammas självmord har många med samma sorg hört av sig. Nu skickar Sanna en fin hälsning till dem.

År 2017 tog Sanna Lundells mamma Barbro Zackrisson livet av sig. I ett blogginlägg förra veckan öppnade Sanna Lundell upp om sorgen hon burit efter det. Hon berättade i en intervju med allas.se att sorgen när man förlorar någon i suicid har flera lager.

– Man förlorar någon man älskar, men sen är det alla andra frågor kring det. Det här med att det känns så otroligt onödigt, det blir en egen sorg på något sätt. Alla obesvarade frågor, att sörja att man inte fick se henne gammal, den har många bottnar den sorgen, så den pågår och kommer säkert alltid finnas där, sa Sanna.

Se också: Frida Boisens mamma tog sitt liv

Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"
6:13

Efter reklamen: Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"

(6:13)

Slå på ljud

Många som känner igen sig har hört av sig efter att Sanna öppnat upp, och hon beskrev att många känner skam och bär på en obearbetad sorg.

– Döden är en del av alla våra liv även om vi möter den på olika sätt, men just suiciddöden är så skam– och tabubelagd.

Sanna Lundell om den dubbla sorgen efter mammans självmord

Det är också därför hon ville öppna upp och prata om det. Suicid är en vanlig dödsorsak, men för få pratar om det, menar Sanna, som ser det som sin livsuppgift att ändra samhällets attityder kring psykisk ohälsa och beroendesjukdomar.

Sannas fina hälsning till följarna

I ett inlägg på Instagram skickar hon en fin hälsning till alla som hört av sig efter det hon skrivit om sin mamma. Sanna har fått en blombukett, men hon dedikerar den till så många fler.

”De här blommorna vill jag skicka vidare till alla er som skriver till mig efter mitt senaste blogginlägg. Till er som delar sorgen efter suicid. Till er som kanske precis just nu förlorat någon ni älskade. All kärlek till er. Alla blommor i världen till er”, skriver hon i inlägget.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

  • Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden 1177- Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. På telefonnummer 1177 får du ett snabbt svar om vart du ska vända dig inom vården.

  • Mind Självmordslinjen 90101- Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag.Tel: 90101, chatt: chat.mind.se, mejl: [email protected].

  • Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Källa: Suicide Zero