Sanningen om kungliga diademet – som Victoria vägrar bära

En kombinerad bild på drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

Foto: TT

Det finns en del kungliga smycken som Victoria inte vill bära – för att hon tycker att de tillhör drottningen. Ett av dem bär på en spännande historia!

Det kungliga smyckeskrinet innehåller en hel värld av spännande historier. Många har en alldeles speciell plats i de kungliga kvinnornas hjärtan och väljs ut med omsorg inför kungliga högtider och evenemang.

Slå på ljud

Men det är inte bara att välja och vraka bland de anrika juvelerna när det är dags för kungliga kalas. Åtminstone inte för Victoria, Madeleine och Sofia. Så här har kronprinsessan själv beskrivit turordningen.

Hemligheten bakom det ärofyllda diademet

– Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära – i dag, har kronprinsessan Victoria själv sagt i programmet Kungliga smycken på SVT.

Silvia

Silvia i det vackra Kröningsdiademet och ädeltopaserna, i juni år 2010.

Det brasilianska diademet, även kallat kröningsdiademet, är ett sådant. Det tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket år 1873. Men tidigare i år uppkom nya uppgifter som avslöjar att diademet pantsattes på 1830-talet för att finansiera ett krig om tronen i Portugal.

Josefinas syster Amélie var bara 17 år gammal när hon blev kejsarinna i Brasilien, år 1829, i samband med äktenskapet med Dom Pedro I.

Victorias utspel mot Daniel – som får hela rummet att reagera

– Maken Dom Pedro tog alla Amélies smycken. Silver och allt han kunde. Han lämnade in allt på en bank i London som säkerhet för lånet, säger författaren Claudia Thomé Witte i SVT:s dokumentär Kungliga smycken.

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Felaktiga uppgiften om prins Oscar fick Victoria att rasa