Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sanningen om kungliga diademet – som Victoria vägrar bära

17 sep, 2020 
AvEllen Myrgård Lindén
En kombinerad bild på drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.
Det finns en del kungliga smycken som Victoria inte vill bära – för att hon tycker att de tillhör drottningen. Ett av dem bär på en spännande historia!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det kungliga smyckeskrinet innehåller en hel värld av spännande historier. Många har en alldeles speciell plats i de kungliga kvinnornas hjärtan och väljs ut med omsorg inför kungliga högtider och evenemang.

Videon kunde inte hittas

Men det är inte bara att välja och vraka bland de anrika juvelerna när det är dags för kungliga kalas. Åtminstone inte för Victoria, Madeleine och Sofia. Så här har kronprinsessan själv beskrivit turordningen.

Hemligheten bakom det ärofyllda diademet

– Det finns smycken som är för mamma, inte för mig. Det är några av de stora, mer drottninglika. De ska inte jag bära – i dag, har kronprinsessan Victoria själv sagt i programmet Kungliga smycken på SVT.

Silvia
Silvia i det vackra Kröningsdiademet och ädeltopaserna, i juni år 2010.

Det brasilianska diademet, även kallat kröningsdiademet, är ett sådant. Det tillhörde kejsarinnan Amalie av Brasilien och som enda arvinge fick systern, drottning Josefina av Sverige, ärva smycket år 1873. Men tidigare i år uppkom nya uppgifter som avslöjar att diademet pantsattes på 1830-talet för att finansiera ett krig om tronen i Portugal.

Annons

Josefinas syster Amélie var bara 17 år gammal när hon blev kejsarinna i Brasilien, år 1829, i samband med äktenskapet med Dom Pedro I.

– Maken Dom Pedro tog alla Amélies smycken. Silver och allt han kunde. Han lämnade in allt på en bank i London som säkerhet för lånet, säger författaren Claudia Thomé Witte i SVT:s dokumentär Kungliga smycken.

Silvia bär bara diademet vid särskilda tillfällen, när det verkligen är tal om något speciellt firande, någon speciell högtid.

Annons