Sarah Dawn Finer: Jag har ofta känt mig annorlunda

Sarah Dawn Finer som berättar om sitt utanförskap.

”Min livsambition är att hitta platsen där min reaktion är den jag vill att den ska vara och att jag inte reagerar i till exempel affekt eller impulsivitet”, säger artisten Sarah Dawn Finer.

Foto: Magnus Ragnvid

Sarah Dawn Finer har, som de flesta artister, ett tufft år bakom sig. Men det har också lett henne in på nya spår.
– Det finns helt klart inget plan i mitt liv som pandemin inte påverkat mig på, säger hon.

Hårt arbete, eller snarare ”extremt hårt arbete” är det som ligger bakom Sarah Dawn Finers framgångar. Hon hör till dem som verkligen jobbat upp sin karriär.

– Jag har märkt att när jag verkligen vill något har jag ett otroligt driv inom mig.

Hon berättar att det inte spelar någon roll vad det gäller i livet. Hon har en växel som många andra inte har.

– Jag tycker inte jag åstadkommit en tredjedel av det jag vill.

Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"
0:57

Efter reklamen: Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"

(0:57)

Slå på ljud

Det kreativa intresset har funnits i Sarah Dawn Finers familj redan från början. För henne har det aldrig varit vidare märkligt att sjunga, dansa eller spela olika instrument.

– Men bara för att jag höll på med en massa kulturella intressen, som sång och teater, betydde det ju inte att jag en dag skulle jobba med det. Mina föräldrar var inte utövare utan konsumenter och kulturälskare, så därför blev det kanske extra intressant för oss barn, berättar Sarah i ett samtal.

Det här är Sarah Dawn Finer

Ålder: 39

Familj: Sambon Jonas, dottern Annie Grace Finer (och ett barn på väg när denna intervju görs), bonusbarn.

Bor: Stockholm.

Yrke: Artist.

Aktuell med: Podcasten ”Talk to me” och EP:n ”Songs for comfort”.

Sarah Dawn Finer är lillasyster

Sarah beskriver sig själv som en ganska typisk lillasyster som gärna hakade på sina äldre syskon. Hennes bror började med dans ungefär när Sarah föddes och hennes storasyster sjöng en hel del. Sarah var ett livligt barm, och ”entreprenörig” redan som liten.

– Jag var nog rätt brådmogen och blev därför tidig med mycket. Jag och min syrra brukade sjunga på familjefester och om vi kände att rummet reagerade på vår sång på ett positivt sätt fortsatte vi att sjunga på hemmamiddagar och liknande, säger Sarah, som stod på scen redan som sexåring, även om hon aldrig drömde om att bli artist.

Talangjuryn på plats med Sarah Dawn Finer längst ut till höger i röd-svart klänning och fin håruppsättning.

Sarah i Talang-juryn tillsammans med David Batra, Bianca Ingrosso och Edward af Sillén.

Foto: Jessica Gow/TT

Sarahs intresse blev snabbt att göra lite av allt. Främst sång och musikinstrument men också barnteater, dans och att göra egna radioprogram.

De menade att man kan bli vad man vill i livet

– Jag kommer från ett hem där man fick lov att hänge sig åt sin passion. Jag följde mina impulser och mina föräldrar stod bakom mitt hoppande mellan de olika intressena. Det var jag som var den drivande, jag som till exempel ville gå på olika auditions eller börja spela saxofon. Det var aldrig mamma och pappa som pushade mig, däremot uppmuntrade de mig, berättar Sarah.

Samtidigt poängterade hennes föräldrar vikten av disciplin. Själva hade de valt en akademisk bana.

– De kom till Sverige och skapade en hel karriär och ett helt nytt liv i ett nytt land. Pappa blev medicinjournalist och mamma terapeut. De lade ner mycket arbete och menade att man kan bli vad man vill i livet, men man måste jobba hårt för att bli bra på det.

Tog plats i Talang-juryn

Sarah har fått en hel del förfrågningar att programleda eller delta i olika tv-program.

Ofta har hon inte haft tid, men att hon tackade ja som jurymedlem i Talang just i år berodde på att hon, på grund av pandemin, nu hade tiden att vara med.

– Jag var egentligen bokad på över hundra konserter/turnéer och egna produktioner från mars 2020 till mars 2021, men almanackan blev plötsligt tom och alla investeringar gick i kras. Men jag är väldigt tacksam över att jag kunde vara med i Talang. Det har varit väldigt givande och roligt. Helt krasst hade jag inte en aning om hur det skulle tas emot. Men responsen vi har fått har varit helt ofattbar. Folk som jobbat med detta program i tio år säger att det är den bästa säsongen, utbrister Sarah.

Sarah har, som de flesta artister, ett tufft år bakom sig. Hon menar att det inte finns något i hennes liv som är opåverkat av pandemin. Rent arbetsmässigt försvann alla jobb.

Sarah Dawn Finer på scen under galan Don't stop the music.

Sarah på galan Don't Stop the Music, som arrangerades till stöd för musikfolk som på olika sätt drabbats av nedstängningen i pandemins spår.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Jag har aldrig varit arbetslös så länge i och med att jag alltid jobbat med så olika saker och startat och fiskat egna projekt. Detta var en helt ny situation för mig. Hela vår bransch hamnade i ett läge som handlar om överlevnad, tillvaron åkte ner till noll. Även privat, hela livet, hur vi rör och hur vi beter oss har påverkat mig. Vardagen förändrades, barn som var hemma från skolan och vi har inte fått träffa mor- och farföräldrar. Jag har förlorat både släkt och vänner, inte i covid, men jag har varit på begravningar där endast några få får närvara. Ja, det finns helt klart inget plan i mitt liv som pandemin inte påverkat mig på, säger Sarah och suckar.

Sarah Dawn Finers behov av att läka

Tidigare i år släppte Sarah EP:n Songs for comfort och singeln Be gentle.

Om sin nysläppta musik säger Sarah att allt hon hade skrivit de senaste två åren, som hon egentligen skulle börja spela in, hamnade i skymundan av det akuta läget.

Musiken ska kännas som ett täcke av tröst

– Istället växte andra behov fram, en ren självbevarelsedrift. Behovet av att läka och behovet av att få tröst. Detta kändes plötsligt mer angeläget att sjunga om. Singeln Be gentle kom till ur känslan jag har för detta år. Man kan väl säga att EP:n består av tröstcovers och min förhoppning är att musiken ska kännas som ett täcke av tröst, menar Sarah.

Sarah vet inte vad hon hade sysslat med om det inte hade fått arbeta inom kultursektorn. Men helt klart har hon, tack vare sin podcast Talk to me, fått mersmak för journalistiken och mötet med andra människor.

Mark Levengood om den svåra förlusten: Det har varit ett sorgens år

– Att intervjua och att prata med folk om allt från deras psykiska hälsa eller vad som driver dem i livet är otroligt tillfredsställande. Människor är mitt stora intresse och jag har längtat efter att få ha längre samtal av det här slaget. Men det är svinmycket jobb, att klippa ihop ett poddavsnitt tar två dagar av varje vecka. Och jag spelar in allt själv och bokar alla som både säger nej och ja.

Fram till nu har Sarah jobbat med podden helt gratis, och investerat allt, i fem månader. Att syssla med projekt som inte ger någon ekonomisk vinning ”kan tyckas vara helt infantil”, påpekar Sarah. Men passionen är viktigast. Hon menar att detsamma gäller när hon ger ut sin egen musik. Sarah har räknat ut att för den EP hon just gett ut skulle det behövas 10–12 miljoner streams för att inte gå back med projektet. Så hon säger att musiken inte är något hon skapar främst för pengarnas skull.

Sarah Dawn Finer som berättar att hon inte ångrar saker hon gör – bara saker hon avstår.

Sarah ångrar sällan saker hon gjort. "Däremot kan jag ångra sådant jag inte gjort eller vågat", säger hon.

Foto: Magnus Ragnvid

– Såklart vill jag leva på det, men det är behovet av att få vara kreativ som ger drivet, säger Sarah. Jag letar andra jobb som betalar hyran. Och är väldigt tacksam för att till exempel ha kunnat få jobba lite med tv.

Växande familj – som håller sig hemlig

Helst vill Sarah inte prata om sitt familjeliv, hon vill hellre att det ska handla om det yrkesmässiga. Inte minst för att barn, sambo och bonusbarn inte valt ett offentligt liv. Sarah har levt med sambon Jonas i några år och de har dottern Annie Grace tillsammans. Jonas har sedan tidigare fyra barn. Så familjen är stor och ännu större är den på väg att bli. För när som helst blir Sarah och Jonas återigen föräldrar.

Som mamma säger Sarah sig vara på olika vis beroende på vilket barn hon är med.

– Jag tycker att det är kul med ordlekar där man får använda hjärnan eller att samtala med barnen. Jag tycker om att lära dem saker eller sjunga, baka, laga mat, dansa eller ha disco. Eftersom jag är hyfsat rastlös älskar jag när det händer saker. Jag är helt klart inte bäst när det kommer till att sitta still och gräva med barnen i en sandlåda.

På frågan vad som är den svåraste utmaningen i mammarollen svarar Sarah att jobbigast i livet i stort är att vara den man vill vara i alla situationer alltid.

– Man vet hur man önskar att man skulle reagera, men kanske man inte kommit dit i livet så att man reagerar så. Min livsambition är att hitta platsen där min reaktion är den jag vill att den ska vara och att jag inte reagerar i till exempel affekt eller impulsivitet. Det är så klart olika beroende på ens livsfaser, men vissa saker kan man inte speeda igenom. Man lär sig när man lär sig. Jag försöker därför att inte lägga för mycket skit på mig själv för det och tycker jag blir allt bättre på detta med tiden.

Något som inte stämde

Sarah har berättat att efter att hennes dotter föddes 2017 följde en svår tid, bland annat förklarar hon i TV4-programmet Renées brygga att hon inte kände igen sig själv.

David Sundin om sitt shoppingberoende – postombudet blev orolig

– Det var något som inte stämde. Jag var konstant ledsen, säger Sarah i programmet och hon menar att detta tillstånd inte var något nytt för henne.

Sarah har tillbringat stora delar av sitt liv med att vara nedstämd eller ledsen, men egentligen aldrig kunnat sätta fingret på dess orsak. Redan som litet barn kände Sarah att människor runt omkring henne var obekväma med hennes personlighet, något hon i dag känner ligger till grund för en stor osäkerhet i henne. Hon har ofta känt sig annorlunda och inte vågat vara sig själv i alla lägen.

Det var först när hon satt ner och pratade med en väninna som har adhd som hon fylldes av stor igenkänning. Det att hyperaktiviteten kan sitta mer i huvudet än i kroppen var något hon kunde relatera till. Och efter denna insikt gick hon med på att göra en utredning.

– Jag tror ingen i min omgivning blev särskilt förvånad över min diagnos. Lika skönt som det var att för första gången förstå sig själv, lika sorgligt var det att det tagit så lång tid. Att jag inte tidigare har förstått eller fått hjälp är sorgligt, säger hon i programmet.

Samtidigt som diagnosen fungerat som en drivkraft så har hon varit konstant trött och lidit av dålig självkänsla.

Sarah Dawn Finer har ökad förståelse

I sin podcast vill Sarah nå ut med information om sin diagnos, inte minst för att hon själv fått ökad förståelse och blivit hjälpt när andra människor berättat sin historia om hur de fungerar.

– Kanske finns det någon annan som söker svar, som befinner sig i samma situation som jag var och som behöver hjälp, säger hon.

Finns det något som skrämmer dig?

– Typ allting. Jag är ju mamma så massor skrämmer mig med det. Just nu är jag ju gravid och min största önskan är såklart att allt ska gå bra med den här lilla. Om jag hade varit förstagångsmamma nu under pandemin hade jag varit i chock. Allt är ju så annorlunda för oss gravida nu, man får ju typ göra allt själv.

Tror du på en högre makt?

– Inom spiritualitet absolut, men inte inom religion.

Vad blir du stressad av och hur hanterar du stress på bästa sätt?

– Det är olika beroende på vilken fas i livet jag befinner mig i. Har jag en dag när jag inte behöver speeda mot klockan är det ok att ungarna inte gör som jag säger, men det är ytterst sällan man har ett liv utan stress. Det jag försöker lära min dotter när hon är uppstressad är att andas. Det är något som verkligen hjälper mot stress. Fokusera, andas och börja om. Annars är jag mycket för struktur och utgår ofta från olika listor för att det ska bli så enkelt som möjligt. Vissa går in i panikläge när de blir stressade, jag blir istället extremt fokuserad och handlingskraftig.

Malena Ernman om dottern Greta Thunbergs psykiska ohälsa

Vad ger dig livsglädje?

– Jättemånga saker. Nu under våren när ljuset kommer blir jag alldeles lycklig. Eller som när jag fick fira min första jul med snö. Jag blir väldigt lycklig när någon kan förekomma eller överraska mig med att göra något som jag inte bett om, något jag inte visste att jag ville eller behövde. Och de där små sakerna i vardagen. Som en dag där man inte ligger efter och har tid att hänga med barnen och inte behöver tjata är ljuvligt. En riktigt bra låt gör mig också riktigt lycklig. Och så är jag sådär barnsligt kär i mina kompisar. En kväll med en massa fina samtal med dem är magiskt.

Vad har du för intressen vid sidan av musiken?

Går jag igång på något kan jag bli ljuvligt manisk

– Jag har en massa nördiga intressen, exempel på sådant är mitt resande. Jag är inte den som reser på all inclusive utan vill hellre upptäcka världen, göra äventyrs-, hälso- eller upptäcktsresor. Jag är även väldigt tekniskt intresserad och tycker det är roligt att lära mig en massa om olika prylar, som ett nytt dataprogram eller en ny app. Sådant som andra kan tycka är supertrist kan jag nörda in mig på och sitta med i flera timmar. Jag kan fullständigt begrava mig i nya intressen och går jag igång på något kan jag bli ljuvligt manisk med detta intresse. Är även vegan, så jag tycker det är kul att försöka hitta bra recept och nya sätt att göra gamla maträtter.

Tidigare har du sagt att du lider av ”sexuella skämt-tourettes”, stämmer det?

– Haha. Jag har en ganska vass humor och jag behöver ofta hålla mig när jag är bland folk som inte borde höra mina grova skämt.

Har du någon last?

– Massor. Men ingen av dem är något som jag inte kan leva utan, eller som är farligt. Någon sa en gång att laster är bra, för utan dem skulle man säkert göra tyngre saker. Så är det nog för mig med.

Vad är du mest stolt över?

– Yrkesmässigt är jag stolt över att jag fortfarande är kvar i branschen. Jag började jobba när jag var sex år, turnera när jag var 13 år, och släppte min första EP år 2004. Jag är fortfarande kreativ och har många drömmar, och tänker inte sluta än. Med tanke på hur min resa sett ut hade jag kunnat ge upp flertalet gånger därför är jag grymt stolt över att jag fortfarande är ihärdig i mitt skapande.

Linda Lindorff: Familjen är livet för mig

– Rent privat är jag stolt över att jag under vissa morgnar bara orkat ta mig upp på morgonen, för det är faktiskt inte så lätt alla gånger.

Finns det något du ångrar?

– Jag ångrar sällan saker jag gjort. Men däremot kan jag ångra sådant jag inte gjort eller vågat. Om jag inte hade brytt mig så mycket om vad folk tyckte eller hur olika projekt ska landa hos min publik skulle jag nog vågat ännu mer.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Efter ett helvetes år är största drömmen att åter igen få jobba på ett någorlunda normalt plan. Jag har en massa projekt bokade men vi vet inte när och om de kan genomföras.