Linda Lindorff: Familjen är livet för mig

Linda Lindorff tycker att familjen är viktigast

– Jag jagar inte äventyr och spänning i världen längre, säger programledaren Linda Lindorff.

Foto: TT

Från skogarna i norr till de stora tittarsiffrorna. En känga i myllan men aldrig långt från röda mattan. Linda Lindorffs liv är fyllt av kontraster. Här berättar hon om tillfälligheter, barfotaglamour och behovet av ensamhet.

Vi skulle egentligen setts hemma hos Linda, på en kaffe i hennes kök. Smink var bokat, foto likaså. Men pandemin, och det nu så välkända covid-19-viruset, kom emellan. Men en reporter i karantän tycks inte stoppa Linda, hon är van att styra om och störs inte av schemaändringen.

I stället snörar hon på sig skorna och passar på att riva av sin dagliga promenad på sju kilometer under intervjun.

– Jag får panik om jag inte får gå ut, jag måste få andas frisk luft varje dag, säger hon medan hon stänger dörren och låser huset.

Sofia Rågenklint tar över Fråga doktorn: ''Suttit bänkad vecka efter vecka''

Linda är uppvuxen i Vilhelmina, en av Sveriges absolut minsta kommuner, till ytan lika stort som Småland och Blekinge tillsammans. Då fanns där ungefär 5 000 invånare.

– Det var inte folktätt direkt.

Linda skrattar i telefonen och när hon pratar om Vilhelmina mejslas norrländskan fram. Hon hugger meningarna på den sista vokalen och melodin blir en annan.

– Jag hade en väldigt fin uppväxt. Jag och min syster hade aldrig långtråkigt.

Hon berättar om tjäderspel, fjällvandring och att fiska öring. Om att ta en tur med skotern. Om att få rulla sig i snön efter bastun.

Ingen storstadsmänniska

Naturen i norr och de ensliga vidderna där mil efter mil var obebodda har skapat en längtan hos henne. Hon vill ha utrymme, yta och fri horisont.

– På vissa sätt är jag ingen storstadsmänniska. När det blir för trångt i en hiss kommer mitt norrländska arv fram. Jag måste kunna röra mig fritt och vifta på armarna, annars blir det tungt att andas. Jag ogillar tunnelbana och trängsel och jag inbillar mig att det kommer från min uppväxt. I Vilhelmina fanns det inga bussar direkt, vi gick till skolan eller åkte spark.

Linda Lindorff med maken Jacob och döttrarna Wilhelmina, Lykke och Benedicte

Linda tillsammans med maken Jacob och döttrarna Wilhelmina, Lykke och Benedicte.

Foto: TT

Så skrattar hon till.

– Jag minns faktiskt bara att kommunen satte in skolbuss en gång. Det var 42 minusgrader och så kallt att ögonfransarna frös ihop.Hon funderar en stund.

– Det har såklart format mig. Jag är en social människa, men jag tycker inte om när det blir för mycket. Jag behöver få tänka klart mina tankar på egen hand och det gör jag gärna utomhus.

Mamma Marianne var lärare och pappa Mårten var elektriker och drev egen firma.

– De gav både mig och min syster en bra självkänsla och ett gott självförtroende. De fick oss att förstå att världen var större än Vilhelmina och att vi kunde bli och göra vad som helst. Vi fick en trygghet hemifrån som gjorde att vi vågade kasta oss ut.

Lotta Lundgren och Erik Haag om livspusslet: ”Märkligt dubbelliv”

Och det gjorde hon. Från skogarna i Lappland till de stora scenerna i Los Angeles. Linda drömde om att bli fotograf och tillbringade mycket tid i skolans mörkrum. Hon minns den stickande doften av fixeringsvätska och hur fotografierna växte fram i trågen.

Tävlade i Fröken Sverige

Hon tog en del självporträtt och några svartvita kopior skickades till Fröken Sverige. I retrospektiv beskriver hon historien som ”helt otippad”. Telefonlinjen sprakar.

– Jag var tjejen längst fram med alla rätt på proven, jag var lång och inte särskilt poppis hos killarna. Men jag hade många vänner och ett självförtroende som gjorde att jag vågade testa, säger hon.

Hon fick resa till Stockholm och träffa juryn som bestod av bland andra Yvonne Ryding och Ulf Elving. Hon bar en svart hemsydd topp, vida byxor och ett rött brett sidenband om midjan. Det hörs på rösten att hon ler åt minnet.

– Jag kom direkt från skotern och tjäderjakten till finrummet och för juryn måste jag ha framstått som en riktig lantis. Jag hade bred norrländska, hem­sydda kläder och var helt oglamourös och ja, kanske var det just det de gillade.

3 saker som inspirerar

Naturen: Jag måste ut varje dag och få vara i mina egna tankar.

Fotografera: Jag älskar fortfarande att fotografera. Allt. Men extra mycket naturen och vackra landskap. Framför allt snöiga landskap.

Mina barn: Jag blir inspirerad av mina barns fria, okonstlade och impulsiva sätt att se på livet. Jag försöker leva på det sättet själv.

Hon vann Fröken Sverige och fick en biljett till USA – och vuxenvärlden. I Los Angeles öppnades ett glamouröst universum.

– Jag hade ingen världsvana, herregud jag hade aldrig ens gått i högklackat. Jag var ju en kuf i en glamourös värld, säger hon.

Hon gick osminkad och barfota till frukosten på hotellet, omgiven av dem världen just då såg som de allra vackraste. Hon gjorde entré för juryn i rosa bikini och högklackade guldskor. Tävlingen sågs av 60 miljoner människor. Miss Tyskland hade förslagit en snurr framför kameran och Linda lyckades få till en vinglig piruett i de höga klackarna.

Tillsammans med Strömstedts 2021 – här är årets alla par

– Jag var vältränad och stark men minns att jag tyckte att det var en sjukt konstig grej att gå ut på en scen i bikini och högklackat.

Hade du kunnat bli kvar?

– Äsch, säger Linda och slår ifrån sig frågan.

–Jag var inte snygg nog och hade inget sug efter partysvängen. Det var spännande men jag passade inte in.

Linda Lindorf är en av våra populäraste tv-profiler

– Någon hade gett min ansökan vidare till tv utan att meddela mig, och ja, på den vägen är det, berättar Linda om hur det gick till när hon sökte jobb på radio men hamnade på tv.

Foto: TT

Hon fortsätter:

– David Hasselhoff gav mig sitt kort och ville att jag skulle komma och se honom spela in Baywatch. Men jag var inte tillräckligt intresserad och gick aldrig dit. För mig var resan mest ett fantastiskt äventyr.

Ville bli journalist

Väl på Arlanda stod hon en lång stund och såg på skylten, där avgångarna ständigt byttes mot nya. Hon hade inte vunnit Miss Universum, men fått en glimt av världen och en längtan efter mer.

Hon beslöt att utbilda sig till journalist.

– Jag ville göra radio, kanske främst för att slippa tänka på utseendet. När utbildningen var över sökte hon sitt första jobb på Rix FM och kallades till ett röstprov. Men väl på plats insåg hon att hon befann sig i en tv-studio på TV3, som tillhörde samma koncern.

– Någon hade gett min ansökan vidare till tv utan att meddela mig, och ja, på den vägen är det.

Det är lätt att föreställa sig att hon rycker på axlarna på andra sidan luren.

– Mycket i mitt liv har liksom bara hänt.

Se också Så träffade Jill Johnson kärleken Mattias

I dag är hon en av våra mest folkkära tv-profiler.

Som programledare för När och fjärran fick hon se världen.

– Det var en spännande tid. Jag älskade friheten och möjligheten att kunna åka vart som helst i världen. Jag hade 200 resdagar om året och det var omöjligt att ha en fast relation. Länge ville jag inte ha barn av just den anledningen, jag ville vara så fri som möjligt. Jag var helknäpp på det viset och förstod absolut inte storheten med barn.

Hon blir, för ovanlighets skull, tyst en sekund i luren.

– Tänk vilken jäkla tur att jag insåg att barn är det roligaste som finns.

Det var magiskt

När hon träffade Jacob förändrades allt. De möttes via gemensamma vänner för 16 år sedan.

– Med honom kände jag instinktivt något jag aldrig känt förut: Att jag måste föröka mig med den här mannen. För mig var det tydligt redan första veckan att han var mitt livs stora kärlek.

Hon pratar snabbt, men när hon pratar om Jacob får rösten en mjukare ton.

– Kärleken är så häftig på det sättet, det var magiskt och självklart med Jacob. Ska man någon gång använda ordet magiskt måste det vara för att beskriva vad kärlek gör med människor.

Det här är Linda!

Namn: Linda Lindorff.

Ålder: 48 år.

Gör: Programledare.

Familj: Maken Jacob och döttrarna Lykke, Wilhelmina och Benedicte.

Bor: Lidingö, Stockholm.

De gifte sig och har i dag tre döttrar.

– Vi älskar våra barn men vi älskar också varandra. Vi är bra på att dejta, att klä upp oss och gå på restaurang. Jag tror att kärlek är något man måste jobba med för att det ska fungera.

– Men jag tror och hoppas att jag och Jacob håller livet ut. Jag kan se oss åldras tillsammans.

Akut sjuk på semestern

Linda Lindorff har genom sitt jobb blivit något av kärleksguru. I 15 år har hon lett Bonde söker fru. Hon har sett par bli förälskade, gifta sig och få barn. Programmet når en miljonpublik och har resulterat i 18 bröllop och 28 bebisar.

– Det är kärlek på riktigt och jag älskar det av hela mitt hjärta.

Vi är vana att se Linda Lindorff med ett stort leende i en tillvaro som tas med en klackspark. Hon skojar med bönder i tv eller bakar med barnen på sociala medier.

Jacob och Linda Lindorff har varit ett par 16 år.

Efter bara en vecka visste Linda att Jacob var hennes livs kärlek. Nu har de varit tillsammans i 16 år.

Foto: TT

Men i fjol visade hon upp en annan sida på Instagram, från en sjukhussäng i Dubai. Hon blev akut sjuk under en semesterresa och föll ihop vid poolen. På plats opererades hon akut.

Även om vi bara pratar på telefon märks det att händelsen väcker minnen och Linda för­klarar att hon vill lägga det bakom sig.

– Det var en jobbig tid och jag vill inte tänka på den. Läkarna vet fortfarande inte vad det var.

Pandemin har också påverkat henne, både professionellt och privat. Hon drabbades av covid-19 förra året.

– Jag klarade mig lindrigt med feber och är tacksam för det, men känner verkligen med dem som haft det värre. Det är en fruktansvärd sjukdom.

Linda i början på karriären 2004.

Linda i början på karriären 2004.

Foto: TT

Inspelningen av Bonde söker fru – jorden runt ställdes in och Linda tvingades ställa om.

– Pandemin gör att man påminns om att vi ska ta vara på tiden, att uppskatta varje dag och vara tacksam. Jag har alltid försökt leva i nuet och just nu känns det viktigare än någonsin. Ingen av oss vet hur många dagar vi får.

Promenaden börjar nå sitt slut. Linda har avverkat sju kilometer – och de viktigaste milstolparna i sitt liv.

– Mitt liv har redan rymt så mycket. Jag har sett världen, lärt mig gå i klackskor inför en miljonpublik och fått världens bästa jobb. Det har varit mycket spänning, men inget jag varit med om slår att vara mamma. Det är så ofattbart häftigt att jag gjort tre fantastiska döttrar, jag nästan får lite hybris. Och det är familjen som är livet för mig. Jag jagar inte äventyr och spänning i världen längre, säger hon och låser upp dörren till villan.

Det hörs att hon går in i hallen, ytterdörren går igen.

– Jag har allt jag behöver här hemma, säger hon.

Senaste gången jag

… dansade: I köket med min dotter Benedicte. Vi brukar köra allt från fridans till bugg. Hon är en yvig naturbegåvning.

… förvånade mig själv: När jag spelade in jubileumsprogrammet blev det en vulkan av känslor. Jag blev oerhört rörd över att jag fått vara med om så mångas liv och lycka.

… lärde mig något nytt: Jag tror på att lära sig något nytt varje dag. Om man lyssnar och är närvarande är det ganska lätt.

… var riktigt glad: Jag är oftast glad. Men när tittare tar sig tid att berätta för mig att de gillar Bonde söker fru blir jag extra glad.

… jag sa ”jag älskar dig”: Varje kväll när mina döttrar ska sova säger jag det. Jag har lätt för att säga orden.

5 Bonde söker fru-bönder vi aldrig glömmer

Babben Larssons mamma var narcissist: ”Gav örfilar i stället för tröst”