Erik Haag och Lotta Lundgren leder tv-programmet Återskaparna

Erik Haag och Lotta Lundgren möttes när de gjorde tv-programmet Landet brunsås på SVT och är nu aktuella med programmet Återskaparna på TV4.

Tv-profilerna Erik Haag och Lotta Lundgren lever och arbetar tillsammans. Nu är de aktuella med programmet Återskaparna på TV4.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Efter succéer som Historieätarna, Tusen år till julafton och Rapport från 2050 är Erik Haag och Lotta Lundgren är tillbaka med en ny tv-serie, Återskaparna i TV4. Här berättar de om tv-karriären, programmen, relationen, bonusbarnen och husdjuren.

Egentligen hade det varit mer passande för Erik Haag att medverka i nya TV4-programmet Återskaparna som gäst i stället för programledare…

Han sparar nämligen på mycket prylar – och vissa skulle behöva restaureras.

– Det finns en del att välja på, för Erik kastar inget, skrattar sambon och kollegan Lotta Lundgren.

Här är första bilderna från Återskaparna, Erik Haag och Lotta Lundgrens nya program i TV4.

Show more

Landet brunsås och Historieätarna

Lotta Lundgren och Erik Haag lärde känna varandra när de spelade in Landet brunsås till SVT tillsammans.

Efter tre säsongers inspelning av succén Historieätarna – som vann Kristallen 2013 i kategorin Årets livsstilsprogram – blev kollegorna även ett par.

Därefter har de lett bland annat Tusen år till julafton (Julkalendern 2015), Bye bye Sverige och Rapport från 2050 ihop, samt varit julvärdar på SVT.

Och nu är det dags för en ny premiär med samboduon – Återskaparna på TV 4.

Det är kul att dela arbetet med någon så nära och vi kompletterar varandra väldigt bra

– Jag ser bara fördelar med att jobba tillsammans med min partner. Det är kul att dela arbetet med någon så nära och vi kompletterar varandra väldigt bra. Skönt med någon som vet vad man pratar om där hemma, ler Lotta.

– Jag hade tyckt att det varit roligt att jobba med Lotta även om vi inte varit ett par, hon är väldigt proffsig. Men jag föredrar förstås så som vi har det och det är aldrig några problem med för mycket jobbsnack hemma. Båda gillar vårt yrke och att få göra det ihop så mycket, fortsätter Erik.

Erik Haag och Lotta Lundgren lever dubbelliv

Men de är inte sambos på heltid. Varannan vecka bor Lotta i Midsommarkransen (Stockholm) tillsammans med sina barn från tidigare äktenskap – och varannan med Erik i ett hus på Mörkö i Stockholms skärgård.

Det är ett lite märkligt dubbelliv

– Det är ett lite märkligt dubbelliv, men jag är nog rätt bra på att finna mig i olika situationer och det här passar bäst för vår bonusfamilj – eftersom mina barn går i skolan i närheten. Man hinner inte tröttna på något ställe och blir lite som att åka på semester varje vecka, säger Lotta.

Lotta Lundgren om skilsmässan och bonusbarnen

Hon fortsätter:

– Först hade jag två barn, sedan fick jag fyra till. Bonusbarnen har helt klart berikat mitt liv. Jag har en flock och det är lyxigt. Men det blir förstås en del pysslande med logistiken.

Djur och natur är viktigt för paret – Erik trivs allra bäst på landet och är jägare sedan många år.

– Jag mår mycket bättre nära skogen än i centrala Stockholm, framhåller han.

– Ja, det är verkligen landet, mer än en glesbygd – så det blir stor skillnad för mig från vecka till vecka. Det är ett mysigt 1800-talshus med en stor sluttande trädgård, växthus, hönshus och en lada, berättar Lotta.

Hundar, höns och bin

Hushållet består även av fyra hundar, ett antal höns och ett bisamhälle som producerar honung.

Detta är Erik Haag

 • Namn: Erik Haag.
 • Född: 28 augusti 1967 i Stockholm.
 • Familj: Sambon Lotta Lundgren, barnen Jackson (24), Lucia (22), Dino (18) och Diana (13).
 • Bor: Hus på Mörkö i Stockholms skärgård.
 • Aktuell med: Programledare för nya Återskaparna, premiär 9 mars på TV4, tillsammans med sambon Lotta Lundgren.
 • Erik om Lottas bästa egenskaper: – Hon är väldigt snäll mot mig och det är ju bra – liksom att hon skrattar åt mig när jag försöker vara rolig (haha). Har en hög arbetsmoral och är väldigt proffsig i det hon gör.

Lotta Lundgrens avslöjande om relationen med Erik Haag

– Hönsen vill jag inte avslöja antalet på och bina har jag ärligt talat inte det den exakta siffran på, skrattar Erik. Men det lär ju vara hundratusentals. Jag har en mentor som heter Amir och han lär mig mycket om bin. Har också läst att det finns biodlare i USA som åker runt i stora långtradare med bin och stannar på olika fruktodlingar för att pollinera.

Ett framtida yrke för Erik? Eller inte…

– Haha, men man får ju lite nya tankar i en sådan tid vi lever nu med pandemin. 2020 var ju verkligen ett speciellt år, även om det inte påverkade mitt liv i hemmet så mycket. Men däremot arbetslivet förstås.

Erik Haag samlar på prylar

Olika sorters prylar som han samlat på sig genom åren, råder det heller ingen brist på i hemmet…

Han har väldigt svårt för att göra sig av med saker och kastar i princip ingenting

– Han har väldigt svårt för att göra sig av med saker och kastar i princip ingenting, avslöjar Lotta.

Med andra ord vore det kanske mer passande för Erik att medverka i Återskaparna som gäst i stället för programledare?

Detta är Lotta Lundgren

 • Namn: Lotta Lundgren.
 • Född: 26 januari 1971 i Göteborg.
 • Familj: Sambon Erik Haag, barnen Måns (14) och Mimi (13).
 • Bor: Hus på Mörkö i Stockholms skärgård och en lägenhet i Midsommarkransen, Stockholm.
 • Aktuell med: Programledare för nya Återskaparna, premiär 9 mars på TV4, tillsammans med sambon Lotta Lundgren samt kokboken Laga mig – som släpptes i november och utsågs till Årets kokbok 2020 av Gourmand Awards.
 • Lotta om Eriks bästa egenskaper: – Att han är väldigt skarp och smart.

– Det handlar ju om saker som har blivit en form av museiföremål i den egna familje- eller släkthistorien – ting som bär minnen och av olika anledningar har ett känslomässigt värde för en person eller hel familj. Och det finns en del sådant hos mig som skulle behöva repareras och restaureras – bland annat en modell av en motorcykel som min pappa byggde då han var liten på slutet av 1940-talet, förklarar han.

Då har Återskaparna premiär

I Återskaparnas verkstad finns några av landets absolut främsta hantverkare som alla är experter inom olika områden. I varje avsnitt får verkstaden besök av ett antal människor som tagit med sig ett trasigt eller skadat föremål som av olika anledningar fått en central betydelse i deras liv. Alla dessa föremål har ett starkt personligt värde för de människor som lämnar in dem.

– Det är ett otroligt fint program som på sätt och vis känns som en motkraft till samtidens konsumtionskultur med slit-och-slängvaror med kort livslängd. När vi fick titta på den brittiska förlagan blev vi sålda direkt. Det är många rörande historier och otroligt häftigt att få följa hantverkarna när de återställer föremålen. De har olika kompetenser och tar hjälp av varandra, framhåller Lotta.

Erik är glad att det inte är han som får uppdragen att laga och restaurera tingen.

– Det är nog ingen som skulle ge mig en sådan uppgift. Den händiga och konstnärliga av oss två är Lotta. Jag är mer av vad man i fotboll kallar för en ”brunkare” – jag kan jobba och ta i med skitiga jobb utan att klaga. Men att jag klarar att bära tunga grejer genom täta slånbärsbuskar gör ju ingen glad när de behöver ha hjälp med att laga en cykel eller stol, skrattar Erik.

Återskaparna, som sänds i TV4, har premiär den 9:e mars.

Erik Haag och exhustrun Martina Haag vann På Spåret

Något Erik däremot är väldigt vass på – är allmänbildning och kluriga frågor.

Han vann På spåret tillsammans med exhustrun Martina Haag – och har nu tagit hem Filip och Fredriks frågeprogram Alla mot alla två gånger på raken ihop med Lotta.

Jag älskar både att titta på sådana program och att tävla i dem

– Jag älskar både att titta på sådana program och att tävla i dem. Lite har man väl lärt sig genom åren och jag är nog rätt bra på att hänga med vad som händer i världen. Klart att det är kul att vi har vunnit, även om jag kan gå runt och reta mig länge när vi svarar fel på sådant som vi egentligen kan, säger Erik.

Han tillägger:

– Man blir lite dummare av att sitta i en tv-studio och är givetvis betydligt mer stressande än att vara hemma i tv-soffan. Samtidigt kan man ibland komma på svar som inte hade en aning om att man kunde innan när det är tidspress.

Lotta var först lite tveksam – men har tänkt om och kan tänka sig att ställa upp i programmet fler gånger.

– Vi har ju egentligen allt att förlora om vi är med igen. Men det är jätteroligt och spännande att vara med. Det är ju en fördel att man inte är 20 år längre, utan hunnit uppleva mycket på vägen och förhoppningsvis snappat upp ett och annat, ler hon.

Fem snabba frågor till Erik Haag och Lotta Lundgren

Vem av er …

… har sämst morgonhumör?

Erik: – För den här artikelns skull kanske det hade varit roligare om Lotta sagt att jag kastade saker och skrek varje morgon, men får vara tråkig och säga som det är; att ingen av oss är morgontrött och sur.

… är slarvigast i hushållet?

Erik: -Helt klart jag. Det är fascinerande att se Lotta stöka ned ordentlig då hon lagar mat och sedan gör i ordning allting. Hon diskar till och med diskhon, det visste jag inte ens att man ska göra (skratt).

… somnar oftast framför tv-n?

Lotta: – Haha, det är jag. Genom åren har jag sovit igenom många filmer, det är väldigt rogivande.

… skulle klara sig längst instängd i huset i dokusåpan Big brother?

Lotta: – Erik skulle inte klara att vara inomhus särskilt lång tid, speciellt när han heller inte är hemma. Därför får det bli jag.

Erik: – Sedan är det så att alla gillar Lotta, så hon hade nog klarat sig kvar länge där inne.

… är den största tidsoptimisten?

Lotta: – Jag har lite svårt att inse mina begränsningar i bland. Det finns risk att jag tror mig hinna och bokar in fler saker än jag faktiskt mäktar med.

Nej, Lotta fyllde 50 år i slutet av januari – men mycket till firande blev det inte.

Precis så som hon vill ha det.

– För min del var det perfekt att fylla jämt under pandemin, för jag gillar ändå inte att ha stora fester. Och det är likadant för Erik, skrattar Lotta.

Någon ålderskris existerar inte alls.

Jag har faktiskt inte hört någon kvinnlig vän eller bekant som haft just 50-årskris

– Jag har faktiskt inte hört någon kvinnlig vän eller bekant som haft just 50-årskris. Däremot lite andra kriser och själv hade jag en liten släng av 30-årskris. Men nu känns det bara fint och avslappnande. Jag var liksom redo för att passera den gränsen, förklarar hon.

Lotta Lundgren prisad för kokböcker

Vid sidan av karriären inom tv är Lotta även författare och matskribent – som gett ut tre kokböcker och tilldelats flera utmärkelser. Den senaste – Laga mig från i höstas – utsågs till Årets kokbok 2020 av Gourmand Awards. Som Sveriges bidrag tävlar den vidare om utmärkelsen ”Bäst alla kategorier” i den internationella tävlingen. Finalen äger rum den 5 juni på Paris Cookbook Fair.

– Jag gör min egen grej och framgångarna beror säkert på att jag sticker ut på olika sätt – som att jag till recepten skrivit korta berättelser, säger hon.

Lotta älskar att laga mat i vardagen – och hennes tips till de som kört fast är att köpa en kokbok som passar in just i deras hushåll.

– Visst är det toppen att kunna leta olika recept på nätet, men man hittar ju bara det man söker efter och inte andra rätter. I en kokbok finns ju en massa olika tips på sådant man antagligen inte tänkt på. Och är det vardagsmat till hemmet man vill ha, ska man skaffa en sådan bok och inte en för restaurangmat.

– Jag gillar också att laga mat och det är kul att studera Lotta i köket. Jag är en sådan som oftast följt recept, men hon hittar ju på egna som oftast blir ännu godare, avslutar Erik med ett leende.

Mer nöjesinnehåll hos allas.se:

Lotta Lundgren om svåra tiden: Låg på sjukhus i flera månader

Martina Haag: ”Jag är på en bra plats i livet”