Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sarah Sjöström om att fylla 30: ”Jag är bra på att leva i nuet”

16 aug, 2023 
Johan Ekfeldt/TT
Efter dundersuccén i sommarens sim-VM är Sarah Sjöström tillbaka i vardagen. Nu är det träning som gäller, och att fixa med huset hemma på Lidingö.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sarah Sjöström blev historisk när världsmästerskapen i långbanesimning avslutades i Japan häromveckan. Med två nya guldmedaljer och ett nytt världsrekord är hon den mest framgångsrika VM-simmaren någonsin.

Se också: Sarah Sjöström och Johan de Jong Skierus gästar Tillsammans med StrömstedtsBrand logo
Se också: Sarah Sjöström och Johan de Jong Skierus gästar Tillsammans med Strömstedts

Samtidigt var det nog inte många som förvånades – det är ju så det brukar se ut när hon tävlar i sina paradgrenar fjäril och frisim. Hon vinner.

Att det går bra på tävlingar är förstås roligt, men enligt Sarah Sjöström är det långt ifrån hela drivkraften.

– Jag kliver inte ut på arenan för att vinna till varje pris. Jag trivs med det jag gör och gillar att hitta sätt att bli snabbare och jobba med detaljer. Och jag kan hålla på många år till.

Under åren har hon simmat hem över 90 mästerskapsmedaljer. Var gör hon av dem? Hon skrattar till när hon får frågan.

Annons

– Ja, jag vet inte. Lite här och där. Jag känner inte att jag behöver ha alla framme för att visa upp för gäster, det hade ärligt talat inte sett bra ut. Några hänger framme.Köpt hus på Lidingö

Vi sitter på en uteservering på Lidingö och pratar. Sarah Sjöström bor i ett hus i närheten, som hon och sambon Johan flyttade in i för ett år sedan. Hon spanar lite för att se om deras katt syns till. Den brukar smyga runt här ute på dagarna, men kommer gärna in på natten.

Att bli husägare var en ny erfarenhet. Hon kallar det ”bittersweet”.

– Alla som har hus vet vad jag pratar om. Det är härligt, men också massor som behöver göras. Hemma är jag den ständiga projektledaren. Johan gör rätt mycket av jobben, jag pekar mest.

Sarah Sjöström berättar att hon är perfektionist. Ska något göras, ska det göras på rätt sätt. Det gäller hemma såväl som på andra områden. Hon är också otålig – en intressant kombination.

– Johan är den rofyllda av oss. Saker får ta tid. Jag är mera sådan att allt ska ske med detsamma, helst i går. Jag kan vara väldigt effektiv när jag kommer i gång.

Annons

Paret förlovade sig förra året men har inte börjat planera något bröllop. Det har varit så mycket annat.

– Huset förstås och så allt man håller på med. Johan är jurist och jobbar på bank och fäktas en del. Och jag har ju min träning, åtta simpass i veckan och flera dagar på gymmet.

Älskade gemenskapen

Men varför blev det simning från början? Sarah Sjöström vet inte riktigt. Mycket är tillfälligheter. Hon blev kompis med en tjej som simmade och kom in i sporten den vägen. Som 14-åring tog hon guld på 100 meter fjäril i EM för seniorer, vilket var en sporre.

– En stor del var gemenskapen och resorna. Och att simning var så mätbart. Det är lätt att se vad som är en förbättring. Det var nog sådant som avgjorde. Och att jag inte behövde passa en boll till någon annan, för jag är mera ensamspelare än lagspelare.

Även utanför simningen? 

– Nja, jag är uppvuxen med flera syskon, ganska jämnåriga, så jag är väldigt van att samspela med andra. Dela med sig och så. Det är mera när det är tävling som jag vill köra själv. Om det inte är frågesport för då har jag gärna en lagkompis, säger hon och skrattar.

Annons

Planerar inte framtiden

Under åren har Sarah Sjöström fått lära sig att hantera både motgångar och framgångar. När det går dåligt blir hon arg. Hon brukar tillåta sig att sura i en timme, sedan är det dags att gå vidare. Ofta finns det en anledning till att det inte fungerade och det gäller att förstå vad det var och rätta till felet till nästa gång.

Men, tillägger hon, det kan många gånger vara svårare att hantera en framgång.

– Det gäller att inte vara kvar i det där ruset, utan tagga ner och spara energi till nästa tävling. Att hantera de sakerna är en ganska stor del av det man jobbar med som elitidrottare.

Sarah Sjöström har en utbildning som personlig tränare men vet egentligen inte alls vad hon kommer att göra efter simkarriären.

– Jag önskar jag var en sådan där superstrukturerad person som planerar allt. Vissa vet precis vad de gör om fem år. Jag har ingen aning. Jag planerar inte särskilt mycket. Mina vänner säger att jag är bra på att leva i nuet.

Fakta. Sarah Sjöström.

  • Fyller: 30 år den 17 augusti.
  • Aktuell: Med guldmedaljerna i 50 meter fjäril och frisim på årets långbane-VM, samt nytt världsrekord i 50 meter frisim.
  • Gör: Elitsimmare, fjäril- och frisim.
  • Bor: Lidingö.
  • Familj: Fästmannen Johan, mamma och pappa samt tre syskon.
  • Om att fylla 30: ”Det betyder inte så mycket. Jag tror att de stora förändringarna kommer mellan 30 och 40.”
  • Så firar hon födelsedagen: ”Fest med familjen och nära vänner.”
  • På fritiden: ”Nu är det mycket fix med huset. Som alltid när man börjar med något leder det till tio nya projekt.”
  • Ser fram emot: OS i Paris 2024.
  • Ur tävlingsmeriterna: Ett 90-tal internationella mästerskapsmedaljer sedan 2007, varav de flesta är guld. Innehar sju världsrekord, på långbana: 50 och 100 meter frisim, samt 50 och 100 meter fjäril. På kortbana: 100 och 200 meter frisim och 100 meter fjäril.
Annons