Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sebastian Karlsson försvann från rampljuset efter Idol

31 aug, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Han vann svenska folkets hjärtan när han tävlade i Idol 2005, men förlorade finalen med Agnes Carlsson.
Efter några intensiva år med Melodifestivalen och stora framgångar så drog artisten sig tillbaka från rampljuset – det här gör han idag.
– Det gick väldigt bra ett tag. Men jag ville aldrig vara kändis, har han berättat.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sebastian Karlsson var bara 20 år gammal när han sökte till Idol efter att hans mamma lurat in honom i produktionen, och trots sin initiala motvillighet gjorde den unga artisten snabbt succé. Under hela säsongen blev han allt mer populär, och till slut kom han på en andraplats efter att ha förlorat mot Agnes Carlsson i finalen.

Se också: Idol-deltagarna som fått lysande karriärerBrand logo
Se också: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

Efter programmet fick Sebastian Karlsson snabbt skivkontrakt, och hans första singel Do what you're told sålde platina på bara några veckor 2006. Debutalbumet Sebastian sålde i sin tur guld första veckan. 2007 tävlade Sebastian Karlsson i Melodifestivalen, tillsammans med bland annat gamla Idol-kollegan Måns Zelmerlöw. Han tog sig till finalen med When the night comes calling, men väl i Globen blev det en åttonde plats.

Annons

Därför lämnade Sebastian Karlsson rampljuset

Efter några intensiva år i rampljuset där albumen avlöst varandra började Sebastian Karlsson dra sig tillbaka, efter att ha avsagt sig sitt skivkontrakt då han ska ha tyckt att det var för mycket fokus på pengar och för lite på kreativiteten.

”Den där privata Sebastian känner ett allt större behov av att åter få vara riktigt privat. Han är trött på strålkastarljus och han vill dra sig tillbaka nu. Leva ett liv utanför medias radar. Det gäller inte bara bloggen utan allting. Jag kommer absolut ställa mig på en scen fler gånger i mitt liv, men jag vill inte längre leva mitt liv i en mediacirkus. Min dröm har alltid varit att få skapa. Aldrig att få vara känd”, skrev han i sin blogg i september 2012 innan han stängde ner den.

Det gör Idol-Sebastian idag

2014 berättade Sebastian Karlsson i VLT att han inte saknade kändisskapet, i samband med en spelning med sitt band Nåden.

Annons

– Jag hade tröttnat på att köra solo i en ganska trist och spekulativ bransch där du hela tiden måste räkna ut vad som kan slå och där så mycket handlar om utseende. Till slut glömde jag vad jag själv gillar som musik.

Sebastian Karlsson på premiär för Frost II, som han gör en röst i, 2019.

De senaste åren har Sebastian Karlsson jobbat en del som röstskådespelare. Han har bland annat gjort rösten till Kristoffer i omåttligt populära Frost-filmerna, och dubbat Pokémon.

– Det är roligt att dubba film och ger distans till musikbranschen. Jag går till dubbstudion. Häller upp kaffe, pratar med teknikerna och så går jag hem. Det är lugnare att arbeta med andras verk.

Sebastian Karlsson är idag 36 år gammal, gift och bor i Stockholm.

Annons