Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Siw Malmkvist om Let's dance, Melodifestivalen och familjen

27 mar, 2020 
henrik högström
Artisten Siw Malmkvist fotograferad inför Let's dance 2020.
Siw Malmkvist, 83, har inte så mycket kvar att bevisa som artist. Det skulle möjligen vara att visa att hon är en vass dansare också. Coronaviruset grusade hennes medverkan i Let's dance men platsen finns kvar till nästa år.
– Min dotter sa ”Ha det som ett mål mamma” så jag får satsa på det. Det var något av det roligaste jag gjort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Videon kunde inte hittas

Under en karriär som spänt över mer än 60 år har Siw Malmkvist, eller kort och gott ”Siwan”, visat att hon behärskar det mesta på scen. Hon har sjungit på tio språk, haft en singel på amerikanska billboardlistan och har en stark fan-base i Tyskland. Deltagandet i årets upplaga av tv-programmet Let's dance var en chans att spela på ännu en sträng av den artistiska lyran. Och framför allt tyckte hon att det skulle bli kul.

– Jag gick ju dit med raska steg varenda dag vi skulle träna. Det var ju så jäkla roligt.

Danspartnern Jonathan Näslund var skicklig och pedagogisk även om det var hög nivå på danserna som skulle nötas in.

– Jag dansade ju cha-cha i Landskronas Folkets hus på 50-talet men det var ju inte riktigt samma sak, säger Siw Malmkvist och skrattar.

Siw Malmkvist om Let's dance

Men paret fungerade bra och Siw var i praktform när produktionsledningen kallade till möte och meddelade dråpslaget.

Siw Malmkvist fick hoppa av Let´s dance av säkerhetsskäl
Siw Malmkvist var redo att visa upp sina färdigheter som dansare tillsammans med Jonathan Näslund. Nu får hon försöka hålla formen intakt till nästa år istället. Foto: TT

Som 80+ är Siw i riskgrupp för covid-19 och med det i åtanke så fick hon stå över tävlingen.

– Det var en chock. Ridån gick ner över vår granna dans, säger Siw Malmkvist.

Annons

Men ingen skugga över TV4 eller produktionsbolaget. De gjorde det av omsorg för mig

– Men ingen skugga över TV4 eller produktionsbolaget. De gjorde det av omsorg för mig.

Maken Fredrik led med henne.

– Ja, han visste ju hur roligt jag tyckte det var och hur mycket jag hade sett fram emot att vara med.

Spanska sjukan i Siws familj

Precis som alla andra upplever hon livet har förändrats radikalt i coronans spår. Hon tar fortfarande långpromenader på Djurgården men håller avstånd.

– Kommer man hem efter en tur på stan tvättar man händerna det första man gör. Samma om man tagit på ledstänger och porttelefoner. Händerna är ju rent grå av allt tvättande.

Siw Malmkvist hade inga jobb inplanerade i vår förutom danstävlingen. De som var tänkta i höst vet hon inte om det blir något med.

Samtidigt har hon yngre kolleger i branschen som är värre drabbade.

– Jag är inte ensam, det är likadant för de allra flesta. Det finns ju inga jobb för artisterna. Publiken kommer ju inte.

En kris, av det här slaget, har hon aldrig upplevt förr.

Siw Malmkvist i Landskrona Folkets hus 1955
Siw Malmkvist, här på Landskrona Folkets hus, blev årets vokalissa 1955 och fick spela in en skiva. Resten är modern nöjeshistoria. Foto: TT

Hennes mamma, överlevde spanska sjukan och när Siw själv var liten i Landskrona dog två grannbarn i difteri.

Annons

– Men då var jag ju så liten, så det tänkte man inte riktigt på. Det fanns andra barnsjukdomar som hotade också på den tiden men sedan kom ju vaccinet.

Sole, sole, sole på Billboardlistan

Även om det var länge sedan Siw Malmkvist låg på listorna så är hon på något sätt ständigt aktuell. När SVT förra året sände Det svenska popundret så ställdes frågan om vilken svensk som var först på den amerikanska Billboard-listan. Var det ABBA, Roxette, Ace of base eller kanske till och med Björn Skifs och Blåblus?

Pannor las i djupa veck men ingen av de intervjuade prickade rätt

– Det var ganska roligt att ingen kunde gissa men jag visste, säger Siw Malmkvist.

För det var såklart Siwan som var första svenskan på listan tillsammans med italienaren Umberto Marcato och Sole, sole, sole 1964. Singeln låg fem veckor på listan och nådde som bäst plats 58.

Och framgången födde ett amerikanskt intresse för den svenska sångerskan.

Siw Malmkvist i Göteborg 1966
Siw Malmkvist har gjort allt från musikaler, till film, tv och skivor. Men det är sången som är grunden. Här på spelning i Göteborg 1966. Foto: TT

– Det var meningen att jag skulle åka över, men jag tänkte att de måste ha tusen Siw Malmkvist där. Men det kanske var korkat?

Annons

Vi enas dock om att hennes namn hade varit svårt att uttala på engelska. Det kanske hade blivit nödvändigt att byta.

Det var meningen att jag skulle åka över, men jag tänkte att de måste ha tusen Siw Malmkvist där

Siwan har sjungit på tio språk

Fast det var inte så att det saknades intresse från närmare håll. Förutom den svenska marknaden har Siw sjungit och gett ut skivor på nio olika språk: Finska, norska, holländska, italienska, danska , tyska, franska, spanska och engelska. Några språk som hon behärskar och andra där hon helt enkelt sjungit in en text från fonetisk skrift.

– Finska var ju svårt och holländska också. Norska kan man ju tro att det är lätt men det var också knepigt. Det förstod jag när jag jobbade med Wenche Myhre.

Och Siw har fans kvar i Europa. Framförallt i Tyskland, Österrike, Schweiz och Belgien.

– Jag får fortfarande fanmail. Det är visserligen inte så mycket som förr men ändå. Det är några som har följt mig länge som man har blivit vän med, säger Siw.

Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. Melodifestivalen 2020. Andra chansen. Eskilstuna
Vänner och kollegor. Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist under Melodifestivalen i Eskilstuna, 2020. Foto: TT

Hennes fans är av den vänliga sorten som gärna skickar presenter. Nämner Siw att hon gillar de där ingefärspinnarna med chokladöverdag så får hon dem skickat till sig.

Annons

–De är så trogna, vänliga och snälla att jag nästan blir generad.

Stor saknad efter familjen – och ”Lill-Babs”

En av hennes mest hängivna fans har följt henne och samlat på vad hon gjort ända sedan 50-talet. Kjell Norström vet mer om hennes produktion än vad Siw vet själv.

– Om jag undrar om jag har sjungit den och den sången så kan jag fråga honom. Han vet exakt. Det är lite märkligt att bli samlad på men han är mycket vänlig.

Siw Malmkvist sa redan 2006 att det var dags att lägga av i en intervju med Kvällspostens Tony Kaplan. Det skulle man uppenbarligen ta med en nypa salt för så länge telefonen ringer och det är tillräckligt kul så har hon fortsatt.

Siw och Lill-Babs
Siw och Lill-Babs var vänner och jobbade ihop åtskilliga gånger genom åren. Foto: TT

Förra sommaren var hon ute med kollegan och kompisen Ann-Louise Hanson på turné. Och det var så bra så det kanske man inte ska försöka toppa. Men även om de inte jobbar ihop så talas de vid ofta på telefon.

Annons

– Vi talar om allt mellan himmel och jord, mest mat faktiskt.

Gemensamma vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson, dyker upp i tankarna ibland.

Det är första chocken som är värst, sen kommer sorgen senare

– Jag saknar henne, det gör jag. Undrar var tusan hon tog vägen. Precis som jag saknar mina systrar, brödrar och föräldrarna. Det är första chocken som är värst, sen kommer sorgen senare.

Kontakten med uppväxtorten Landskrona har hon kvar. Två syskon bor där och en i Köpenhamn.

Och barnbarnen har fått veta hur det var när farmor var liten på 40-talet.

– Jag var med i tv-programmet Hälsningar från 1949 med två av mina barnbarn. Då fick de veta att vi åt kaniner när jag var liten, de trodde ju inte att det var sant. Men far hade ju kaniner för det ändamålet. Och pälsen blev ju mössor till oss sedan. Vi gav dom aldrig några namn eller tänkte på kaninerna som något att kela med. De var något far hade i en bur bara. Precis som att han odlade grönsaker och rotfrukter på kolonilotten.

Annons

”Rekommenderar alla att börja med dans”

Idag behöver Siw Malmkvist inte äta kanin längre men hon minns det som gott. Och pappan hade ju egentligen bara anpassat sig till läget. Vill man ha mat så får man fixa det själv.

Siw Malmkvist tänker lite likadant om utmaningarna som hennes bransch står inför just nu.

Hemma hos Siw Malmkvist och Fredrik Ohlsson, 2004
Hemma hos Siw Malmkvist och Fredrik Ohlsson 2004. Foto: TT

– Det heter ju att nöden är uppfinningarnas moder. Det kanske kommer nya saker, säger Siw Malmkvist som till exempel gärna hade sett en Eurovisionfestival där bidragen hade sänts från hemländerna men utan publik i Rotterdam.

Se också: Här är alla vinnarna av Let's dance

Här är alla vinnare av Let's DanceBrand logo
Här är alla vinnare av Let's Dance

Nu kommer det, som bekant, inte att bli så. Och Siw Malmkvist vet inte om hon kommer att stå på scen i höst. Men eftersom hon har en öppning till Let's dance 2021 så siktar hon på att ta den platsen. Hon kör sitt gymnastikprogram som hon har kört sedan evinnerliga tider.

Annons

– Det är för svårt att förklara vad det är men jag har talat med en naprapat om det och hon sa att det var helt rätt övningar.

– Och jag kan rekommendera alla att börja med dans. Ännu fler borde göra det. Det kan man göra även om man är över 80. Det är så skoj.

Vem är Siw Malmkvist?

  • Ålder: 83 år.
  • Bor: Stockholm.
  • Familj: Sambo Fredrik Ohlsson, barnen Tove och Henrik, barnbarn.
  • Karriär i korthet: Uppvuxen i Landskrona med mamma Sigrid och pappa Albert som ett av nio syskon. Började sjunga med lokala orkestrar på 50-talet. Efter att ha vunnit en talangtävling fick Siw spela in en skiva (Tweedle dee) i Stockholm som pris. Skånskan uppmärksammades snart och värvades 1959 som värdinna till Lennart Hylands tv-program Stora famnen. 1959 vann hon också melodifestivalen med Augustin som blev en hit. ”Siwan” lanserades tidigt i dåvarande Västtyskland där hon fick en stor publik. Bland annat med Danke für die blümen, 1961.
  • Siw Malmkvist har även rönt framgångar i krogshower, TV-program med folkparksturnéer, musikaler och i film. Siw Malmkvist har spelat in runt 600 låtar på tio olika språk (svenska, engelska, finska, norska, danska, tyska, nederländska, franska, italienska och spanska) och har fram till 2012 haft 40 låtar på Svensktoppen. 1967 var det all time high med tio låtar på listan under samma år.
  • Bland hennes mest kända låtar finns bland andra: Jazzbacillen, Flickor bak i bilen, Skona mitt hjärta, Slit och släng, Lyckans ost, Mamma är lik sin mamma, Samma gamla sång, Ingenting går upp mot gamla Skåne och Regnet det bara öser ner.
  • 2016 blev Siw Malmkvist invald i Swedish Music Hall of fame
Annons