Sju milstolpar i kronprinsessan Victorias liv

En avslappnad kronprinsessa framför vattnet
Grattis kronprinsessan Victoria som fyller 43 år! Vi har följt henne genom livet och älskar hennes humor, skratt och ständigt glada leende.

Torsdagen den 14 juli klockan 21.45 1977. Det var då Sveriges kronprinsessa kom till världen. Hon fick namnet Victoria Ingrid Alice Désirée.

5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

I dag fyller tvåbarnsmamman och kronprinsessan Victoria 42 år. Genom sitt engangemang för människor, sitt hårda arbete för miljön och sitt smittande skratt och förmåga att bjuda på sig själv har hon genom åren vunnit folkets hjärtan.

Här minns vi några milstolpar i kronprinsessans liv!

Kronprinsessan Victoria i rosa klänning på Polarprisgala 2019

Kronprinsessan Victoria på Polarprisgala 2019.

Dopet i Slottskyrkan

Den 27 september 1977 döptes kronprinsessan i Slottskyrkan i Stockholm och fick namnen Victoria Ingrid Alice Désirée.

Julstöket

Mera kött! En klassisk replik av kronprinsessan när hon julstökade tillsammans med syskonen Carl Philip och Madeleine, 1985. Redan där, vid 8-års ålder, visade hon talang för ledarskap. Och svenska folket kunde följa de kungliga julbestyren via teve.

Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine julpysslar.

Kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine julpysslar.

Skolstarten

1984 tog kronprinsessan stegen in på lågstadiet i skolan i Bromma, för att sedan ta studenten 1996 med examen från samhällsvetenskapliga programmet. Nu börjar också kronprinsessans kungliga uppgifter och studieprogram för att i framtiden tjäna Sverige som drottning.

Sjukdomen

Snart syns bilder på en mycket smal kronprinsessa och senare berättade kronprinsessan öppet om att hon drabbats av anorexi. I en dokumentär med SVT berättar kronprinsessan Victoria om den svåra tiden:

– Det är svårt att säga och förmedla hur det kändes och vad det berodde på. Men jag har stundtals haft väldigt mycket ångest och tyckt att saker och ting inte har varit så lätt, säger hon.

Kärlekslyckan

Lycka och glädje! Gymägaren och träningsexperten Daniel Westling från Ockelbo var den som fick kronprinsessans på fall – samtidigt som han var hennes personliga tränare. I flera år höll de sin kärlek hemlig för offentligheten. Och svenska folket jublade av glädje när de 2009 tillkännagav sin förlovning.

Bröllopet

Den 19 juni 2010 gifte sig Victoria och Daniel. Han blev prins Daniel med hela svenska folket. Och inte ett öga var torrt när Daniel höll sitt kärlekstal till sin Victoria:

”Älskade Victoria. Jag är så stolt över det vi har tillsammans. Jag är så lyckligt att nu få vara din man. Jag ska göra allt jag någonsin kan för att du ska förbli så lycklig som du är i dag. Victoria, störst av allt är kärleken. Jag älskar dig så.”

Prins Daniel håller tal till kronprinsessan Victoria

Prins Daniels kärlekstal till kronprinsessan Victoria på bröllopet 2010

Barnen

Den 23 februari 2012 föddes parets dotter Estelle och den 2 mars 2016 föddes sonen Oscar. Sedan tio år bor familjen på Haga slott i Solna i Stockholms län.

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar på årets Nationaldag.

Hela familjen. Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Oscar på årets Nationaldag.

Foto: TT