Skådespelarsystrarna Mattsson lever sin dröm i Hollywood

Som barn älskade både Helena och Sofia att klä ut sig och spela teater. Nu lever de ut sin passion framför kameran i drömmarnas stad Los Angeles där filminspelningarna avlöser varandra. Och trots att systrarna går på samma auditions har rivalitet aldrig varit ett problem.

Skådespelarsystrarna Mattsson är ruskigt lika, men ändå så enormt olika. Helena, 34, är ljus och mjuk i sin framtoning. Sofia, 27, är mörk och lite mer rättfram.

– Helena har alltid varit väldigt omhändertagande. Det är ju rätt stor åldersskillnad mellan oss och hon agerade ofta extramamma för mig. När vi var små var Helena min största förebild, säger Sofia.

De är uppvuxna i Stockholms innerstad men bor nu i Los Angeles, USA. Sofias intresse för teater började som liten efter att ha sett många av Helenas teaterpjäser i skolan.

– Jag minns hur vi redan då älskade att klä ut oss, vi dansade och uppträdde. Jag älskade att sminka och klä ut Helena. Ja, jag var bara glad att få vara med.

Föräldrarna satte dem i olika aktivitetsgrupper, bland annat piano och basket, men det var teaterlektionerna de båda kände störst passion för.

Helena kom till Los Angeles 2004 efter att ha gått på teaterskola i London. Hon fick en roll i en tv-serie men trodde inte att hon skulle bli kvar efter att inspelningarna var klara.

– Jag visste knappt var Los Angeles låg innan. Men sedan fick jag allt fler roller och det gav såklart mersmak, säger hon.

Sedan dess har hon varit bosatt på flertalet ställen kring Hollywood. I dag bor hon tillsammans med sin make fotografen Christopher och deras barn Stella, 4, och Xander, 1 år, i Calabasas, där de bor granne med bland annat familjen Kardashian, Justin Bieber och Jennifer Lopez.

En tuff bransch

Hemma i Sverige tyckte lillasyster Sofia att skådespelandet verkade otroligt roligt, men storasyster varnade henne och förklarade att branschen var allt annat än förstående. Man behöver vara hårdhudad och kunna ta flera besvikelser och nej innan man får ett ja.

– Helena visade mig glimtar av skådespelarlivet och jag visste ganska väl vad jag gav mig in på när jag flyttade hit 2010 för att ge mig själv chansen. Helena var då precis som när vi var barn, otroligt omhändertagande. Hon tog mig under sina vingar och stöttade mig i allt från kärleksrelationer till självförtroende-biten efter misslyckade auditions, berättar Sofia.

Hon flyttade in hos Helena och Christopher och blev kvar där i 2–3 år.

– Till en början hade jag inte körkort och jag minns hur Helena skjutsade runt mig i stan, inte minst på olika auditions. Inte förrän i efterhand inser jag hur tidskrävande och påfrestande det måste ha varit. Jag är henne evigt tacksam!

Sofia och Helena Mattsson i galaklänningar.

Sofia Mattsson på en välgörenhetsfest i samband med Oscarsgalan förra året och Helena Mattsson på premiären av My Dinner with Hervé där hon spelar en ung Britt Ekland. Foto: Shutterstock/TT

För Helena var det självklart att hjälpa sin syster.

– Jag ville inte pracka på Sofia att göra samma sak som jag, men jag visste att detta var något hon verkligen ville och då fanns det inte på kartan att jag inte skulle stötta henne. Jag förklarade att industrin är påfrestande, men varnade av välvilja. Nu tycker jag bara det är roligt att vi kan dela den här passionen.

Även om föräldrarna hemma i Sverige saknar sina döttrar så är det i alla fall bra att de har varandra på samma sida av Atlanten.

– Jag tror det känns rätt tryggt för dem, säger Sofia. Mamma och pappa kommer ofta hit och minst en gång per år åker vi hem och träffar familjen. När vi väl ses umgås vi väldigt intensivt, så på sätt och vis kanske vi hänger mer som familj än andra som ses mer regelbundet eller som bor närmare varandra.

Men Helena erkänner att ett ständigt dåligt samvete för föräldrarna alltid finns där.

– Nu när jag själv är mamma förstår jag dem bättre, hur tufft det måste vara. Själv kan jag inte vara utan mina barn en dag utan att dö av längtan. Jag tar med dem till varje inspelningsplats jag befinner mig på runt om i världen.

Hjälper varandra

Trots att branschen är tuff har systrarna aldrig känt någon rivalitet eller avundsjuka.

– Det kanske beror på åldersskillnaden, men vi har också hela tiden varit i olika faser. Vi är bästa vänner och trots att vi numera ofta söker samma filmroller ser vi inte varandra som rivaler, säger Sofia och fortsätter:

– Om någon av oss läser ett manus vi är intresserade av men känner att det skulle passa den andra bättre så säger vi det. Och om en av oss gör en audition för en särskild film före den andra ger vi tips och råd. Vi hjälper varandra. Går det bra för den ena går det bra för den andra, tänker jag. Vi ger varandra skjuts i karriären.

Eftersom de är ganska olika passar de för olika roller, tror Helena. Det handlar inte bara om look, utan även personlighet. Sofia håller med.

– Jag kanske får roller som har en tuffare framtoning medan Helena har ett mjukare utseende och passar kanske därför för helt andra roller, säger hon.

Helena Mattsson och Craig Sheffer i actionfilmen Code of Honor

Helena Mattsson och Craig Sheffer i actionfilmen Code of Honor från 2016. Foto: Shutterstock/TT

Sommaren 2017 var systrarna med i ett större filmprojekt tillsammans, thrillern My husband’s secret wife som hade premiär i augusti förra året.

– Det är första gången vi spelar i samma film. Vi fick spela systrar vilket såklart var både lätt och roligt, säger Helena.

Under inspelningen bodde Helena och Sofia tillsammans i ett stort hus i Kentucky där filmen till största delen spelades in.

– I huset bodde även min man och barnen. Dessutom flög mamma och pappa hit och hängde med oss, så det var riktigt roligt, säger Helena som nu även är aktuell i HBO-filmen My Dinner with Hervé som bygger på den franska skådespelaren Hervé Villechaizes liv. Helena spelar Britt Ekland i slutet av 60-talet.

Britt Ekland, 75: Jag trivs som singel just nu

– Det var en helt ny process än jag är van vid som skådespelare. Det var första gången jag spelade en människa som faktiskt finns och jag förberedde mig genom att titta på filmer och intervjuer med Britt. Normalt utformar man en roll tillsammans med bland annat regissören, säger Helena.

Hon kan se vissa likheter mellan sig själv och Britt Ekland, men tror att Britt är mer rättfram som person.

– Jag har aldrig träffat henne, men efter det jag sett verkar hon ha en väldigt tuff och härlig personlighet och på den tiden verkade hon vara en riktig diva – i positiv bemärkelse alltså.

Tre inspelningar på raken

Samma dag som Helena och Sofia avslutade inspelningen av My husband’s secret wife flög Sofia direkt till New Orleans där hon spelade in filmen Gothic Harvest över jul och nyår.

– Det var väldigt ensamt och konstigt att tillbringa julen själv på ett hotellrum, men det var absolut värt det. Filmen spelades in i den historiska french quarters-delen av New Orleans som är känd för sin mystiska historik.

Sofias rollkaraktär beskrivs som ”en farlig och mäktig sadist”.

– Det var en av de roligaste rollerna jag spelat, eftersom den var så otroligt olik mig som person. Jag fick bli en riktigt elak och skrämmande person under några veckor.

Från New Orleans åkte Sofia direkt till Boston där hon spelade in sin tredje film på raken, Long lost daughter.

– Ibland har man sådan tur att inspelningsdagarna passar ens schema, vilket gjorde det möjligt för mig att spela in tre filmer efter varandra, säger Sofia.

Världens snällaste syster

Sofia beskriver sin syster som ”den snällaste i världen”.

– Helena är omtänksam och vad man kanske skulle kalla lite småtöntig eller nördig, vilket jag alltid tyckt är coolt. Hon har till exempel aldrig varit den som festat eller försökt vara någon annan än sig själv. Hon har gått sin egen väg och är passionerad i allt hon gör – yrkesmässigt såväl som i familjen.

Och enligt Helena är även Sofia en omtänksam person.

– Hon är otroligt ambitiös och mycket mer social än mig. Hon är utåtriktad, smart och finns alltid där när det behövs. Inte minst när vi behöver barnvakt, säger hon och skrattar.

– Åh, det är ju bara så mysigt, utbrister Sofia som gärna umgås med sina syskonbarn.

Veganska väskor

Själv känner hon att hon vill vänta ett par år med barn. Just nu har hon fullt fokus på sin skådespelarkarriär. Dessutom är hon och Helena mitt uppe i lanseringen av den gemensamma väskkollektionen Ava Carrington som de själva designat.

– Vi hade länge velat starta ett företag tillsammans och vi tyckte det saknades veganska väskor. Det som fanns var antingen väskor av designers som kändes ointressanta och inte tillräckligt bearbetade, eller lågprisalternativ med dålig kvalitet, dålig hållbarhet och tillverkade med mycket kemikalier, vilket är dåligt för miljön. Vi kände att vi ville designa en snygg och lyxig väska av hög kvalitet som dessutom är miljö- och djurvänlig, säger Sofia.

Efter att ha letat länge hittade de ett bra material som håller bättre kvalitet än många vanliga läder, och som dessutom känns och ser äkta ut. Sofia fortsätter:

– Vi var överlyckliga när vi hittade det här materialet, och vi är övertygade att det kommer vara revolutionerande gällande hur man ser på läder. Vi är otroligt stolta att vara en av de första som använder det för handväskor. Det tål dessutom regn, till skillnad från vanligt läder.

Sofia och Helena Mattsson, skådespelare i Hollywood.

Systrarna stöttar varandra i vått och torrt. – Vi söker ofta samma filmroller men ser inte varandra som rivaler, säger Sofia. Foto: Frida Funemyr

Likt Sverige börjar Los Angeles ligga i framkant när det gäller miljötänk, menar Helena.

– Det är inte klokt hur djuren i vår värld behandlas. Flera hundra miljoner djur dödas varje år för sitt kött eller skinns skull och de behandlas ofta väldigt illa. Läderindustrin är definitivt inte bara en biprodukt av köttindustrin som många väljer att tro för att lätta sitt samvete. Det kändes inte rätt att bära en väska som tillverkats genom att plåga och döda ett djur, och vi ville göra något åt detta.

– Därför kändes den här idén helt rätt, instämmer Sofia och menar att man nu med nya revolutionerande material inom veganska marknaden inte längre ska behöva kompromissa med kvalitet bara för att man vill ha en cool miljövänlig väska.

– Veganskt mode är framtiden och vi är väldigt stolta och exalterade över vår första kollektion.

Hedrar sin mormor

Helena och Sofia tycker att deras affärsidé till stor del påminner om skådespelaryrket.

– I stället för att sälja in en produkt säljer man in sig själv. Inom båda områdena måste viljan att lyckas vara viktigare än rädslan att misslyckas. Vi har investerat all vår tid och en hel del pengar i det här projektet och det har varit jättekul, men allt har tagit mycket längre tid än vad vi trodde det skulle göra, säger Helena.

– Att vara syskon och göra en sådan här satsning tillsammans känns enbart som en fördel. Vi har inte behövt tassa på tå runt varandra som man kanske hade gjort om man jobbat med någon man inte känner lika väl. Vi har varit väldigt raka och tydliga med våra åsikter, fyller Sofia i.

Namnet Ava Carrington kommer från en av systrarnas avlidna mormors gamla historier.

– Mormor brukade alltid berätta om sitt ”älskade Amerika” som hon besökte i sin ungdom. Vi barn satt alltid spänt och lyssnade på hennes historier och imponerades över de personer hon träffade där – som inte sällan var väldigt stiliga och sofistikerade. En kvinna var en av de mest eleganta personerna som mormor mött och hon hette just Ava Carrington. Vi tyckte det var ett väldigt vackert namn och fick höra så många spännande historier om henne. Detta är ett sätt att hedra vår mormor på, berättar Helena, och Sofia tror att deras mormor hade varit väldigt stolt över dem.

Med tanke på systrarnas gemensamma entrepenörskap och företagsidé har de träffats extra mycket den senaste tiden. Annars ses de ungefär en gång i veckan.

– Då träffas vi tillsammans med våra respektive och Helenas barn, ofta på stranden och har picknick eller så grillar vi och hänger i Helenas hus, säger Sofia. Vi är så glada att vi har varandra här på andra sidan.

3 tips från systrarna Mattsson

Var självsäker och tro på dig själv!

Tro också på din idé.

Ha tålamod…

… och kom ihåg att ha kul – det är då man är som mest kreativ!

Helena Mattsson

Ålder: 34 år.
Familj: Maken Christopher, barnen Stella, 4, och Xander, 1.
Bor: I Woodland Hills/ Calabasas i Los Angeles.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell med: Filmerna My husband’s secret wife och My Dinner with Hervé, där Helena spelar Britt Ekland. Har tidigare haft roller i de populära serierna American Horror Story och Fargo.

Sofia Mattsson.

Ålder: 27 år.
Familj: Maken Tom.
Bor: I Studio City, Los Angeles.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell med: Filmerna Long lost daughter, My husband’s secret wife och Gothic Harvest. Har en roll i serien General Hospital som visats i USA sedan 1963.

Av Frida Funemyr