Sofia, 25, söker kärleken i nya dejtingprogrammet Kärleken flyttar in

Delad bild. Till vänster syns presentationsbilden för programmet Kärleken flyttar in, en dörrmatta med två skor vars snören bildar ett hjärta. Till höger syns deltagaren Sofia Sundqvist.

Foto: TV4/C More

Sofia Sundqvist, 25, är en av deltagarna i det nya dejtingprogrammet Kärleken flyttar in. Här berättar hon om hur det är att vara omgiven av kameror dygnet runt – och hur det är att komma ut som bisexuell på bästa sändningstid.
– Nu när det händer på riktigt kommer det också med vissa rädslor, säger hon.

Som spoken word-artist är Sofia Sundqvist, 25, van vid att stå på scenen och ha publikens ögon på sig. Men när hon nu ska ska synas på tv inför hela svenska folket i det nya dejtingprogrammet Kärleken flyttar in, är det en helt annan typ av upplevelse.

– Det ska bli jättekonstigt att se sig själv ur ett helt annat perspektiv, säger hon.

Kärleken flyttar in – då har programmet premiär

I Kärleken flyttar in, som har premiär på Sjuan och på TV4 Play den 16 november, blir två personer ihopparade med varandra utifrån vad de själva har berättat att de söker hos en partner. De får bo tillsammans i en villa i minst ett och som mest fyra dygn, för att se om kärlek eventuellt kan uppstå. Varje dag ska de fatta ett nytt beslut om huruvida de vill stanna kvar eller inte.

Det är ett intressant experiment – vilken dynamik uppstår mellan personer när de blir isolerade tillsammans? Blir det pinsamma tystnader eller spirande romanser? Programmet är verkligen baserat på äkta känslor bland riktiga människor och jag tror verkligen att den som någonsin varit kär eller önskar att bli det kommer känna igen sig. Inget är konstlat, säger Catrin Magnusson, exekutiv producent på TV4, om programmet i ett pressmeddelande.

Sofia Sundqvist fotograferad mot en blågrön bakgrund inför premiären av dejtingprogrammet Kärleken flyttar in.

Sofia Sundqvist är en av deltagarna i det nya dejtingprogrammet Kärleken flyttar in, som sänds i TV4.

Foto: TV4/C More

Gjorde en spontan ansökan

För Sofia – som förutom att vara blivande tv-stjärna också jobbar som journalist och ofta gör uppskattade inhopp hos oss här på allas.se – började hela äventyret under en middag med en kompis. Det var på vännens initiativ som Sofia bestämde sig för att söka.

– Hon tyckte väl inte att mina tidigare dejter hade slutat så bra, och att jag borde prova något nytt. Jag är en ja-sägare, så jag sa bara ”vi kör” och så fyllde jag i en ansökan på en gång.

Anne-Sofie lämnade maken för Johanna: ”Jag orkade inte vara den duktiga längre”

Eftersom ansökan hade skett så spontant blev Sofia överraskad när produktionsbolaget hörde av sig en vecka senare. Efter flera intervjuer, där Sofia fick berätta om sig själv och vad hon letar efter hos en partner, avslöjade produktionen att de hade hittat en match. Sofia säger att det uppstod blandade känslor inom henne när hon beskedet.

– Framför allt blev jag nyfiken och började fundera på vem de hade parat ihop mig med och varför de tyckte att vi skulle passa bra ihop. Men sen är det ju en väldigt speciell dejtingform, att bli bevakad och dokumenterat i flera dagar. Att gå på blinddejt kan ju vara speciellt redan som det är, och nu skulle det dessutom ske för alla att se. Jag blev också nervös – tänk om vi inte alls skulle vara en bra match. Då skulle jag behöva bo med den här personen och kanske behöva ha jobbiga samtal.

Minns första mötet med sin hemliga dejt

SVT hösten 2020 – här är alla nya serier och program

I slutet av sommaren var det så dags för Sofia att flytta in i huset. Hon beskriver villan som vacker och stor – över 300 kvadratmeter och uppdelad på två bostäder. På så sätt kunde två par bo samtidigt i villan utan att se eller höra varandra.

Sofia minns känslan när hon skulle stiga in i huset.

– Nervositeten hade kommit och gått sedan jag fick veta att jag skulle vara med, men precis när jag skulle gå in var jag inte nervös. Jag var bara exalterad och nyfiken på vad det var för människa där inne. Jag älskar att träffa nya människor, varje person är som sitt eget lilla universum och jag älskar att kommunicera, att gräva i andras hjärnor litegrann och få höra nya historier.

Huruvida Sofia och personen hon parades ihop med klickade eller inte, får hon inte avslöja. Men hon minns första intrycket av tjejen som satt och väntade på henne inne i huset.

– Ganska snabbt märkte jag att det var en cool människa. Jag själv har ganska hög energi, så hon var helt klart en motpol till mig.

Har tidigare mest träffat män

Att Sofia skulle paras ihop med en annan tjej var ingen självklarhet. Även om hon hade fått hintar om att så var fallet, kunde det lika gärna ha varit en kille på andra sidan dörren.

– Jag har hittills bara varit i förhållanden med män och är mest van vid att träffa män. Men jag älskar kvinnor! Samtidigt är det mer nervöst för mig att dejta kvinnor eftersom det inte är min hemmaplan. Men det kändes modigt, samtidigt som jag var medveten om att jag gjorde det här för första gången inför väldigt många ögon.

Att komma ut som bisexuell i tv känns pirrigt.

Så lyckas du med nätdejting

– Tidigare har jag inte tänkt att det är någon stor grej, för i min värld är det så självklart. Men nu när det händer på riktigt kommer det med vissa rädslor. Man undrar lite vad folk ska tänka. Jag har en väldigt fin och accepterande familj, men jag tänker mer på gamla vänner eller mina föräldrars vänner.

Nervös inför att första avsnittet ska sändas

Att ständigt vara omgiven av kameror blev förvånansvärt snabbt en vanesak, säger Sofia. Så snart samtalet flöt på, glömde hon nästan bort att hennes minsta rörelse dokumenterades. Med drygt en vecka kvar tills det är dags för det första avsnittet, börjar Sofia känna av premiärnerverna.

– Jag kommer kanske att lägga märke till saker som att jag har dålig hållning eller om jag verkar vara en dålig lyssnare. Det är nog sånt jag funderar på – har jag varit en bra dejt för henne? Och så vet man ju inte hur de har klippt ihop det. Men jag är i en process nu där jag försöker att inte bry mig och vara stolt över att jag vågade vara med.

Det är framför allt den första kvällens inspelningar Sofia känner en viss bävan inför.

– Vi drack en massa bubbel första kvällen, och dagen efter vaknade vi och tänkte ”herregud, sluddrade vi igår”? Det är jag sjukt nervös över och det kan hända att jag aldrig mer kommer att dricka efter det här, säger hon och skrattar.

Fakta: Det här är Sofia Sundqvist

  • Ålder: 25
  • Bor: I Malmö, men uppvuxen i Överkalix.
  • Familj: Yngst av sex syskon. I Malmö bor Sofia tillsammans med sin bästa kompis samt hundarna Blanco och Tiara samt katten Franki.
  • Gör: Jobbar som journalist och poet.
  • Intressen: Skriva, djur, yoga, dans och tantra. Att vara ute i naturen, men också umgås med vänner.
  • Aktuell: Är en av deltagarna in nya dejtingprogrammet Kärleken flyttar in, som har premiär i Sjuan och på TV4 Play den 16 november.