Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anne-Sofie lämnade maken för Johanna: ”Ville leva på ett mer äkta sätt”

21 jan, 2020 
Susanne Stamming
Johanna och Ann-Sofie håller om varandra.
Utåt sett levde Anne-Sofie ett tryggt och lyckligt familjeliv. Men inombords mådde hon inte bra. Hon kämpade för att vara en duktig flicka men orkade till slut inte längre leva i en livslögn. Hon ville uppleva riktig kärlek och fann den i Johanna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det här är en kärlekshistoria som kanske är lite annorlunda eller egentligen precis så äkta som en riktigt romantisk kärlekshistoria kan bli. Det skulle börja på ett ganska vanligt vis i en vanlig stad. Anne-Sofie Andersson träffade sin man Mattias på en fest på en loge. Hon var 20 år och två senare flyttade hon in hos honom i Eksjö. Några år senare kom barnen, först Viktor år 2000, sedan Nellie 2003 och till sist Mira 2010.

– Barn var viktigt för mig och själva relationen byggde mest på trygghet. Jag mådde ofta psykiskt dåligt, berättar Anne-Sofie.

Hennes omgivning märkte ingenting. De var ju den perfekta familjen, utåt sett. Anne-Sofie var den duktiga organisatören som höll reda på kläder och tider, presenter och middagsbjudningar, barnens skola och annat. Mattias var rolig och lättsam att umgås med. De var snälla mot varandra och såg ut att ha allt de kunde önska sig.

Annons

Men inom Anne-Sofie var allt inte så ljust.

Jag har alltid sökt trygghet före någonting annat även om jag nog egentligen redan som ung kände att det var tjejer jag förälskade mig i

– Min uppväxt var allt annat än trevlig. Pappa var alkoholist och jag kände ingen stabilitet utan blev orolig och osäker på mig själv. Jag har alltid sökt trygghet före någonting annat även om jag nog egentligen redan som ung kände att det var tjejer jag förälskade mig i, säger Anne-Sofie.

Nu var detta inte riktigt normen i småorterna i Småland, och Anne-Sofie följde strömmen istället. Hon ville ha man, hus och barn, allt det som stod för trygghet.

Johanna och Anne-Sofie med sin stora familj.
Anne-Sofie fick en stor familj på köpet när hon blev tillsammans med Johanna. Från vänster Johanna, Emilia, Linnea med Fanny i knäet och över henne Felicia. Anne-Sofie med minstingen Tess, Jonathan med Findus bakom sig. Foto: Susanne Stamming

Rosenrött blev det inte. Förutom att paret levde mer som i ett kompisförhållande så hopade sig problemen bakom kulisserna. Anne-Sofie drabbades av förlossningspsykos när Nellie föddes och ville inte ha henne nära.

Annons

– Jag bara låg hela dagarna och orkade ingenting. Det tog mig ett år att börja älska min dotter, säger Anne-Sofie.

När hon sedan blev gravid med Mira blev hon orolig att samma sak skulle hända igen och frågade läkaren om råd.

– Men alla sa att risken var väldigt liten, vilket inte alls stämde. Jag mådde riktigt dåligt igen.

Duktiga Anne-Sofie kämpade och frågade sig allt oftare om hennes liv verkligen skulle se ut så här.

Jag bara låg hela dagarna och orkade ingenting

– Jag insåg att jag ville leva på ett annat sätt som var mer äkta. Jag kunde inte vara den där duktiga flickan längre.

Anne-Sofie ville uppleva riktig kärlek och började titta på dejtingsidor. Och det var kvinnor hon sökte.

– Jag hade pratat med Mattias om det.

Helt olika bakgrund

2017 var hon redo för en nystart och hon fick kontakt med Johanna Olsson. Johanna bodde i Rångedala nära Borås med sina åtta barn och hon hade dessutom flertalet hundar i egen kennel. En stor familj med en bakgrund som var helt olik Anne-Sofies!

Annons

– Jag fick min första dotter Linnea redan när jag var 18 år, berättar Johanna som föddes i Colombia och tidigt adopterades till Sverige.

Johanna och Ann-Sofie på babysim med lilla Tess.
Johanna och Ann-Sofie Andersson på babysim med lilla Tess. Foto: Privat

Hon har fått sina barn ihop med olika partners och har levt med både män och kvinnor.

Johanna var redo för ett nytt förhållande, och under våren 2017 började hon prata med Anne-Sofie via dejtingsajten. Det var ett möte mellan två människor med helt olika utgångslägen. Johanna hade erfarenheter från flera förhållanden och var helt bekväm med att dejta kvinnor och framförallt med att träffa någon ny. För Anne-Sofie var allt första gången, obekvämt och lite skrämmande.

Annons

– Vi fastnade för varandra och Johanna åkte ner till Eksjö till helgen. Allt gick snabbt, minns Anne-Sofie.

Johanna fortsatte att pendla hela vägen ner till Eksjö varje vecka. Det var romantiskt, men också ofta dramatiskt för de gjorde slut flera gånger.

– Jag var väldigt osäker, säger Anne-Sofie. Men lyckligtvis var Johanna lugn och tålmodig med mig.

Anklagad för svek

Fem månader efter första dejten flyttade Anne-Sofie in till Johanna på den lilla gården med alla barn och hundar.

– Det var tufft för oss allihop. Jag jobbade skift, drev företag som hundfrisör och det är en stor familj med allt vad det innebär, förklarar Johanna.

Anne-Sofie hade lämnat sina tre barn och småstaden. Ingen förstod henne och många anklagade henne för svek.

Jag fick ta mycket skit och Johanna beskylldes för att tagit mig ifrån mina barn. Det var nästan bara Mattias som förstod mig

– Jag fick ta mycket skit och Johanna beskylldes för att tagit mig ifrån mina barn. Det var nästan bara Mattias som förstod mig, säger Anne-Sofie.

Annons

Periodvis mådde både hon och Johanna dåligt över situationen, samtidigt som var de himlastormande kära.

– Det var inte lätt att lämna familjen på det sättet. Men det fanns inget val. Jag hade inte varit en bra mamma om jag fortsatt leva i en lögn, förklarar Anne-Sofie, 46 år idag.

Hon började hitta rätt i sin nya familj och både hon och Johanna ville ha fler barn. Det fanns ingen tid att förlora.

– Vi vände oss till en klinik i Danmark och Johanna blev gravid genom en donator. De flesta trodde att det var hon som varit drivande, men så var det inte. Jag hade steriliserat mig och kunde inte få fler barn, säger Anne-Sofie.

Efter hand har paret idag blivit mer stabila och bryr sig inte om vad alla andra tycker och tänker.

Johanna och Anne-Sofie är lyckliga tillsammans och bryr sig inte om vad alla tycker och tänker. Här pussas de i sängen med två hundvalpar i famnen.
”Jag kunde inte fortsätta leva i en lögn”, säger Anne-Sofie som flyttade ihop med Johanna fem månader efter de träffats på en dejtingsajt. Foto: Susanne Stamming

– Johanna har fått mig att leva. Hon är helt fantastisk. Jag vågar allt numera och jag älskar henne, säger hon och tittar mot sin kärlek.

Annons

De kompletterar varandra och har funnit en balans.

Jag vågar allt numera och jag älskar henne

– I början var det svårare. Jag hade mina vardagsrutiner som jag behövde med min ADHD och tyckte nog Anne-Sofie gjorde det mesta galet i början. Hon la för mycket i tvättmaskinen och dammsög på fel sätt, säger Johanna och skrattar.

Nu har de delat upp rummen och ansvaret.

– Det är inte lätt att komma in i en sådan stor familj, men det har gått bra. Jag har fått ändra en del av mitt tankesätt, säger Anne-Sofie.

Hon inser också att hon tidigare använt mer tjat än psykologi och försöker lära av Johanna.

– Det bästa jag kan göra när det blir för stökigt är att säga att jag går och lägger mig, för det vill inget av barnen. Då skärper de sig, berättar Johanna.

– För att få min uppmärksamhet måste man sköta sig.

Deras första gemensamma barn, dottern Tess, är 1,5 år och hon och fem av syskonen bor hemma hos familjen för det mesta. Det skiftar lite eftersom det finns flera fäder och en annan mamma.

Annons

Fin kontakt med ex-mannen

Trots redan stora familjer var ett gemensamt barn viktigt för dem.

– Det var fantastiskt när Tess föddes, men till en början kände jag mig lite utanför. Jag var förälder, men inte den som fött henne. Det var jättekonstigt först, säger Anne-Sofie.

36-åriga Johanna kommer föda ett tionde barn eftersom de gjorde en ny insemination på samma ställe i Danmark.

Johanna och Anne-Sofie vet en del om donatorer och valde att hitta någon som utseendemässigt liknar Anne-Sofie – blond och lång. Därtill fanns mycket information om hälsa och sjukdom i släkten och det känns bra.

Johanna väntar sig tionde barn som blir deras andra gemensamma. Här klappar Ann-Sofie hennes mage.
Johanna väntar nu sitt tionde barn som blir parets andra gemensamma. Foto: Susanne Stamming

Trots stor familj har Johanna alltid jobbat minst heltid utanför hemmet, drivit företaget med trimning av hundar och har dessutom sin egen kennel med dvärgschnauzer.

Annons

– Just nu har jag två valpkullar som ska säljas. Det är roligt, och jag är van, konstaterar hon. Stresståliga är de allihop och de har inget emot barn som springer omkring, bär på dem eller kramas.

– Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

Det är inte alla män som skulle reagerat på det sättet

Anne-Sofie nickar. Även hon har ett hundintresse. Men det är ett intensivt liv och ibland har de gett sig iväg själva för att uppleva något annat – en hotellnatt eller en utflykt till en djurpark.

– Vi får inte glömma varandra, säger Anne-Sofie.

Anne-Sofie och Johanna gifte sig i stadshuset 2018 och efteråt gick de på konsert och såg Tomas Ledin.

Anne-Sofie pratar med sina barn i Eksjö varje dag och har mycket bra kontakt med sin ex-man Mattias.

– Han har varit fantastisk och är Tess gudfar. Det är inte alla män som skulle reagerat på det sättet.

Men att han gillar Johanna tycker hon inte är så konstigt.

– Jag är så stolt över henne. Vilken människa hon är. Hon betyder allt, intygar Anne-Sofie, tittar på sin fru som börjar bli lite rund över magen och hon får ett leende tillbaka.

Annons