Artisten Sandra Vilppala kom ut som lesbisk vid 38

Artisten Sandra Vilppala tittar in i kameran

När artisten Sandra Vilppala doftade på nacken till en kvinnlig bekant väcktes någonting inom henne, som hon inte kunde hålla tillbaka. Samma kväll hånglade hon med samma kvinna. Sandra tog som 38-åring beslutet att lämna sin manliga sambo – för att kunna leva som lesbisk, fullt ut.

Artisten Sandra Vilppala var 38 år gammal när hon först förstod att hon var lesbisk. Under hela livet hade tecknen funnits där: Sandra blev ofta betagen av kvinnors utseenden och kände stor dragning till personer av samma kön. Men trots alla ledtrådar tog det många år innan hon faktiskt förstod vad signalerna betydde.

– Med facit i hand är det tydligt, jag har alltid blivit starkt påverkad av tjejer och kvinnor – men aldrig tänkt i banorna att det har handlat om att jag ville vara med kvinnor på det viset. 2013 blev jag pang-bom-kär i en tjej, det var enormt. För första gången i livet kände jag: ”jösses, är det så här det känns att vara kär?”, säger Sandra.

När polletten föll ner levde Sandra i ett heteroförhållande, tillsammans med sin sambo och deras gemensamma dotter, då tre år gammal. Det stormiga uppvaknandet innebar att hon var tvungen att lämna sambon och börja forma nya ramar.

Min kropp gjorde saker som jag inte var medveten om, det var starten på allting

– Jag ville vara sann mot mig själv och följa mitt hjärta. Det betydde att jag var tvungen att bryta upp min familj, men jag såg inga andra möjliga alternativ. Jag ville inte hålla på att fundera fram och tillbaka – jag hade redan väntat i 38 år.

Blev blixtförälskad i en kvinna

Insikten om sin sexuella läggning fick Sandra Vilppala då hon träffade på en kvinnlig bekant på festival. När de stod tillsammans i publikhavet började Sandras kropp agera på egen hand – utan att hon själv riktigt förstod vad som hände.

Sanda Vilppala står med utsikt över staden och tittar bort från kameran

Sandra blev plötsligt förälskad i en kvinnlig bekant – och lämnade då sin manliga sambo. Foto: Pia Påltoft

– Plötsligt stod jag och sniffade på hennes nacke. Till slut kom jag på mig själv och tänkte ”vad fan håller jag på med?”. Min kropp gjorde saker som jag inte var medveten om, det var starten på allting.

– Vi hånglade redan samma kväll. Dagen efter sade vi att det var en engångsföreteelse, att det inte betydde någonting. Men senare blev det tydligt, det där var bra mycket mer än ett enskilt hångel.

Kärleken hon kände för kvinnan nådde inga gränser. Aldrig någonsin tidigare hade Sandra upplevt samma dragning till en man, som hon gjorde till sin nya flickvän.

– Euforin var enorm, jag kände mig så fri. Det var som att jag var kär med hela min kapacitet. Jag kände att jag tidigare bara hade stått och kikat genom nyckelhålet, men plötsligt öppnades hela dörren och hela registret av känslor låstes upp, säger hon.

Berättade för nära och kära

Att bli förälskad i en ny person, som därtill var en kvinna, innebar stora förändringar i Sandra Vilppalas liv. Inte nog med att hon skulle lämna sin sambo för en annan – hon skulle dessutom komma ut som lesbisk. Först en vecka efter uppbrottet vågade Sandra förklara för sambon varför hon i själva verket hade lämnat förhållandet.

– Han blev faktiskt inte förvånad, han sade snarare att det förklarade min oerhörda fascination för lesbiska kvinnor, skrattar Sandra.

De flesta i Sandras närhet tog beskedet med ro. Sandras dotter, som nu är nio år gammal, har heller aldrig haft något problem med sin mammas läggning. Och personerna som faktiskt ifrågasatte Sandras val lät hon bli att lyssna på.

Emellanåt fick Sandra frågan ifall hon var bisexuell, med tanke på sin historik med män. Men hon var, och är, tvärsäker på sin sak. Hon är lesbisk, ända ut i fingerspetsarna.

Artisten Sandra Vilppala tittar in i kameran

När artisten Sandra Vilppala insåg att hon var lesbisk var hon 38 år gammal. Foto: Pia Påltoft

– Det jag tyckte var jobbigast var att inte alltid bli tagen på allvar som lesbisk. Jag känner till etthundra procent att jag har kommit hem, men jag kunde ändå få frågor från folk som undrade om jag var bisexuell. Det är jag definitivt inte.

Så bröt hon sig loss

Romansen med den nya kvinnan tog slut efter ett halvår. Så här i efterhand ser Sandra på förhållandet som en ögonöppnare, som en viktig sluss in i sitt nya liv. I dag, ungefär sex år senare, är hon tillsammans med en ny kvinna sedan tre månader tillbaka. De sjunger båda i samma lesbiska kvinnokör, och det var där som Sandra spanade in henne från första början. Därefter fanns det ingen återvändo.

Jag kände att jag tidigare bara hade stått och kikat genom nyckelhålet, men plötsligt öppnades hela dörren och hela registret av känslor låstes upp

– Hon får mig att känna mig fantastisk, hel och älskad, säger Sandra Vilppala, nu 43.

Sandra har hört flera kvinnor berätta om att de vill lämna sitt normativa liv, med man, barn och hus. Men att bryta upp med det gamla kan vara svårt och Sandra förklarar att det kan krävas en hel del mod.

– Det är många som känner att de sitter fast i ett heteroförhållande och att någonting inte stämmer. Jag har hört flera som säger att de är där jag var för ett par år sedan, men att de inte vågar ta steget.

När Sandra själv kom ut som lesbisk kände hon en stor trygghet i att söka sig till särskilda hbtq-sammanhang. Hon rekommenderar kvinnor, som funderar på att bryta sig loss från sina heterosexuella förhållanden, att göra på liknande vis.

– Man kan besöka ställen där det är fritt att vädra sina tankar. Kanske RFSL eller något annat forum där man kan prata öppet, utan att mötas av kränkande kommentarer.

– Hur man ska bryta sig loss måste man komma underfund med själv, men jag tror det handlar om att se förbi omständigheterna som man lever under just där och då. Försök att se var du själv befinner dig i förhållande till normerna och begrunda hur du vill forma ditt eget liv. När man börjar titta på det så finns svaren där. Om man bara vågar.

Vem är Sandra Vilppala?

Namn: Sandra Vilppala.

Ålder: 43.

Familj: Flickvän samt en nioårig dotter.

Aktuell med: Släpper EP:n Vi släcker bränder med våra bara händer den 20 maj och driver podcasten Psykbryt om psykisk ohälsa.

 

Läs också:

Bodil: Jag blev mamma åt min bästa väns barn

Eija-Liisa lämnade Sverige och gjorde ny karriär efter 50

Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson: Jag tänker ofta på mitt ofödda barn

Mer intressant innehåll hos allas.se: