Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sofie Sarenbrant firar tio år som författare

13 aug, 2020 
Anette Bülow
Författaren Sofie Sarenbrant sitter i en soffa.
Sofie Sarenbrant i sin skrivarstuga på Söder i Stockholm, men böckerna utspelas i Bromma där hon själv bor.
Sofie Sarenbrant firar tio år som författare med nya boken Mytomanen. Hon skriver om vad lögner kan ställa till med och vill ge läsarna en intressant start, högt tempo och ett överraskande slut.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Berätta om din nya bok Mytomanen!

– Den börjar med att en 13-årig skolpojke hittas död i skogen efter en orienteringsdag. När kriminalinspektör Emma Sköld ska lösa mordfallet får hon veta att ungdomar har rånat jämnåriga i området. Den röda tråden i boken är lögner. Vem ljuger och vem talar sanning? Det har varit intressant att skriva om.

Boken Mytomanen.

Du firar tio år som författare – hur har böckerna utvecklats under de här åren?

– Allt har blivit bättre; språket, karaktärerna och intrigen. Jag har höga krav på mig själv och vill hela tiden bli bättre. Mitt mål är att den nya boken ska vara bättre än den förra.

Hur tycker du att en bra deckare ska vara?

– Den ska ha en spännande start, högt tempo och ett överraskande slut.

Annons

Vad betyder språket?

– Språket är viktigt. Det ska vara lättläst, flyta på utan att stanna upp. Jag läser mycket själv för att utveckla mitt språk. Jag älskar böcker och vill hålla mig uppdaterad. Jag läser gärna kvinnliga svenska deckarförfattare och ser jag en debutant blir jag extra nyfiken.

Mytomanen utspelas i Bromma där du själv bor med din familj – hur kommer det sig?

– Miljön betyder otroligt mycket för att läsaren ska kunna leva sig in i berättelsen. Det är lättast att skriva om en miljö där man är på plats, därför håller jag mig till Bromma. Det är en fantastisk villaidyll, men självklart kan det finnas stora hemligheter bakom fasaderna även här. Jag gillar att skriva om kontraster.

Var sitter du och skriver?

– För två år sedan skaffade jag en skrivarstuga på Söder i Stockholm. Det är ett litet rött hus där jag ser hela staden från mitt fönster. Här har jag ett stort skrivbord, en bokhylla med de utländska utgåvorna av mina böcker och en rokokosoffa i rött och guld.

Annons

Att vara författare handlar numera mycket om marknadsföring och att synas i tv och tidningar – hur ser du på att vara en offentlig person?

– Jag tycker att jag är lagom offentlig och blir inte igenkänd så ofta. Däremot har det hänt på bokmässor att jag har blivit förväxlad med andra deckarförfattare. Jag har blivit misstagen för Anna Jansson och en annan gång var det en kvinna som kastade sig runt halsen på mig och sa. “Jag älskar dig Camilla Läckberg!”.

Videon kunde inte hittas

Du har sålt 2,5 miljoner böcker i 15 länder och fått flera priser, bland annat Årets deckarförfattare 2019 – vad drömmer du nu om som författare?

– Det skulle vara jätteroligt om det blir en tv-serie av böckerna. Det är också på gång! Ett produktionsbolag arbetar med det, men ingenting är helt klart än.

Det här är Sofie!

Författaren Sofie Sarenbrant.
Författaren Sofie Sarenbrant.
  • Namn: Sofie Sarenbrant
  • Ålder: 42 år.
  • Familj: Man och två barn.
  • Bor: I Bromma.
  • Intressen: Ridning, löpning, att umgås med familjen och resa.
Annons