Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sofie Sarenbrandt om övergreppen: "Luften går ur mig"

29 jun, 2020 
Mikaela Alex
Sofie Sarenbrandt.
Deckarförfattaren Sofie Sarenbrandt berättar om övergreppen hon var med om som barn i sitt sommarprat i P1. Men inte enbart för sin egen skull: "Bara fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom", säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Deckardrottningen Sofie Sarenbrandt, 42, är aktuell med åttonde boken om kriminalinspektören Emma Sköld; Mytomanen. Men nu i söndags var hon även aktuell som sommarpratare i Sommar i P1 – och hennes egen historia handlar om ett av de värsta brotten vi har i samhället: Sexuella övergrepp mot barn.

Hon berättar hur hon själv utsattes redan vid åtta års ålder och under åren tills hon fyllde tretton. Men hon berättar inte vem gärningsmannen var.

– Jag kommer inte avslöja vem som gjorde det här mot mig, eftersom den här historien inte handlar om förövaren. Den handlar om offret, säger hon.

Sarenbrandt om ätstörningarna efter övergreppen

Istället handlar hennes sommarprat om hennes egen resa – och hur hon höll tyst om det som hänt henne i 15 år.

– Nu ansöker jag om rätten till min barndom. Och om den upprättelse jag aldrig fick av rättssystemet. Men den största anledningen handlar om alla andra drabbade barn som finns där ute. Varje dag anmäls i genomsnitt nio våldtäkter mot barn 0-17 år i Sverige, men bara fem procent av alla anmälda våldtäkter leder till en fällande dom, säger hon i programmet.

Annons

Se också: Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"

Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"Brand logo
Caroline om våldet: "Han kissade på mig och mamma"

Sofie Sarenbrandt berättar att hon senare drabbades av ätstörningar och depressioner, och till sist även självmordstankar – något som fick henne att hamna på psykakuten. Men hon gick därifrån, utan att ha blivit hjälpt, och insåg till sist själv att hon ville leva – men för att göra det måste hon berätta om sina fruktansvärda upplevelser.

Sedan dröjde det ett år innan hon under en lunch med sin pappa vågade berätta om övergreppen, och hon berättar hur hon kunde se i hans ögon hur hans bild av hennes idylliska landsbygdsuppväxt krossades.

Och nu är det dags att berätta för resten av världen.

Sofie Sarenbrandt
Nu berättar Sofie Sarenbrandt om sin barndom i Sommar i P1.

Förundersökningen lades ner

Hon berättar också att en advokat många år senare fick henne att ansöka om skadestånd från den misstänkte förövaren – som då kom med motkrav.

Annons

– Jag får inte polisanmäla honom, jag får inte gå ut och berätta om det här någonstans och hans barn får inte veta sanningen. Inte nog med det. Jag skulle också tvingas skriva under på att jag inte tänker ge ut en bok om tio år. Och därmed förses jag med en livslång munkavel.

Hon valde att polisanmäla mannen – men på hennes 25-årsdag kom beskedet att förundersökningen lagts ned.

“Brott: Våldtäkt. Beslut: Förundersökningen nedläggs. Motivering. Brottet är preskriberat.”

– Luften går ur mig. Jag har förlorat och han har vunnit, säger hon.

Lyssna på hela sommarpratet med Sofie Sarnebrandt här!

Annons