Sonen Niklas Strömstedts ord om Margareta Strömstedts död: ”Svårt att ta in”

Foto: Elin Åberg/DN/TT, Izabelle Nordfjell/TT

Journalisten och författaren Margareta Strömstedt är död, hon blev 91 år. Beskedet kom runt lunchtid på tisdagen från sonen Niklas Strömstedt. Till Aftonbladet kommenterar han nu sin mammas bortgång.
– Känslan av ’aldrig mer’ är konstig och svår att ta in, säger Niklas Strömstedt..

På sin Instagram lade sonen Niklas Strömstedt upp ett inlägg där han meddelade att hans mamma, författaren och tv-producenten Margareta Strömstedt är död. Inlägget bestod av flera bilder på henne, både som ung och på senare dagar. Niklas lade även upp en en dikt av sin pappa Bo Strömstedt.
Så här lyder dikten:

När du är död och jag är död
Och solen vissnat som ett bröd
Och allt är bara spindelväv och natt
Kring bordet där vi satt
Då ska du få en egen sol
Och på din gula furustol
En vaken morgon klar och röd
Med nya varma frukostbröd
Du sitter ung och glad och varm
Och jag är liten på din arm

Se också: 6 saker du kanske inte visste om Jenny Strömstedt
0:46

Efter reklamen: Se också: 6 saker du kanske inte visste om Jenny Strömstedt

(0:46)

Slå på ljud

Till Aftonbladet kommenterar nu sonen och artisten Niklas Strömstedt sin mammas bortgång.

Jenny Strömstedts planer för katten Kerstins begravning: "I ett evigt kattmyntarus"


”Det är sorgligt och känslan av ’aldrig mer’ är konstig och svår att ta in. Samtidigt minns vi mamma som den varma, kloka och älskvärda människa hon var och en tröst är att hennes ord och böcker finns kvar och att hon fick leva ett långt och innehållsrikt liv i en stor krets av människor som älskade henne djupt”, skriver han och fortsätter:

”Nu sitter hon och pappa återigen tillsammans i solen och äter färska frukostbröd.”




Också Niklas fru, Jenny Strömstedt kommenterade sin svärmors bortgång i ett känslosamt Instagram-inlägg.

Niklas Strömstedt om varför han bara dejtat kända kvinnor

”Med värme, generositet och mycket humor delade du med dig av allt från klokskap till kunskap, hembakta limpor, Syracusa-solon samt våfflor med sylt på Dalarö där vi alla fick plats oavsett nya, gamla, barn eller bonusbattingar”, skriver Jenny Strömstedt och fortsätter:

”Du förstod vad det var att vara människa i alla dess uttryck, utan att stänga dörren. Tack för allt!Jag kommer sakna dig väldigt, väldigt mycket.”

Margareta Strömstedt debuterade med boken ”Fjärilar i klassen” 1961, och skrev även barnboken ”Kom tillbaka, lilla Jenny”. Hennes böcker, som delvis är självbiografiska, om flickan Majken är bland hennes mest uppmärksammade.

-

Niklas Strömstedt om svåra känslorna över att ha blivit farfar

Hon arbetade också om producent på Sveriges Radio och SVT. Dessutom har hon skrivit en mycket uppmärksammad Astrid Lindgren-biografi, som gavs ut 1977. Hon och Astrid Lindgren blev mycket goda vänner under tiden de arbetade med boken.

Från 1953 fram till hans död 2016 var hon gift med Expressens tidigare chefredaktör och Niklas Strömstedts pappa, Bo Strömstedt.