Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Spiontips att se, läsa om och lyssna på

21 dec, 2021 
henrik högström
Spiongenren är som gjuten för att skapa dramatiskt stoff. Det är hemligheter, action, svek och storpolitik i en härlig kompott. Här är några se, lyssna och lästips för oss som marinerats i James Bonds värld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

The Americans

Keri Russell, Matthew Rhys i The Americans

Helyllepar (Keri Russell, Matthew Rhys) i amerikansk förortsmiljö dubbelspelar som sovjetiska KGB-agenter. Serien, som gick mellan 2013 och 2018, utspelar sig under kalla krigets dagar. KGB-agenterna har, inspirerade av verkliga händelser, skickats ut för att slå rot och verka på fiendemark. De ska leva vanligt familjeliv med två barn och samtidigt vara redo att göra dolda insatser för moder Ryssland. Det är givetvis inte helt okomplicerat att sköta lämningar till fotbollsträning och samtidigt boka möten med spioner som har information att ge. Och att ha en FBI-agent som granne.

Annons

Falsk identitet (SVT Play)

Agenten Guillaume Debailly i Falsk Identitet
Mathieu Kassovitz och Zineb Triki i Falsk Identitet

Fransk serie där handlingen snurrar kring Guillaume Debailly. Agent på franska underrättelsetjänsten DSGE. Utspelar sig i en samtid och på platser som känns igen från nyhetsrapporteringen. Oroshärdar där lojaliteterna skiftar från en dag till en annan och varje vän kan vara en fiende. Håller hög nagelbitarklass från start till mål. Strösslar med referenser till Tintin.

Spionen Vladimir Putin (SVT Play)

Spionen Vladimir Putin
Spion och president. Så blev Vladimir Putin Rysslands mäktigaste man.

Dokumentär om Rysslands omstridde ledare. En man som redan i pojkåldern bestämde sig för att bli spion och levde upp till målsättningen. Putin omges av rykten men ändå är hemligheterna omkring honom och vägen till toppen kantad av frågetecken. Klart är i alla fall att han gillar att posera i bar överkropp på semesterbilder.

Annons

Berlin-Under samma himmel

Skildrar livet i det delade Tyskland under 70-talet. En av huvudpersonerna är DDR-agenten Lars Weber som jobbar med karisman som vapen. Det vill säga att han är en romansbedragare i statens tjänst. Målet för hans fiktiva åtrå är Lauren Faber spelad av svenska Sofia Helin. Här finns även tunnelbyggare som vill fly till friheten i väst och Klara som tränar (och tar hormoner) för att representera sitt land i simning.

Läs

Sekreterarklubben: C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget (Norstedts)

Sekreterarklubben, Jan bergman (Forum)
Jan Bergmans Sekreterarklubben skildrar kvinnoöden som inte hörts tidigare.

Jan Bergman berättar om de obesjungna hjältinnorna som drog sitt strå till stacken för den svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. Bland andra hans egen mor. En insats som innebar stora risker men som ändå inte innebar några större fanfarer eller erkännanden efteråt.

Annons

Sju år som spionchef, Morten Skjoldager (Lind & Co)

Vem kan berätta bättre om jobbet inifrån en hemlig organisation bättre än någon som har jobbat där? När spionchefer tar bladet från munnen brukar det bli finfin läsning. De har ju en unik tillgång till både källor och dramatiska skeenden. I den här boken berättar den förre chefen för den danska säkerhetspolisen PET Jakob Scharf om sina sju år i organisationen. Om agenter, terrorhot och hemliga operationer.

Materialet var tydligen så hett att PET ville stoppa utgivningen bara baserat på baksidestexten.

Tunnel 29, Helena Merriman (Forum)

Historien om hur unga östtyskar 1961 med gemensamma krafter gräver sig under muren till väst började som en podd för BBC. Här berättade de som var med om vad som hände, farorna de stod inför, och det dryga arbetet i tunneln. Här finns allt från förrädare till en räddningsaktion finansierad av ett amerikansk tv-bolag.

Annons

Se också: Mordbränderna som skakade Sverige

Mordbränderna som skakade SverigeBrand logo
Mordbränderna som skakade Sverige

Lyssna

Spionpodden

Spionpodden
Mikael Hylin gräver i strandade ubåtar, hemliga operationer och underrättelsearbete i Afghanistan.

Producenten och programledaren Mikael Hylin med inbjudna gäster djupdyker i underrättelsevärlden bland hemliga operationer säkerhetshot och, som namnet antyder, spioner. Hur skarpt var hotet mot Sverige till exempel när Karlskrona fick oväntat besök av sovjetiska ubåten U 137? Vilka var involverade i ”Operation Snödroppe”?

Annons

Här finns också oväntade grepp. Som ett samtal med Hollywood-regissören Roger Donaldson om spionfilmerna ”Ingen utväg” och ”13 dagar” om Kuba-krisen. Eller ett anonymiserat samtal med en ”konsult” verksam i Afghanistan.

Gräns (SR)

Gräns, SR
Gräns pejlar hur det aktuella hotet mot Sveriges säkerhet ser ut.

Hur gick det till när några MÖP:ar (Militärt överintresserade personer) åkte i fängelse för att de kartlagt svenska militäranläggningar? Hur ser Sveriges cybersäkerhet ut? Signalspanar USA på Sverige?

Annons

Gräns är Sveriges Radios satsning på hotbild och säkerhetspolitik i en tid när mycket sker under radarn.

True spies (Spyscape)

True spies
True Spies. Möter undercoSSveragenter och spioner.

Berättelser från människor som till exempel försökt nästla sig in i allt från Al Qaida till Ku klux klan och i Pablo Escobars drogkartell. Vad var deras uppdrag, vilka hot mötte de, hur löste de uppgiften?

Annons