Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sussie Eriksson har rekord i ABBA-shower: En del undrar om jag är riktigt klok

08 feb, 2024 
Joakim Löwing
Artisten Sussie Eriksson
Sussie Erikssons karriär började när hon var sex år. Nu är hon aktuell i Mamma Mia! The Party, en musikfest hon varit en del av sedan 2016.
Succén Mamma Mia! The Party har numera Sverigerekord i antal spelade föreställningar. Och artisten Sussie Eriksson var med från starten. ”Jag har inte tröttnat utan tycker faktiskt att det har blivit ännu roligare!”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Pernilla Wahlgren och Christian Bauers kärlekssagaBrand logo
Se också: Pernilla Wahlgren och Christian Bauers kärlekssaga

Under uppväxten var Sussie Eriksson en av alla de som sjöng sig hesa till ABBA:s låtar i både hårborstar och hopprep. Det var en grupp som hon verkligen älskade och egentligen alltid har lyssnat på sedan dess.

Tänk er då vilken dröm det måste ha varit, och är, för henne att få uppträda med deras musik. Först i musikalen Mamma Mia! Sedan ABBA – the true story och nu Mamma Mia! The Party.

– Dessutom har det blivit en hel del gig ihop med Gunilla Backman och Charlott Strandberg, som jag gjorde Mamma Mia! med. ABBA har så otroligt många bra låtar så det är nästan omöjligt att välja ut några favoriter. Men okej, Dancing Queen är nog den allra bästa, för den har allting. Det måste vara en av världens bästa låtar. Fast den är svår att sjunga, pendlar mellan att gå ned väldigt lågt och upp väldigt högt, säger Sussie.

Annons

Nu är Mamma Mia! The Party tillbaka på Tyrol på Gröna Lund, där föreställningen hade världspremiär i januari 2016.

Två sångerskor på scen i glittriga kläder.
Föreställningen är en fest där publiken äter och dricker gott i sällskap av skönsjungande skådespelare. Här syns Sussie Eriksson och Anki Albertsson i Mamma Mia! The Party.

Sussie är en av de i ensemblen som var med från start – och har i rollen som Maggan bidragit starkt till att musikfesten slagit rekord i flest spelade föreställningar någonsin i Sverige. På Rondo i Göteborg i höstas passerades The Phantom of the Opera, som mellan 1989 och 1995 nådde 1 173 föreställningar.

Före återkomsten till Stockholm den 22 februari var antalet uppe i 1 196 – och över en halv miljon besökare totalt.

Annons

– Jättekul att det blivit en sådan enorm succé. Jag älskar verkligen konceptet där vi inte står på någon scen, utan är ute mellan borden i publiken. Det gör att vi kommer åskådarna, som samtidigt sitter och äter, mycket närmare och får en helt annan kontakt. De ger oss massor av energi. Annars hade jag antagligen inte kunnat hålla på med föreställningen så pass länge som jag har gjort. Då hade det nog blivit mer tungrott, även om jag aldrig tröttnar på ABBA:s låtar.

Sussie Eriksson

Född: 2 januari 1963 i Huddinge.

Familj: Sönerna Oskar, 28, och Ludvig, 22. En hund som heter Frulle och är en blandning mellan golden retriever och engelsk springer spaniel.

Bor: I en lägenhet i Stockholm.

Intressen: ”Mitt jobb, min hund, umgås med vänner, titta på tv-serier, musik och teater.”

Aktuell med: Rollen som Maggan i Mamma Mia! The Party som spelas på Tyrol, Gröna Lund fram till den 15 juni. Övriga i ensemblen är bland andra Michalis Koutsogiannakis, Anki Albertsson, Lisa Bengtsson, Simon Rubin, Linda Olsson, Elin König Andersson och Robin Svensson.

Sussie uppskattar att hon medverkat i ungefär 800 föreställningar så här långt – och många fler blir det eftersom showen inte bara ska pågå fram till mitten av juni, utan även fortsätta sin allra sista säsong i höst.

Annons

– Precis som de andra i ensemblen har jag gjort uppehåll för andra uppdrag. Jag har bland annat spelat mot Eva Rydberg i Helsingborg, samt i musikalerna Häxorna i Eastwick och Tootsie. Sedan var jag ju med några år i tv-serien Ack Värmland och i Lasse-Majas detektivbyrå.

Hon fortsätter:

– Jag hade egentligen sagt tack och adjö till föreställningen, men när jag fick frågan att vara med i Göteborg i höstas kändes det helt rätt att vara med igen. Och det har jag verkligen inte ångrat. En del undrar om jag är riktigt klok som inte har tröttnat efter alla år, men faktum är att jag tycker att det är ännu roligare nu än när det startade för åtta år sedan.

Aktuell med ABBA, Tomas Ledin och på SVT

Sussie fyllde 60 år i januari förra året, men någon åldersnoja eller ålderskris finns inte på kartan.

– Nej, jag hade en ålderskris för 20 år sedan, men nu trivs jag jättebra med var jag befinner mig i livet. Även om det inte är så kul när nya rynkor dyker upp och kroppen får lite skavanker här och där är jag glad över att fortfarande kunna vara så pass aktiv och klar i huvudet.

Artister välkomnar till forestallningen Mamma Mia The Party.
Mamma Mia! The Party spelas på Tyrol, Gröna Lund mellan den 22 februari och 15 juni.

Ja, sångaren och skådespelaren är verkligen aktiv och har fullt upp. Förutom i Mamma Mia! The Party är hon i april även aktuell i det nya underhållningsprogrammet Detektiverna på SVT och i juli väntar Höga Kusten, Ett bygdespel av Tomas Ledin. Den senare spelas i Härnösand och övriga medverkande är bland andra Morgan Alling.

Annons

Det blir med andra ord inte särskilt mycket semester för Sussies del …

– Nej, haha, men jag älskar mitt jobb – som också är mitt största intresse. Dessutom är det härligt att vara hemma i Sverige på sommaren. Jag kommer ju att vara ledig om dagarna, då finns chans att till exempel åka i väg och bada någonstans. Sommarteatrar är ju som rena kollot för vuxna och vi brukar ha väldigt roligt. Sedan hinner jag säkert vara i alla fall en del ledig i augusti innan det är dags att dra igång med Mamma Mia! The Party igen.

Gruppbild glada artister.
Sussie var med även i den svenskspråkiga versionen av musikalen Mamma Mia! Här vid premiären på Cirkus i Stockholm 2005.

Singel sedan länge

Sussies söner, Oskar, 28, och Ludvig, 22, har bägge flyttat hemifrån vilket innebär att hon inte längre har någon att skynda hem till.

Annons

– Det är länge sedan jag hade någon partner och det är faktiskt väldigt skönt. Då slipper jag ha dåligt samvete över att vara borta så mycket på kvällar och helger som mitt arbete innebär. För det ska jag inte behöva ha. Det är inte så att jag aktivt går runt och letar, men händer det så händer det – och om jag träffar någon är det viktigt att personen förstår hur viktigt mitt yrke är för mig och hur roligt jag har det.

När barnen var små jobbade hon inte alls lika i samma utsträckning.

– Jag var hemma mycket på barnens lov – speciellt sommarloven och julloven – och dessutom kunde jag ofta hämta dem tidigt på förskolan och fritids.

Sussie sjunger i bilen – inte i duschen

Nämn en sak som du skjuter upp hela tiden.

– Att diska. Jag tycker att det är väldigt jobbigt och tråkigt att plocka ur diskmaskinen, ofta blir det därför annan disk stående.

Är du vidskeplig?

– Egentligen är jag nog inte det, men har fått med mig några saker från uppväxten. Bland annat hör jag min pappas röst någonstans i bakhuvudet säga att man inte ska lägga nycklar eller ställa några skor på bordet.

Om du fick bestämma att något onyttigt plötsligt blev jättenyttigt – vad skulle du välja?

– Glass. Gärna med nötter och någon salt kräm.

Brukar du sjunga i duschen?

– Nej, aldrig. Och vad kommer egentligen det där ifrån att man ska sjunga just i duschen, haha. Däremot sjunger jag ofta och gärna i bilen till antingen musik jag spelar på Spotify eller låtar på radion.

Du får helt gratis åka på en valfri resa – vart går färden?

– Till USA, helst Kalifornien. Jag har aldrig varit i San Fransisco till exempel. Jag skulle vilja bila genom hela Kalifornien.

Vad skulle du sakna mest om du inte fick använda din mobiltelefon på en vecka?

– Att prata med mina barn. Men jag använder den till så mycket olika saker – som att läsa nyheter, vara ute på sociala medier och att googla olika grejer som jag undrar över.

Om du tvingades äta samma rätt varje dag i en månad, vilken hade du satsat på då?

– Det får bli kokt korv, alltid jättegott.

Annons

Men nu ser vardagen alltså annorlunda ut.

– I dag kan jag tacka ja till vad som helst och till och med flytta till en annan stad om det skulle vara så. Min hund Frulle är bara att ta med. Det fungerar jättebra att ha hund, jag har flera som kan hjälpa mig med honom när jag är iväg på något.

Sussie Eriksson med son på Kolmarden
Kul på Kolmården tillsammans med sonen Ludvig 2012.

Fast det var lite jobbigt när sönerna en efter en tog sitt pick och pack och drog vidare, medger Sussie.

– Klart att det är något av en sorg och tomt utan dem hemma. Samtidigt blir de vuxna någon gång och det är helt naturligt att flytta. Det är fint att de vill skapa sina egna liv. Men vi har en jättebra och nära kontakt. Den yngsta sonen har återvänt till Sverige efter att ha pluggat och spelat hockey i Kanada. Han bor faktiskt i huset intill mitt. Vi träffas väldigt ofta och det är jättelyxigt för mig.

Annons

Sussies ena son arbetar i dag som scenchef på Hamburger Börs, den andra med streamingtjänster/media. Bägge är med andra ord inom underhållningsbranschen, precis som Sussie själv. Och som hennes föräldrar var.

Sussie Erikssons karriär började tidigt

Pappa Lennart och mamma Siv drev Ludvikarevyn under många år. Pappan skrev manus och regisserade, medan mamman var den stora primadonnan.

Redan som sexåring började Sussie med avlönande uppdrag inom radioteatern – som bara blev fler och fler. Dessa ledde till tv och det klassiska barnprogrammet Från A till Ö, följt av Fredax och Lördax.

– Det stod nästan jämt en taxi utanför skolan och väntade på att få köra mig till tv-huset. Mamma har skojat en hel del om det, att jag var så gott som självförsörjande under min skoltid, haha.

Svartvit gruppbild på skådespelare.
År 1971 under inspelningen av radions julkalender som Sussie Eriksson gjorde tillsammans med inga mindre än Allan Edwall, Carl-Gustaf Lindstedt, Claire Wikholm och Martin Serner.

All erfarenhet är förstås betydelsefull vid liveuppträdanden på scenen – men ibland görs plötsligt misstag ändå …

Annons

– Det är det som är så roligt och utmanade med jobbet. När något går fel gäller det att försöka hålla sig lugn och inte stressa upp sig för mycket. Alla kan få hjärnsläpp, men det är sällan publiken upptäcker det. Oftast är det bara kollegorna som vet om det. Som tur är har jag inte varit med om att det gått helt åt skogen någon gång. Vi skådespelare får hjälpas åt att rätta till det genom att leda dialogen och handlingen rätt igen. Men givetvis kan man känna sig avklädd och naken då och då.

Annons