Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sussie Eriksson om Bäst i test: ”Man blir ett pucko när man står där”

29 okt, 2021 
Minna Wallén-Widung
Sussie Eriksson inne på Abbamuseet i Stockholm.
Skådespelerskan Sussie Eriksson, 58, kan sjunga Abba hur många gånger som helst – men hoppas också få göra mer allvarsamma roller i framtiden. Samtidigt är hon inte den som smider planer långt i förväg.
– Jag är jävligt dålig på att drömma, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att tröttna på Abbas musik går inte, det är Sussie Erikssons fasta övertygelse. Och hon borde veta – hittills har hon medverkat i över 450 föreställningar av musikalen Mamma Mia! och drygt 600 föreställningar av showen Mamma Mia! The Party. Dessutom hade hon en av rollerna i Abba – the true story, i regi av bröderna Herngren, på 1990-talet.

5 saker om Sussie Eriksson som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Sussie Eriksson som du kanske inte visste

– Grejen är att en ny publik ger nya förutsättningar och nya impulser. Därför är ingen kväll den andra lik. Och jag tröttnar inte på att sjunga det här materialet, jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Det låter ju inte klokt, men det är faktiskt sant, säger hon.

Sussie Eriksson framför en stor Abba-skylt inne på Abba-museet i Stockholm.
Sussie Eriksson har älskat Abba ändå sedan de slog igenom och var precis rätt målgrupp redan från starten – ”hoppreps- och hårborstgenerationen” som mimade till låtarna framför spegeln.

Sussie Eriksson i Mamma Mia! The Party

Så här i början av oktober är Sussie i full färd med att förbereda sig inför premiären av Mamma Mia! The Party på Rondo i Göteborg. Efter mer än 800 föreställningar på Tyrol i Stockholm sedan starten 2016 har hela festen flyttat västerut. Ny stad, ny lokal, men samma story och samma koncept – show, trerätters och en scenografi uppbyggd som en grekisk taverna. För Sussies del innebär det att hon fortsätter göra rollen som kökschefen Maggan.

Annons

Jag går på lust och är en sådan där som liksom hoppar på saker

– Maggan är något slags övervintrad hippietyp som är ungdomskamrat med Kicki, som spelas av Anki Albertsson. Kicki är gift med tavernaägaren Nikos och gör allt för att samla sina gamla reseledarkompisar, och på så sätt hamnar Maggan i Grekland. Helt plötsligt är hon utnämnd till kökschef på Nikos taverna, utan att ha särskilt stor erfarenhet av mat. Hon är en skön typ som jag och regissören Roine Söderlundh modellerat fram. Jag tycker hemskt mycket om att spela henne.

Skådespelerskan Sussie Eriksson fotograferad inne på Abba-museet i Stockholm.
Sussie Eriksson är aktuell i Mamma Mia! The Party som nu spelas på Rondo i Göteborg.

Sussie Eriksson aktuell med Tisdagsklubben

Scenen har alltid haft en stark dragningskraft på Sussie. Redan som treåring fick hon ta klivet ut på scenen och sedan dess har hon knappt gått av den. I över fem decennier har hon underhållit såväl från teaterscenen som framför kameran. Förutom Abba-tolkningarna, har vi sett henne i bland annat en mängd olika musikaler, flera filmer och tv-serierna c/o Segemyhr och Ack, Värmland. Att underhålla ligger i hennes dna och hon älskar att få folk att skratta. Men hon avslöjar att hon på senaste tiden också har börjat fundera på hur det skulle vara att göra mer allvarsamma roller.

Annons

– Det är många i den här branschen som, när man börjar krypa upp i åldrarna, får en önskan om att göra något mer åt det dramatiska hållet. Och den tanken har även korsat mitt huvud. I februari har filmen Tisdagsklubben premiär och där har jag en av de bärande rollerna. Där nuddar jag på det mer allvarsamma och även om det är en feelgood-film är det åt det hållet jag skulle vilja gå lite mer.

Peter Stormare, Sussie Eriksson och Marie Richardsson under inspelningarna av filmen Tisdagsklubben.
Sussie Eriksson tillsammans med Peter Stormare och Marie Richardsson under inspelningarna av filmen Tisdagsklubben, som har premiär i början av 2022.

Sussie Eriksson om drömrollen – som inte finns

Men att lämna det humoristiska har hon inga planer på att göra. Sussie värnar om det komiska anslaget och medverkar helst i produktioner med mycket värme. Någon drömroll har hon inte.

Annons

– Jag är jävligt dålig på att drömma, ja riktigt usel på att göra planer överhuvudtaget. Jag går på lust och är en sådan där som liksom hoppar på saker. Förr var jag nog mer av en drömmare, men det där har suddats ut med åren. Men om jag ska säga någonting tycker jag fruktansvärt mycket om att göra musikaler, för där får du använda allting – teater, dans, sång och en stor orkester. Då är jag i himlen. Så en härlig, mustig musikalroll hade jag inte tackat nej till.

Sussie Eriksson om att åldras i showbusiness

Att närma sig 60 och vara verksam i underhållningsbranschen har historiskt sett ställt till det för speciellt kvinnor. Medan män fortsatt kan välja och vraka mellan rollerna, har många kvinnliga skådespelare vittnat om hur de erbjuds allt färre roller i takt med stigande ålder. Men Sussie har hittills inte sett en nedgång i antalet jobberbjudanden.

Annons

Jag är otroligt lyckligt lottad som får kalla det här mitt yrke

– Nej, inte än. Men det är klart att jag inte får rollen som den där fräsiga tjejen längre, utan numera blir jag castad som museichef Barbro Palm i Lassemajas detektivbyrå, med uppsatt hår och guldörhängen. Det är bara att acceptera, och jag förstår ju att nästa gång får jag kanske erbjudande om att spela mormor. Men det stör mig inte – jag skulle gärna vilja göra en riktig actionmormor någon gång.

Växte upp bakom teaterscenen – och på den

Sussie mer eller mindre föddes in i showbusiness. Hennes föräldrar, Lennart och Siv Eriksson, drev Ludvikarevyn och där fick Sussie göra sin scendebut. Det har sedan dess aldrig funnits några alternativ, hon har alltid vetat att stå på scenen är det hon ska göra. I dag känner hon tacksamhet för att hon fick den starten i livet.

– Det har berikat mitt liv, det har gjort mig till en oerhört glad person. Rentav lycklig emellanåt. Jag är otroligt lyckligt lottad som får kalla det här mitt yrke. Det här är både ett jobb och en livsstil. Valet var så självklart för mig redan som barn, och det har hela tiden varit så självklart att det är det här jag ska göra. Med tur och en gnutta talang har det gått vägen – jag fyller snart 60 och har kunnat leva på det här i många år.

Sussie Eriksson framför en miniatyr av Nikos taverna som är skådeplats för Mamma Mia! The Party.

Sussie Eriksson om barnen Oskar och Ludvig

Samtidigt som hon har haft en framgångsrik karriär har Sussie också uppfostrat två söner, Oskar, 26, och Ludvig, 20.

Annons

–Jag har ju haft de där kämpiga småbarnsåren jag också, men har ändå lyckats kryssa mig fram i den här branschen. Jag hoppas ju att barnen inte kommer om några år och säger ”mamma, du bara lämnade oss vind för våg”, men det tror jag inte. Vi har pratat om det och de har varit glada och stolta över mig hela tiden. Nu jobbar min äldsta son dessutom i produktionen, fast på tekniksidan. Det tycker jag är väldigt roligt.

Kom tvåa i Let's dance 2020

År 2020 deltog Sussie i underhållningsprogrammet Let's dance. Det var inte första gången hon fick frågan om att medverka, men tidigare hade hon alltid varit fast i andra produktioner. Den här gången kunde hon med glädje tacka ja. Inte bara var hon med, det gick också väldigt bra och i finalen stod det mellan henne och John Lundvik. Tillsammans med sin danspartner Calle Sterner slutade hon tvåa – men kände sig som om hon vunnit högsta priset.

Sussie Eriksson och Calle Sterner inför Let's dance 2020.

– Jag var världens gladaste tvåa. Att jag fick vara med till the bitter end, det hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag blir alldeles pirrig i hela kroppen när jag tänker på det. Det var en av de absolut lyckligaste perioderna i mitt liv, på grund av människorna som var med och hela sammanhanget. Att dansa varje dag fick mig att leva ut en massa saker, att övervinna blygsel och rädslor. Calle liksom värkte ur mig allt det där med sin energi, värme och omtanke. Jag kände mig så omhändertagen.

Annons

Tar hand om kroppen på ett annat sätt

Sussie säger att hon aldrig varit så ”djävulusiskt vältränad” som under Let's dance. Tack vare träningen höll hon sig så gott som skadefri och kände sig starkare än någonsin. Nu när det har gått ett tag sedan programmet tog slut, konstaterar Sussie att det är svårt att hålla uppe samma nivå på träningen. Samtidigt märker hon att hon med stigande ålder tvingas vara rädd om kroppen på ett sätt hon inte är van vid sedan tidigare.

– Jag får tänka efter när jag är på jobbet – måste jag springa i den här trappan fem gånger, är det verkligen nödvändigt? Det går inte att slita så oerhört på kroppen längre, jag måste ta hand om den så att den orkar ta hand om mig resten av mitt liv.

Anki Albertsson, Jenny Bergqvist och Sussie Eriksson från Mamma Mia the party framför Abba-låtar på Mamagalan 2019.

Sussie Eriksson om den egna självbilden

Just relationen till den egna kroppen och bilden av sig själv är något som Sussie har kämpat med under årens lopp. Även om hon är otroligt självsäker i sin yrkesroll, händer att gamla smärtsamma minnen gör sig påminda.

Annons

– Jag tror att jag fortfarande är väldigt färgad av att jag sågs som en söt knubbis när jag var liten, vilket speciellt pojkarna i skolan tyckte var roligt att kommentera – samtidigt som de ville fråga chans. Det där har jag aldrig fått bukt med rent känslomässigt och jag kämpar fortfarande med att hitta min plats. Mitt självförtroende är det inget fel på och i min yrkesroll är jag väldigt säker, men så finns den privata människan som också ska palla med. Och det gör jag, men ibland får jag dippar. Och det är jag säkert inte ensam om.

Jag kämpar fortfarande med att hitta min plats

Har tillbringat många timmar i ishockeyhallen

Vid sidan av teaterscenen är det ishockeyhallen som har varit Sussies tillhåll under många kvällar och helger genom åren. Med två hockeytokiga söner blir det lätt så, och Sussie har aldrig haft något emot det. Faktum är att hon fortfarande är en ivrig supporter.

Annons

– Den äldsta håller på med hockey på hobbynivå numera, och om jag är ledig åker jag gärna och tittar på när han lirar. Min yngsta lever och bor nu i San Diego och spelar hockey där. Så jag är fortfarande en hockeymamma i allra högsta grad, för jag går upp klockan fyra på morgonen för att streama hans matcher.

Sussie Eriksson om att yngste sonen har flyttat ut

Det var i augusti som Ludvig lämnade Sverige för att inleda en karriär som hockeyproffs i USA. Det känns fortfarande konstigt att komma hem till en tom lägenhet tycker Sussie, som nu får försöka vänja sig vid det faktum att båda barnen är utflugna.

– Det är väldigt tomt i hans rum och vovven undrar fortfarande var han är. Men det är ju spännande, han lever livet där borta precis som det ska vara.

Sussie Eriksson tillsammans med sonen Ludvig på filmpremiäre år 2014.

Hunden Frulle, en blandning mellan golden retriever och engelsk springerspaniel, är ett bra sällskap nu när barnen inte längre bor hemma. Tillsammans tar de gärna långa promenader, Sussie uppskattar att komma ut i naturen nu när hon inte längre har en trädgård att pyssla om. Under tiden hon bodde i hus var trädgården hennes ”allt”, men numera har hon andra intressen.

Annons

– Som för många andra singelkvinnor måste jag säga att Netflix är en bra grej. Jag är lite av en tv-serienörd, jag har alla streamingtjänster som finns tror jag.

Då får vi se Sussie Eriksson i Bäst i test

Vid sidan av Mamma Mia! The Party, är Sussie också aktuell i tv-rutan inom kort. Det är i den sjätte säsongen av Bäst i test – SVT-programmet där kända personer varje vecka sätts på prov i ett antal mer eller mindre knasiga uppdrag som ofta ska utföras på tid – som Sussie är en av medlemmarna i den fasta panelen. Vid sin sida har hon Anis Don Demina, Sofia Dalén och Marcus Berggren.

– Jag älskar det programmet och har sett alla säsongerna. När de ringde och frågade om jag ville vara med trodde jag först att de menade som gäst, men när jag fick veta att jag skulle vara med i alla avsnitt blev jag urlycklig. Vi har gjort ungefär 70 tester totalt och i december ska vi spela in studiodelen. Jag har verkligen ingen aning om hur det har gått, David Sundin är som en mussla och säger ingenting. Men det har varit otroligt roligt och knäppt, jag har gjort så många tokiga saker. Det är så himla trixigt och det är bara att acceptera att man blir ett pucko när man står där – hjärnan fungerar helt enkelt inte.

Sussie Eriksson fotograferad inne på Abba-museet i Stockholm.

Uppskattar sina kollegor i Mamma Mia

I hela sitt yrkesliv har Sussie stått på scen och framför kameran för att få oss att skratta. Själv är hon som gladast när hon omger sig med sina nära och kära.

Annons

– Mina barn får mig att skratta, och mina kompisar. Just nu är det också mina kollegor, det finns ett så oerhört starkt band mellan alla oss som är med på Rondo nu. Våra barn har växt upp i kulisserna, vi har delat loger i fem år och varit med om så oerhört mycket tillsammans. Och skrattat ihop! I det här gänget läser vi av varandra väldigt snabbt, det krävs bara en blick så förstår vi varandra. Jag tycker att vi är väldigt bra på att se och lyssna på varandra. Vi har plockat upp varandra väldigt många gånger.

Mamma Mia! The Party spelas just nu på Rondo i Göteborg. Spelplanen sträcker sig över hela 2022 och 2023.

Det här är Sussie Eriksson

Ålder: 58 år
Bor: i lägenhet i Stockholm
Familj: sönerna Oskar, 26, och Ludvig, 20. Hunden Frulle, som är en blandning av golden retriever och engelsk springer spaniel.
Gör: Är sångerska och skådespelare sedan mer än 50 år.
Aktuell: Som kökschefen Maggan i Mamma Mia! The Party på Rondo i Göteborg, och som deltagare i Bäst i test som sänds på SVT under våren.
Sussies topp tre bästa tv-serier just nu:Sucession på HBO är helt fantastisk. Jag har nyligen börjat se Maid på Netflix, den verkar lovande. Och så säger jag La casa de Papel, den är som en spännande Keplerbok. Den är lättittad och så är det otroligt häftigt att se en serie på ett annat språk än engelska.”

Annons