Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

SVT räddar Eurovision song contest för svenska folket

03 apr, 2020 
Stina Dahlgren
The Mamas vann Melodifestivalen 2020.
The Mamas vann Melodifestivalen 2020.
Eurovision Song Contest 2020 har ställts in. I stället kommer ett specialavsnitt att sändas men ingen vinnare att utses. Nu bekräftar SVT att de gör två specialavsnitt där svenska folket trots allt kan rösta fram sin favorit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
The Mamas om Mello 2020Brand logo
The Mamas om Mello 2020

Efter en rysarfinal blev det till sist The Mamas och låten Move som tog hem segern i Melodifestivalen 2020. Trion som består av Loulou Lamotte, Dinah Yonas Manna och Ashley Haynes hade året innan körat bakom det årets segrare John Lundvik, och det blev alltså andra året i rad de tog hem segern.

Eurovision Song Contest 2020 ställs in

I maj skulle de åka till Nederländerna och Rotterdam för att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Det var tanken i alla fall. Bara veckan efter segern i Melodifestivalen stod det klart att allt kanske inte skulle bli som vanligt. Anledningen var coronaviruset som redan då hade tagit över stora delar av Europa.

Den 18 mars meddelade det nationella tv-bolaget EBU, som håller i sändningarna av Eurovision Song Contest, att tävlingen 2020 inte blir av.

”Det är med stor sorg som vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in.” skrev de i ett inlägg på Twitter.

Så blir Eurovision: Europe shine a light

Efter beslutet har EBU kikat på andra alternativ och sett över möjligheterna att trots allt genomföra någon form av program utan att samla en större grupp människor. Nyligen blev det bekräftat att det i stället blir ett specialprogram där man hyllar de artister som vunnit i respektive land.

Annons

Programmet med namnet Eurovision: Europe shine a light sänds den 16 maj, samma datum som Eurovision Song Contest skulle ha gått av stapeln. Alla vinnande bidrag runt om i Europa kommer att få chansen att visa upp sig och sina låtar, och flera artister från tidigare år kommer att uppträda med klassiska Eurovision-hits. Men någon vinnare kommer man inte utse och tittarna kommer inte att kunna rösta på något bidrag.

Videon kunde inte hittas

SVT sänder specialprogram för Eurovision Song Contest

Nu har den svenska Eurovision-kommentatorn Edward af Sillén och den tidigare tävlingsproducenten för Melodifestivalen Christer Björkman gått ihop och tillsammans skapat två specialprogram för SVT. I det första programmet, som sänds den 9 maj, kommer programledare David Sundin tillsammans med Christer Björkman att gå igenom samtliga 41 bidrag i Eurovosion Song Contest. Då kommer endast små bitar av varje låt att spelas och tittarna kan med hjälp av Melodifestivalens app rösta på vilka de tycker bäst om.

Annons

Torsdagen den 14 maj sänds uppföljningsprogrammet Sveriges 12:a och då spelas de 25 låtar som har fått flest röster upp i sin helhet. I direktsändning får svenska folket alltså rösta fram sin egen vinnare. Precis som vanligt kan man dock inte rösta på Sveriges bidrag, men Christer Björkman hoppas att tittarna ska bli nöjda ändå.

– Jag är glad över att tittarna även i år kan rösta på sina favoriter och hoppas och tror att det kan samla svenska folket i en tid när ingenting annat är sig likt. Så nu gör vi det här tillsammans. Titta, tyck och rösta, säger han i ett pressmeddelande.

Läs mer om coronaviruset

Annons