SVT-reportern Carina Bergfeldt om coronakrisen:
”Det känns kusligt”

Porträtt av Carina Bergfeldt under inspelningen av Skavlan.

Föräldralediga SVT-journalisten Carina Bergfeldt berättar om hur coronapandemin påverkar henne. Foto: Karin Törnblom/TT

Trots mammaledigheten påverkas utrikeskorrespondenten Carina Bergfeldt starkt av det som händer i coronapandemins spår i USA just nu. På Instagram delar hon med sig av sina tankar.
– Det är sorgligt, skriver hon.

Under flera år var Carina Bergfeldt utrikeskorrespondent för SVT i USA. Hon hyllades av tittarna för sitt fantastiska arbete och proffsiga berättande. Och hennes sommarprogram i Sveriges Radio i fjol blev mycket uppmärksammat.

För några månader sedan återvände hon hem till Sverige för att vara mammaledig. Tillsammans med kärleken Jesper Zølck, som är dansk journalist, fick hon en son för några veckor sedan. Via instagram har vi kunnat ta del av den lilla familjens liv både i Sverige och Danmark.

Klara-Maria har corona:

I sitt senaste inlägg beskriver Carina Bergfeldt målande vad som händer i coronapandemins spår. De stora kontrasterna i det liv hon lever jämfört med hur det ser ut i USA. Många amerikaner har det extremt svårt och den sociala tryggheten skiljer sig radikalt.

Visa det här inlägget på Instagram

Från usa-korre till skogsmulle. Det är sannerligen kontraster från min vardag sex veckor sedan, och även om jag tycker att min son är alldeles förtjusande så är det svårt att släppa det som händer där borta. Börsen i usa beter sig som en jojo, vi har sett den värsta dagen sedan 1987 och sedan upp igen. Från att ha tagit hutlösa summor för Coronatest och därmed haft en extremt låg siffra drabbade, har landet nu de senaste tre veckorna gjort testerna mer tillgängliga, med resultatet att usa nu är det tredje mest drabbade landet, efter Kina och Italien. I morse vid den senaste räkningen var 43.499 personer bekräftat smittade, att jämföra med bara 70 i början av mars. Hittills har 537 personer dött, men experter fruktar att usa blir nästa stora epicenter av tragiska siffror. Mina vänner i Washington lägger ut bilder på tomma hyllor i affärerna, den sorten vi hade för några veckor sedan, och det känns kusligt att känns att det är som en film man sett förut, med kommande varsel och uppsägningar och svåra tider. Det är bara det att USA är så gigantiskt stort. Och det är så många där som har absolut noll rättigheter överhuvudtaget. Hjärtat blöder för alla som drabbas i Sverige och Danmark. Jag har nära vänner och familjemedlemmar som är direkt drabbade, och som har det kämpigt. Det är inte en tävling i elände, men i USA har miljoners miljoner arbetare noll trygghet, de får gå på dagen, och jag fruktar att mängden självmord, konkurser, misshandel i hemmet, folk med alkoholproblem, att det bara kommer explodera i ett samhälle där det är mer upp till var och en att klara sig. Regeringen har sagt att de kommer hjälpa, och har godkänt några enorma hjälppaket, men det är svårt i nuläget att se om det är nog. Hjälporganisationen FEMA gick ut och sa att de skulle skicka 400 respiratorer till New York. Statens guvernör gick ut och svarade att de skulle behöva 30.000. Jag har levt och andats USA i 3,5 år. Och nu går jag i skogen, föräldraledig, och ser det till viss del falla isär på avstånd. Det är sorgligt och märkligt och det kryper i reportageådrorna i mig att jag inte är där och berättar om det.

Ett inlägg delat av Carina Bergfeldt (@cbergfeldt)

”Hittills har 537 personer dött, men experter fruktar att usa blir nästa stora epicenter av tragiska siffror” skriver hon, och lägger till en personlig reflektion över de bilder hon möts av från tomma butikshyllor i USA.

"Det känns kusligt."

Carina Bergfeldt om tuffa läget i USA

Ekonomiskt drabbas många extremt hårt. Och Carina Bergfeldt känner personligen flera som är direkt påverkade av det som händer och som har det kämpigt. För många drabbade i USA befarar hon svåra konsekvenser – självmord, misshandel, alkoholproblem – även om regeringen godkänt stora hjälppaket.

Originella namnvalet – det ska Carina Bergfeldts bebis heta

”Hjälporganisationen FEMA gick ut och sa att de skulle skicka 400 respiratorer till New York. Statens guvernör gick ut och svarade att de skulle behöva 30.000”, skriver hon på Instagram.

Avståndet till det USA Carina Bergfeldt lärde känna är stort.

”Och nu går jag i skogen, föräldraledig, och ser det till viss del falla isär på avstånd.”

Samtidigt finns en längtan efter att få rapportera om det som händer.

”Det kryper i reportageådrorna i mig att jag inte är där och berättar om det” avslutar Carina Bergfeldt.

När hon lämnade USA efterträddes hon av Stefan Åsberg som SVT-korrespondent.

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: