SVT:s beslut för Melodifestivalen 2024: ”Ingen hemlighet att vi tappat publik”

Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT

SVT gör om Melodifestivalen inför nästa års tävling - efter årets publiktapp. Semifinalen, känt som ”andra chansen” kommer att skrotas – istället ska en ny deltävling adderas.

Drygt en månad efter att Loreen kammade hem Eurovision-segern i Liverpool meddelar SVT att man gör om nästa års Melodifestivalen. I ett pressmeddelande säger man att förändringarna ämnar att skapa mer engagemang hos tittare.

Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet
1:37

Efter reklamen: Se också: Mello-artisterna som träffade kärleken på jobbet

(1:37)

Slå på ljud

”Vi vill alltid göra Melodifestivalen ännu bättre och mer spännande för vår publik. Med detta helt nya upplägg tror vi att vi kan hålla uppe tittarnas engagemang genom hela säsongen. Det är ingen hemlighet att vi har tappat publik i semifinalen. Nu hoppas vi på att hålla spänningen uppe genom alla program”, säger Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen.

Blir en ”mini-semi"

De kom sist i finalen av Melodifestivalen – så gick det sen

Semifinalen, eller ”andra chansen”, kommer således strykas från agendan. Istället kommer en extra deltävling att ta form, dessutom kommer sju bidrag att tävla i varje delfinal – istället för sex.

Den femte och sista deltävlingen kommer att ha en förlängning, där 3:e- och 4:e-platsarna från varje deltävling tävla mot varandra. Där har ytterligare två bidrag chans att ta sig vidare. På så sätt är förlängningen i deltävling fem som en mini-”andra chansen”.

I finalen tävlar, som tidigare år, 12 bidrag.