Tess och Kenny flyttade isär för att rädda relationen

Tess Merkel och Kenny Solomons

– Idag är vi mer balanserade. Vi har accepterat varandra på ett annat sätt, säger Tess och Kenny.

Foto: Frida Funemyr

Kändisparet Tess och Kenny har äntligen landat i sin relation. Det krävde några kriser och ett halvår som särbos... Nu startar de om – både som par, och var och en på sitt håll.

Vi ses en regnig vårmorgon i Tess och Kennys lägenhet i Hammarby sjöstad. Corona-smittan gör sig påmind då Tess Merkel Solomons, 50, kommer infarandes med famnen full av desinfektionsmedel och vitaminer av olika slag. Ekonomiskt har de redan blivit påverkade. Tess jobb i underhållningsbranschen, de flesta känner igen henne från disco-gruppen Alcazar som upplöstes 2018, handlar om att integrera med andra människor.

Och på barberare-salongen Rusty Rascels, som Kenny driver, har kunderna blivit allt färre.

– Hittills har vi fått sparka fyra medarbetare, det känns otroligt sorgligt, säger Kenny Solomons, 33.

Andreas Lundstedt fick hiv – höll det hemligt i tio år

Det var för tre år sedan som han började drömma om att driva en barberare-salong. Och när Tess hörde att en salong stod ledig slog de till. Pang, så var de i full gång. Lokalen är stor till ytan och därför kom de på idén att ha en liten coffeshop i anslutning till verksamheten.

– Det ska kännas som en livstil, säger Tess och berättar hur en salong växte till tre.

Gick in i väggen

Med undantag för den speciella tid som råder när vi ses går verksamheten väldigt bra. Kenny jobbade i princip dygnet runt med företaget de första åren. Något som fick konsekvenser.

– Jag gick i väggen och blev utbränd kan man väl säga. Vi hade satsat en hel del pengar. Och det slutade med att vi stod med en stor skuld. Pengar som blev svåra att betala tillbaka, men vi lyckades ta oss igenom det.

Kenny beskriver hur han kraschade totalt, självförtroendet påverkades och han kände att han inte kunde försörja Tess och barnen på det sätt han önskade.

– Vi hade byggt upp verksamheten så stort och snabbt att jag tappade kontrollen. Jag tyngdes av den ansvarskänsla jag hade för våra drygt trettio anställda och deras familjer. Det kändes som om jag hade misslyckats med allt som jag hade byggt upp.

Följare berättar hur vi hjälpt dem i deras äktenskap

Kenny och Tess var inte särskilt oroade över kärleken till varandra, men hans stress och oro smittade av sig på hela familjen.

– Det är anledningen till att vi bodde särbo under ett halvår 2019, förklarar Tess som inte brytt sig särskilt mycket om kvällstidningarnas olika teorier om parets agerande och känslor hit och dit.

– Jag och barnen behövde lugn och ro ett tag och detta var den bästa lösningen för oss där och då, menar hon. Kenny nickar. Han åkte till Indien under några månader och ”började om”.

– Tess hade aldrig tidigare fått med mig på yoga och förr tyckte jag mest att det var trams. Men under den här resan förstod jag på riktigt vad yoga handlar om. Yogan fann mig när jag behövde den som mest.

En förändrad man

Tiden i Indien gjorde Kenny gott och Tess såg en stor förvandling hos sin man efter hemkomsten. Kenny hade landat i sig själv och var mer stabil. Paret har under sina sju år tillsammans krisat en hel del och det här är liksom sista chansen, menar båda. Med det sagt menar Tess att kriser och motstånd inte behöver vara av ondo.

– Jag krisar ofta och kan tycka att det är positivt. Men jag tror det är viktigt att landa i sig själv och stå tryggt innan man går in i en relation. Vi går båda till olika terapeuter där vi bland annat lär oss att inte försöka förändra varandra utan ser istället vad vi behöver anpassa oss till. Genom kriserna blir vi starkare och växer samman allt mer, säger Tess.

Därför bor inte Nour och Henrik ihop trots nyfödda bebisen

Hon och Kenny känner en stor skillnad efter hans resa till Indien. När de pratar om sin relation finns det ett ”före” och ett ”efter”.

– Idag är vi mer balanserade. Vi har accepterat varandra på ett annat sätt. De kastar varma blickar och leenden till varandra. Kärleken och passionen paret emellan går att ta på.

– Många tyckte till om ”vårt uppbrott” förra året, men genom sociala medier har vi fått massor av kommentarer där följare har berättat hur vi hjälpt dem i deras äktenskap. Fler har testat att bo särbo ett tag, kunnat landa i sig själva, för att senare bli starka tillsammans. Det är ju jättekul, säger Kenny.

Kärlek uppstod

Kenny är född i England. Men efter några år i bland annat Indien, USA och Danmark fastnade han till sist för Sverige. Innan han träffade Tess bodde han på olika hotell i sex års tid.

– Det är först nu som jag känner att jag har en plats som är mitt och min familjs hem, säger han. Det är sju år sedan han träffade Tess. Paret möttes för första gången på en QX-gala. Kenny var där som skådespelare och skulle dela ut ett pris för bästa popband. Han och Tess hängde en del på efterfesten och tack vare skådespelarkollegan Magnus Skogsberg, som puttade in dem i samma taxibil den kvällen, tillbringade Tess och Kenny natten ihop hemma hos henne.

På morgonen var Tess tvungen att ge sig iväg för en provspelning. Hon lämnade en lapp med orden ”Drog för att planera vårt framtida bröllop, hör av dig om du har några frågor”. Det var ju mest på skämt, Tess trodde aldrig att hon skulle träffa den här killen igen.

För Kenny var det kärlek vid första ögonkastet. Tess var mer skeptisk. Att inleda en relation med en nästan tjugo år yngre man var utanför normen. Hon hade varit singel i flera år och Kenny var på flera sätt långt ifrån den man hon trodde skulle bli hennes.

Hela kändis-Sverige bakar 2020

Våren 2020 var Tess Merkel och Kenny Solomons med i Hela kändis-Sverige bakar på TV4.

Foto: TV4

Kenny var van vid kortare förhållanden och hade haft många kärleksaffärer innan Tess. När de träffades hade han bara varit singel i någon vecka. Men med Tess var det något extra. Därför tog han med sig en bild på Tess hem till sin mamma och berättade att han hade träffat ”en lady”.

Kennys mamma, som är medium, sa till sin son: ”Den här tjejen kommer bli en stor del av ditt liv och din framtid”.

Mamma betydde allt för mig

– Mamma betydde allt för mig och därför har hennes ord varit oerhört viktiga, säger Kenny och tillägger att Tess är den första tjej som någonsin gett honom fjärilar i magen.

– På den tiden var jag en helt annan person än den jag är idag. Jag var ung i huvudet, egoistisk och livet handlade främst om att mingla och parta.

Mötte alla exflickvänner

Tess nickar instämmande och beskriver hur hon ofta kunde läsa av och känna när Kennys gamla ex dök upp på stan, när paret till exempel var ute på middag.

– De fanns överallt, säger Tess och skrattar. Kenny rodnar lätt. Det tog väldigt lång tid för Tess att släppa det där med normer, att en familj ska se ut på ett speciellt sätt. Och olyckskorparna kraxade om att förhållandet inte skulle vara.

– Jag tänkte att det skulle handla om en kort romans och sedan skulle han lämna mig och barnen, vilja ha ett eget liv och få egna barn. Kenny å andra sidan kände att Tess inte ville hindra honom från att skapa en egen familj. Hon släppte inte in honom.

Familjen pausade och for till Indien

– Men kärlek är kärlek. Tess och hennes barn blev min familj, dem jag älskar allra mest. Jag har allt jag vill ha och behöver här.

Murarna och kylan som Tess till en början skapade rasade allt eftersom kärleken växte sig starkare. Tess kunde inte hålla emot sina känslor längre.

– Kenny var och är unik i sitt slag. Jag har aldrig träffat någon som älskar livet så mycket som honom. Han är otroligt elastisk i sitt tänk, så ”olagom” och fri.

– Dessutom är Kenny så full av kärlek, spirituell och rolig att vara med. Vi älskar att hänga med varandra och gör allt ihop – inte för att vi behöver utan för att vi vill, säger Tess.

Barnen bor hos dem

Paret gifte sig år 2017 och Tess barn tog emot Kenny med öppna armar, åtminstone dottern Minya. Hon har tassat in i rummet och stått och lyssnat ett tag på samtalet.

– Jag tycker det är så härligt att höra er berätta, säger hon, medan hon tar på sig jackan innan hon ska dra vidare till skolan.

Minya berättar att hon hittade en annons på kylskåpsdörren, innan Tess berättat att hon träffat en man.

– Det var från ett sådant där bemanningsföretag och Kenny var modell på bilden i annonsen. Då var mamma tvungen att berätta vem han var, säger Minya och alla skrattar åt minnet.

Minya älskade Kenny från första stund, men för sonen Neo tog det ett lite längre tag. Idag hyser de starka känslor för varandra allihopa och sedan två år tillbaka bor båda barnen heltid hos Tess och Kenny.

Kenny överöser Tess med kärleksord och hyllningar när jag ber honom beskriva henne som mamma.

– Tess är världens bästa mamma. Hon står där så stark och trygg för dem. Och du ser ju på barnen själva, de lyser! Det är tack vare dig, Tess.

Kris efter dödsfall

Bara efter ett par år in i relationen dog Kennys mamma.

– Hon är den person jag älskat mest någonsin. Hela min värld raserades och utan Tess och barnen hade jag nog inte överlevt den sorgen. Tess lärde mig att acceptera vad som hänt och påminde mig om att stanna upp i livet. Hon lärde mig att se ljuset på nytt. Jag var ledsen, vilsen och rätt kaotisk väldigt länge, säger Kenny och Tess beskriver detta som deras första kris.

– Det var första gången jag stod intill någon som gick igenom sin livs sorg.

2020 har blivit året då paret designar sitt liv för framtiden.

– Vi har gett oss detta år för att reflektera kring hur vi vill leva vårt liv. Inte minst har vi börjat lyssna mer på den yngre generationen. De är kloka och ligger steget före oss när det handlar om hur vi ska ta hand om vår värld.

Tess Merkel pussar Kenny Solomons

Tess och Kenny har hittat tillbaka till varandra igen.

Foto: Frida Funemyr

Under det här året har Tess även tagit sig tid att reflektera över uppbrottet från Alcazar. Hon beskriver den ödmjukhet och tacksamhet hon känner inför de tjugo år hon fick turnera med detta gäng. Under alla dessa år låg Alcazar först på prioriterings-listan. Men idag kommer familjen och hon själv före yrket.

– Om jag får chansen kommer jag att vilja testa på allt ifrån att programleda och skådespela till att göra filmer eller musikaler. Men jag känner ingen stress.

Ny lägenhet

Framöver kommer både Kenny och Tess jobba för att leva, inte leva för att jobba.

– Just nu vill vi njuta av allt vi har och kanske, när barnen är äldre, åker vi till Indien och blir yogalärare.

Klockan tickar på.

Kenny och Tess behöver avsluta samtalet, de ska iväg och ta emot nycklarna till sin nya lägenhet. Den ligger bara något kvarter längre bort, men är större och bättre planerad.

– Åh, det känns så spännande. Flytten tillhör också den här förändringen och nystarten som vi nu gör, förklarar Tess, som känner sig trygg med att Kenny tar det största ansvaret över inredningsbiten. De kan bråka om en hel del olika saker, men när det kommer till inredning och stil litar hon fullt på sin make.

– Vi har samma smak. Kenny är otroligt kreativ och står för de flesta lösningarna här inne. Trerummaren domineras av en industriell känsla, men har flera inslag av mjuka inredningsprylar inspirerade av Indien, yoga och andlighet.

Kenny pekar stolt på väggen bakom som ser ut att vara gjord av betong.

– Nej, betongfärg är otroligt dyrt. Istället köpte jag kakelfix för 50 kronor burken. Visst blir det samma känsla på väggarna? Det handlar om att vara kreativ, inredning och stil behöver inte kosta skjortan, det är båda överens om.

8 frågor till Tess och Kenny!

Vem av er…

…är mest pedant? Tess.

…är mest påhittig? Kenny.

…är mest långsint? Kenny (även om han blivit mycket bättre efter Indien-resan även med denna bit).

…är bäst på att säga förlåt? Tess.

…är mest fåfäng? Kenny.

…är bästa lyssnaren? Innan yoga-resan till Indien var det Tess. Idag är Kenny den mest lyhörda.

…skämtar mest? Kenny.

…sköter matlagningen till största delen? Tess.

Det här är Tess Merkel och Kenny Solomons

Kort om Tess

  • Ålder: 50.
  • Bor: I Hammarby sjöstad i Stockholm.
  • Familj: Maken Kenny Solomons, 33, barnen Neo och Minya (från Tess tidigare förhållande), hunden Frank.
  • Yrke: Artist och mediaprofil.
  • Bakgrund: En av originalmedlemmarna i framgångsrika gruppen Alcazar, sedan 1998. Tess har även producerat scenshower för Wallmans och Golden hits, och varit med i flera musikaler.

Kort om Kenny

  • Ålder: 33 år.
  • Familj: Tess, bonusbarnen Neo och Minya samt hunden Frank
  • Yrke: Skådespelare, fotomodell samt driver ”Rusty Rascels” tillsammans med hustrun Tess.
  • Bor: I Hammarby sjöstad i Stockholm.