Tidigare SVT-profilens tuffa cancerbehandling: ”Ett helvete”

Justine Kirk fotograferad utanför Sveriges television i Stockholm 2012.

Justine Kirk. Foto: Gustav Hugosson/Aftonbladet/TT

Justine Kirk jobbade som hallåa i SVT i över 20 år. Men förra året fick hon diagnosen bröstcancer och nu berättar hon om den tuffa kamp hon genomgått.
– Det har varit ett helvete, säger hon till Aftonbladet.

Många minns säkert Justine Kirk som den sista programpresentatören som syntes i SVT, innan tv-huset bestämde sig för att slopa konceptet med hallåor i bild.

För tre år sedan upptäckte Justine Kirk en knöl i ena bröstet. Läkarna trodde först att den var godartad, men för drygt ett år sedan fick Justine Kirk diagnosen bröstcancer. Det gångna året har varit oerhört tufft, berättar hon nu för Aftonbladet.

– Det har varit ett helvete. Jag mådde ganska bra och var mitt i steget. Jag hade precis separerat och börjat frilansa efter 21 år på SVT och tänkte att nu jäklar ska jag göra det jag vill. Och då kom cancern! Det var som en käftsmäll, men så är det för alla, säger hon till tidningen.

Berättar om hur cancern har satt spår

I dag säger Justine Kirk att hon mår bra. Cancern har inte spridit sig till lymfkörtlar eller andra ställen, och efter två operationer hade läkarna fått bort hela tumören. Tack vare efterföljande cellgiftsbehandling kan hon nu kalla sig cancerfri.

Magdalena Forsberg om cancerbeskedet: ”Jag har fått ett extra bonusliv”

Men sjukdomen har satt sina spår i hennes kropp – på sin hemsida skriver hon själv att hon fortfarande dras med muskelsmärtor, nervskador och fatigue, en sorts överväldigande trötthet och kraftlöshet som enligt Cancerfonden drabbar många cancerpatiener. Meningen var att hon skulle genomgå ännu en korrigerande operation under våren, men så kom coronapandemin emellan och nu vet hon inte när den blir av.

Medveten om risken för återfall

På sitt Instagramkonto delar Justine Kirk med sig av sin vardag, och för några månader sedan berättade hon för sina följare om de goda nyheter hon fått av sin läkare.

Till Aftonbladet säger Justine Kirk att hon tycker sig vara lyckligt lottad trots allt. Samtidigt är hon medveten om risken för återfall.

– Cancer är ju ovisshetens sjukdom. Jag känner många som har fått återfall. Det kan komma snart och det kan komma om många år. Det är klart jag förstår att jag inte är magiskt frisk för evigt, men just nu har jag bestämt mig för att lämna det kapitlet bakom mig och det känns fantastiskt. Jag kan inte hålla på att fundera på cancer mer.

Läs Victorias starka ord till cancerdrabbade i coronakrisen

Det gör Justine Kirk från SVT i dag

Justine Kirk har, vid sidan av sin SVT-karriär, under många år jobbat som bland annat teater- och danspedagog, koreograf och skådespelare. Nu hoppas hon kunna börja jobba igen efter ett års sjukskrivning och hon ser med tillförsikt på framtiden.

– Ja, det gör jag. Det är märkligt, men den här käftsmällen har gett mig en slags tacksamhet. Myten om att man uppskattar livet mer när man prövas stämmer, det känns verkligen så, säger hon till Aftonbladet.