Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tilde de Paula Eby varnar sina följare efter helgens misstag

26 apr, 2021 
AvSara Wizén
Tilde de Paula är en känd programledare som bland annat är programledare för Efter Fem i TV4. Hon blev orolig både för sin egen och kanalens skull när hennes Instagramkonto blev hackat i april 2021.
I lördags började en livevideo sändas från Tilde de Paula Ebys Instagramkonto mitt under Let's Dance resultatshow – och efter det följde flera spaminlägg av hackare som lyckats ta kontroll över hennes konto. Nu delar hon med sig av meddelandet som hackarna skickade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Så utnyttjas kändisar på internetBrand logo
Så utnyttjas kändisar på internet

Det blev ingen rolig helg för Tilde de Paula Eby. I lördags skrev hon följande på Twitter: ”Har blivit hackad på Instagram. Märkliga livesändningar och bilder som läggs upp där just nu är inte mina! Skönt ändå, försöka lösa detta var precis vad jag hoppades få ägna lördagkvällen åt!”

Sin skämtsamma ton till trots väckte det inträffade också en stor oro.

– Det som är ytterst allvarligt är att det inte är någon som har kontroll över vad som skickas ut på det här kontot, vilket naturligtvis gör mig och TV4 oerhört oroliga. Jag är i sociala medier-sammanhang också en representant för en hel tv-kanal och jag jobbar ju med nyhetsbevakning. Det är klart att man blir orolig, sa Tilde de Paula Eby i en en intervju med Aftonbladet i söndags.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Tilde de Paula Eby

5 saker du kanske inte visste om Tilde de Paula EbyBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Tilde de Paula Eby

Bedragarna kom åt kontot genom att Tilde klickade på en länk i ett privat meddelande hon fått på Instagram. Efter det publicerades en mängd av spaminlägg och det skickades meddelanden från Tildes konto för att försöka få fler att klicka på länkar.

På Twitter delar hon med sig av hur det såg ut och varnar andra för att göra samma misstag.

Annons

Tilde de Paula Eby är kritisk mot Instagram

Under helgen har Tilde förlorat tiotusentals följare, men det har inte spelat någon roll för henne – hon har bara velat få stopp på det. Hon är därför förvånad över hur långsam hjälpen från Instagram och Facebook varit.

– Jag är otroligt kritisk till Instagram och till Facebook som äger Instagram, att man inte på 24 timmar nu har lyckats stoppa det. Jag pratar inte då om att jag vill återfå mitt eget konto. På ett personligt plan vill jag så klart helst ha tillbaka mitt konto och gärna få tillgång till mina bilder igen, men det är mycket allvarligare att de här kaparna skickar ut en mängd meddelanden från mitt konto, om att jag ska ha anmält deras konto och att de då ska trycka på en knapp för att bara bekräfta att de har fått den här varningen, sa hon till Aftonbladet.

Men på måndagen kommer Tilde med ett glädjande besked – på Instagram.

”I’m BACK! Unga killar som sände live från Ankara och en bombmatta av bilder på allt ifrån hiphop-artist till ung influencertjej. Stökig Instagram-helg för undertecknad.”

Annons