Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tillbakablick: Så gick det till när Victoria föddes – för 45 år sedan!

13 jul, 2022 
Emma Granstedt
Till vänster: Kronprinsessan Victoria. Till höger: Drottning Silvia med kronprinsessan Victoria som liten i famnen.

Hur gick det egentligen till när vår kronprinsessa kom till världen? Nu får vi veta allt av personen som var där.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom årenBrand logo
Se också: Kronprinsessan Victorias nobelklänningar genom åren

På torsdag, den 14 juli, är det hela 45 år sedan vår fantastiska kronprinsessa Victoria föddes. Men hur gick det egentligen till när Sveriges framtida drottning kom till världen?

För två år sedan intervjuade Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund den berömda journalisten Barbro Hultman om den där julinatten 1977.

Faktum är att Barbro var en av de allra första som fick reda på att Sverige hade fått en liten prinsessa, då hon stod utanför Karolinska Universitetssjukhuset kort tid efter förlossningen.

Annons
Barbro Hultman
Journalisten Barbro Hultman var en av de första som fick reda på att Victoria hade fötts.

Barbro Hultman berättar: Så gick det till när kronprinsessan Victoria kom till världen

Vid 1977 var Barbro Hultman reporter på tidningen Vecko-Journalen, och var mycket ihärdig när det kom till drottning Silvias förlossning.

– Jag hade ringt och ringt till Elisabeth Tarras-Wahlberg (Hovets informationschef Jan Mårtensons dåvarande assistent, reds. anm.) i flera veckor, och ställt samma fråga varje gång: ”Har det hänt något?” Men nu sa hon plötsligt JA! Så jag kastade mig i bilen och åkte till Karolinska. Förlossningen låg på baksidan och när jag kom dit fick jag syn på en taxi som stannade precis utanför ingången, har hon berättat för Svensk Dam.

Annons

– Taxichauffören klev ut med en bukett blommor och jag sprang som en tok rakt genom snöbärsbuskarna för att hinna fram och fråga vem som skulle få dem. Och då sa han: Men vet du inte att vi har fått en prinsessa?!

Victoria kom till världen natten den 14 juli 1977.

Barbro misstänkte att det var kungen själv, eller någon av kungaparets vänner som ordnat blommorna, eftersom inga blomsterbutiker var öppna mitt i natten.

– Men trots att jag gjorde mitt livs scoop, kunde jag inte använda det – min tidning skulle ju inte komma ut förrän flera dagar senare. Men Vecko-Journalen och Expressen hade ett samarbete så jag gav nyheten till dem. Expressen hade chansat och gjort löpet på att det blivit en prins. Men nu hann de ändra.

Annons

– Sen gick jag runt till alla reportrar som väntade på presskonferensen och sa ”Vad roligt att det blev en prinsessa!” och de bara tittade ointresserat på mig. Men det var ju sanningen!

Dramatiken: Kungen fick skynda sig till förlossningen

Det var inte en helt odramatisk natt, berättar Barbro. Faktum är att det ryktas om att kungen inte hann i tid för att vara med på själva förlossningen.

På pressträffen som ägde rum några timmar efter Silvias förlossning ställde Barbro nämligen just denna fråga till förlossningsläkaren, professor Ulf Borell:

– Och var befann sig kungen?

Hon fick då det något diffusa svaret:

– Han fanns i närheten.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia visar upp nyfödda prinsessan Victoria för media på Solliden på Öland 1:a augusti 1977.
Två stolta föräldrar med en tre veckor gammal Victoria.

Orden om kungen: "Det var rörande att se hur stolt han var"

Dagen efter att Victoria kom till världen höll kungen konselj där han meddelade att hans och Silvias förstfödda dotter skulle få namnen Victoria Ingrid Alice Désirée och bli hertiginna av Västergötland.

Annons

Därefter följde Te Deum i Slottskyrkan.

– Jag kommer aldrig glömma när kungen kom gående där i kyrkgången, han såg så oerhört lycklig ut. Det var rörande att se hur stolt han var, säger Barbro Hultman till Svensk Dam.

Se också: 11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamlaBrand logo
Se också: 11 bilder på Victoria och Silvia – när de är lika gamla
Annons