Tomas Ledin firar sin 70-årsdag på scen: "Det kommer att bli känslosamt"

Tomas Ledin fyller 70 och firar 50 år som artist.

Foto: Peter Ericsson

Man kan fira sin 70-årsdag på många olika sätt – för Tomas Ledin väntar en jättefest på Avicii Arena (Globen). På sin älskade scen jubilerar stjärnartisten inför familj, vänner och fans – och alla intäkter skänks till tre olika välgörenhetsorganisationer som han brinner för.

För Tomas Ledin är 2022 något av ett jubileumsår. Den 25 februari fyller han 70 år, samtidigt som han firar 50 år som artist – och superhiten Sommaren är kort blir 40 år.

Låtskrivaren och sångaren är inne på sjätte decenniet med att leverera omtyckta låtar – som En del av mitt hjärta, I natt är jag din, Hon gör allt för att göra mig lycklig, Vi är på gång och … ja, listan kan göras lång.

Tomas brukar inte göra någon större affär av att fylla jämnt – men med alla olika jubileer samtidigt bestämde han sig för att fira något alldeles extra den här gången.

Eller vad sägs om en helkväll på Avicii Arena (Globen) med både familj, vänner, inbjudna artistkollegor som gästspelar på konserten – och fans.

– Det blir förhoppningsvis något utöver det vanliga. Jag älskar ju att stå på scenen och mötet med publiken – att även ha med alla nära och kära bland åskådarna gör förstås att det kommer att bli extra känslosamt och roligt. Sedan är detta med att jag varit artist i 50 år en svindlande tanke som är svår att ta in, menar han.

Tomas brinner för olika välgörenhetsorganisationer – så allt överskott kommer att delas mellan Gula änglarna (stödjer människor som lever i hemlöshet, samt fattigpensionärer och ungdomar i svårt utsatta livssituationer), Svensk-tibetanska skol- och kulturföreningen (som bidragit till att 108 skolor byggts i Tibet) och The Rockin’ Pots fond Gnistan (ett integrationsprojekt där svenskar, nysvenskar och asylsökande med hjälp av körsång och umgänge skapar en fungerande ingång till det svenska språket och kulturen).

Det här är Tomas Ledin

Född: 25 februari 1952 i Östersund.
Familj: Gift med Marie, sönerna John (33) och Theo (29).
Bor: I en lägenhet på Östermalm i Stockholm och hus i Stockholms skärgård.
Aktuell med: Jubileumsshowen Ledin 70 – en helkväll med Tomas, gästartister och överraskningar på Avicii Arena (Globen) i Stockholm den 25 februari. Sommarturnén En nådens Sommarkväll – alla klassiska hits runtom i Sverige mellan 1 juli och 19 augusti. Har även spelningar i Norge och Finland.

– För mig har det under många år varit en självklarhet att försöka bidra och hjälpa till och just dessa tre organisationer har jag engagerat mig mest i, framhåller han.

Lärt sig säga nej

Ålder är bara en siffra, brukar det ju heta – och lite så är det även för Tomas. Samtidigt tycker han att alla åldrar har sin charm.

Tomas Ledin i grå kostym, lutar sig mot en röd pelare i ett gult trapphus.

Tomas Ledin säger inför 70-årsdagen att han är på en väldigt bra plats i livet.

Foto: Peter Ericsson

– Det syns ju på mig och känns att jag inte är 30 eller 40 år längre. Jag kan konstatera att jag har fler dagar bakom än framför mig – men befinner mig på en väldigt bra plats i livet med familj och vänner. Jag trivs, mår bra och har kvar hälsan. Det ska man vara väldigt tacksam för.

Vad är bäst med åldern du är i för tillfället?

– Att jag vet vem jag är och vad jag vill. Jag har lärt mig att vara mer noggrann med min tid och att säga nej ibland – oavsett om det gäller jobbet eller privat.

Sedan tycker jag att jag i dag är bättre än någonsin som artist, på alla plan.

Vad är du mest stolt över under dina 50 år som artist?

– När jag valde ut låtarna till den nya limiterade lp-boxen, som innehåller fyra exklusiva vinylskivor och bara trycks i en upplaga av 500 exemplar, kände jag att jag hunnit med en del i karriären. Det är jag stolt över. Är även stolt över låtskrivandet och att ha lyckats uppfylla drömmen om att livnära mig som artist. Sedan tycker jag att jag i dag är bättre än någonsin som artist, på alla plan. Men allra mest stolt är jag över min familj – Min fru Marie och våra söner John och Theo.

Tomas på bankett 2010 med hustru Marie och sönerna Theo och John. Hela familjen ler glatt.

Tomas och Marie med sönerna Theo och John, på bankett år 2010.

Foto: Bertil Ericson/TT

Finns det något du ångrar i karriären hittills?

– Visst finns det sådant som jag hade velat ha ogjort eller gjort annorlunda. Men att ta felbeslut är helt okej så länge man lär sig något av det. Det är ju så man också kan utvecklas både som artist och person.

Du har tillräckligt med hits för att täcka en hel tapet – men finns det någon som betyder allra mest för dig?

Tomas Ledin sitter på en hög pall och spelar gitarr under sitt deltagande i Melodifestivalen 1972.

Deltagandet i Melodifestivalen 1972, med låten Då ska jag spela, blev startskottet för artistkarriären.

Foto: SVT/TT

– Låten jag tänker först på är säkert oväntad för de flesta, Då ska jag spela. Jag tävlade med den i Melodifestivalen 1972 – och det blev startskottet för mig som artist. Samma år gavs mitt debutalbum Restless Mind ut och sedan var det i full gång. Då hade jag bestämt mig för att satsa fullt ut på musiken och det fanns inget som hette att misslyckas. Jag var beredd på stenhårt jobb och att göra vad som krävdes. Jag hade ingen B-plan, det var bära eller brista …

Chockade föräldrarna

Mamma Margareta (som var förskollärare) och pappa Folke (rektor) hemma i uppväxtorten Sandviken blev först lite chockade över sonens yrkesval.

– Det uppstod en del konflikter när jag var tonåring. Först mitt utbytesår i USA efter första året på gymnasiet. Jag flyttade egentligen till Omaha i Nebraska för att studera konst. Men i stället för att måla började jag spela ute på olika så kallade coffee houses med sonen i familjen som jag bodde hos – Scot Marshall. Det var antagligen under det året som bilden av vem jag är formades. Att jag är en kille som skriver och sjunger låtar. När jag sedan kom hem till Sandviken hade jag långt hår och ville bli artist. Det var inte helt okomplicerat.

Han fortsätter:

– Jag upptäckte musiken redan när jag gick i fjärde klass. Beatles slog igenom och det förändrade allt. Jag och några killar i klassen började spela tillsammans. Vi uppträdde i skolan och då förvandlades jag till Paul McCartney eller John Lennon. Jag blev helt uppslukad.

Då ska jag spela nådde Tio-i-topp på radion och sommaren 1972 åkte han på sin första folkparksturné tillsammans med Jerry Williams – direkt efter att ha tagit studenten på den estetiska linjen.

Femte gången gillt

1970-talet handlade om skivinspelningar, spelningar i folkparkerna eller på diskotek. Tomas släppte sju album och deltog i Melodifestivalen fem gånger som artist. I den sista, 1980, blev det till slut vinst med Just nu och han fick tävla för Sverige i Eurovision Song Contest. Där placerade den sig tia – men toppade svenska singellistan och låg sju veckor på Svensktoppen.

Tomas Ledin och Marie kramar om varandra och ler glatt efter hans seger i Melodifestivalen 1980.

År 1980 blev det vinst i Melodifestivalen med låten Just nu. Glädjen delas med kärleken Marie.

Foto: Kenneth Thorén/TT

Året innan fick Tomas chansen att följa med på ABBA:s världsturné – där han var med i kören och framförde även Not Bad at All som solist.

Det finns även en privat koppling till ABBA – då supergruppens legendariske manager Stikkan Andersson är hans svärfar (eller var, eftersom han gick bort 1997).

Musikförläggaren Stikkan Anderson blev Tomas Ledins svärfar.

Musikförläggaren Stikkan Anderson blev Tomas Ledins svärfar.

Foto: Torbjörn Zadig/TT

– Han förväntade sig alltid att jag skulle ha med mig en kassett med fyra-fem nya låtar då vi träffades. Jag visste ritualen – när middagen och det sociala var avklarat var det han, jag och en kassettbandspelare. Vi skulle lyssna igenom mina låtar – och så skulle han recensera dem. Han hade ett makalöst öra för var som var en bra låt.

Gifta i snart 40 år

Tomas träffade skivbolagschefen Marie i slutet av 70-talet på något som hette Måndagsklubben – där många artister och skivbolag möttes – och de gifte sig 1983. Nästa år är det med andra ord 40-årig bröllopsdag.

Marie har betytt enormt mycket för mig, både privat och inom musiken

– Marie har betytt enormt mycket för mig, både privat och inom musiken. Hon var min chef på skivbolaget och utvecklade mig mycket som artist. Marie dyker upp lite varstans i mina sånger. När jag vill sätta färg på en person i en låt kan jag använda mig av henne, utan att jag ens tänker på det. Men resten av låten behöver nödvändigtvis inte handla om henne eller om oss.

Tomas och Marie Ledin festklädda. Paret firar 40-årig bröllopsdag nästa år och har hållit ihop längre än så.

Nästa år blir det ett nytt jubileum. Då har Tomas och Marie varit gifta i 40 år.

Foto: Rickard Nilsson/TT

Marie har också hjälpt Tomas att känna sig mer bekväm på scenen och har stöttat under svåra perioder då han funderade att lägga av med musiken.

– I början av karriären var jag en ganska blyg kille, en Norrlandspojk. Är ju född i Östersund och har mina rötter på pappas sida i Ångermanland. Marie har alltid varit väldigt utåtriktad och hon hjälpte mig absolut att bli mer social. När vi träffades var jag mycket blyg och det är något jag har fått jobba med.

Tomas Ledin trivs på Skansen-scenen en sommarkväll, med publikhavet nedanför sig.

Stämningsfulla sommarkvällar och Tomas Ledin hör liksom ihop och har alltid gjort det. Här en junikväll i Allsång på Skansen för snart tio år sedan.

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

Sedan många år tillbaka är Tomas mer trygg och självsäker då han äntrar scenen.

– Lite nervös är alltid bra att vara, för att hitta rätt fokus. De senaste 20–25 åren har jag känt mig väldigt trygg i min roll, vilket förstås är skönt.

I dag läser han sällan artiklar eller recensioner om sig själv. Annat var det förr.

Jag är mer avslappnad till allt tyckande i dag

– Jag är mer avslappnad till allt tyckande i dag. I början av karriären spelade recensioner en större roll. Folk i allmänhet lade nog större vikt på vad som skrevs förr, nu bryr sig de flesta inte alls på samma sätt.

Paret Tomas och Marie har alltså två söner. Men Tomas har varit med och orsakat många graviditeter genom åren – utan att för den skulle vara pappa …

– Haha, ja, det sägs ju att framför allt I natt är jag din är en stor orsak. Har mött många par som säger ”Hade det inte varit för ’I natt är jag din’ hade vi aldrig träffats” eller ”Du ska veta att det är tack vare dig och dina låtar som vår dotter/son finns till”. Kul att få vara med och bidra på något sätt.

Se också: Så skapade Ledin En del av mitt hjärta

1:15

Efter reklamen: Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"

(1:15)

Under 2019 hade musikalfilmen En del av mitt hjärta premiär på bio – med musik från Tomas Ledin. Skådespelare var bland annat Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Marie Richardson och Johan Ulveson.

– Klart att jag tog lite risk med tanke på att jag vill mina låtar väl. Men det blev fantastiskt bra – det årets i särklass största svenska filmsuccé som jag är väldigt glad och tacksam över att vara en del av, säger Tomas Ledin.

Efter jubileumsshowen på födelsedagen väntar i sommar en turné – både i Sverige, Finland och Norge. Att uppträda inför sina fans är fortfarande bland det roligaste som finns. Då spelar det ingen roll vad som står i passet.

7 snabba frågor

Vilken är din värsta fobi?
– Spindlar och ormar är inte så kul …

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – vart skulle du då åka?
– Jag ångrar att jag inte åkte och upplevde Berlinmurens fall 1989. Jag var inbjuden då Nelson Mandela tillträdde som president i Sydafrika och det var ett otroligt stort, historiskt ögonblick.

Vad är det konstigaste du har ätit någon gång?
– Hund, utan att jag visste om det. Det var några sega köttbitar i en soppa jag bjöds på, på en marknad i Kina. Efter en stund undrade jag vad det var för kött och svaret var inte vad jag ville höra … Det lär vara en tradition att äta hund på vintern, man menar att kroppen behåller värmen bättre då.

Hur många fortkörningsböter har du fått genom åren?
– Fyra eller fem tror jag, men det var ganska länge sedan nu.

Vad skulle du ha jobbat med om du inte vore artist och låtskrivare?
– Bildkonstnär hoppas jag. Färg, form och bilder är fortfarande ett stort intresse.

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?
– Ingen egentligen, men jag är inte speciellt välkommen in i köket av min fru (haha). I alla fall inte när hon lagar sin ljuvligt goda mat. Men vi hjälps åt med allt annat.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?
– Kortspelet Femhundra, men jag är inte säker på att alla i familjen håller med om det (skratt).