Tomas von Brömssen hemlighet för att hålla sig pigg: "Hoppas på att bli 100 år"

Ett tydligt bevis för hur fort tiden springer i väg är att det nästa år är 50 år sedan Tomas von Brömssen blev Hebbe lelle med hela svenska folket.
Ända sedan det stora genombrottet i succéserien Albert & Herbert 1976, tillsammans med Sten-Åke Cederhök, har han varit en av Sveriges mest folkkära skådespelare.
De stora rollerna har avlöst varandra i både tv-serier, filmer, teateruppsättningar och revyer.
Tomas belönades med en Guldbagge för bästa biroll i filmen Lust och fägring stor 1995, och blev även Guldbaggenominerad för sin gestaltning i Ormens väg på hälleberget 1987.
Han var även ofantligt populär som tobakshandlare Thomas Blomgren i dramaserien Saltön – för att nämna några i den lika långa, som framgångsrika, karriären.
Trots att Tomas fyllde 82 år i maj finns inga planer på att pensionera sig.
– Jag har inga problem att vara ledig, det är till exempel väldigt skönt att unna sig en lång semester på sommaren – som jag och min fru till stora delar spenderar i vårt fritidshus på Orust. Det var heller inte så att jag klättrade på väggarna under pandemin, då jag både är bra på att koppla av och att sysselsätta mig. Men jag älskar mitt jobb och skulle sakna att inte få filma eller stå på scenen om jag slutade, berättar han.
Spelar präst i Tordyveln flyger i skymningen
Under sommaren 2024 valde Tomas ändå göra ett undantag från sin långledighet.
Då var det nämligen inspelning av äventyrsserien Tordyveln flyger i skymningen – baserad på en klassisk radioteater med samma namn skapad av Maria Gripe och Kay Pollak 1976.
– Ofta kan man ju behöva fundera lite när man får en fråga om att agera en viss roll. Men där tackade jag ja direkt, utan ens en sekunds betänketid. Jag hade till och med kunnat spela tordyveln om det vore så, haha.
En stor förklaring till det är hur förtjust han alltid varit i radioföljetongen – som 1978 även blev till en bok av Maria Gripe.
– Jag satt bänkad och lyssnade på varje avsnitt tillsammans med dottern Johanna, som var liten då och tyckte att det var väldigt spännande. Det är verkligen en fantastisk berättelse och på tiden att den även spelades in som en tv-serie.
Handlingen utspelar sig i den fiktiva staden Ringaryd i Småland under sommaren 1976. De tre ungdomarna David, Annika och Jonas dras in i ett mysterium med en 3 000 år gammal egyptisk staty som det vilar en förbannelse över.
– Min karaktär som prästen Lindroth hjälper dem och jag har ingen scen i hela serien mot någon vuxen person. Enligt det gamla talesättet ska man ju på grund av nyckfullheten undvika att göra film med barn och djur – men det fungerade ju tidigt med Mitt liv som hund för min del och har fortsatt på den vägen. Jag tycker att det är roligt att spela mot barn.
Musikaldebut efter 80
I vintras var Tomas även aktuell med thriller- och dramaserien Doktrinen på TV4 – samtidigt som han fram till våren turnerade med musikalföreställningen Men pappa!.
Debuten inom musikalvärlden kom efter att han hade passerat 80-strecket.
– Jag har alltid varit nyfiken att prova på nya saker och är det bara genomförbart finns ingen anledning att låta åldern få sätta stopp för det. Det var en stor utmaning att synka tal, musik och dans, ett helvete rent ut sagt för en del av oss, skrattar han. Men samtidigt väldigt roligt att ha få vara med om detta.
Har ett aktivt liv – både privat och i jobbet
Många välkända personer som Tomas arbetat med genom åren har gått bort. För egen del är han nästan oförskämt pigg.
– Jag är så glad och tacksam över att ha hälsan och ett gott mående. Det är ju en förutsättning för allt. Men så länge jag kan gå, stå och vara skapligt klar i knoppen vill jag fortsätta med det här.
Han har onekligen seglivade gener att brås på.
– Ja, min pappa blev faktiskt 96 år – så jag får väl hoppas på 100, haha. Och mamma blev 88 år. Av fyra syskon är det jag och min lillebror som lever, våra två äldre bröder har gått bort.
Det här är Tomas von Brömssen
Född: 8 maj 1943 i Göteborg.
Familj: Frun Dorte, 70, dottern Johanna, 54, och barnbarnet Freddie, 24, Dortes barn och barnbarn.
Bor: Hus i Västra Frölunda och sommarhus på Orust.
Aktuell med: Rollen som prästen Lindroth i dramaserien Tordyveln flyger i skymningen på SVT.
Tomas är övertygad om att en del av hans positiva hälsostatus beror på att han är så aktiv – både vad gäller att fortsätta arbeta och på fritiden.
– Att jag har simmat två gånger i veckan ända sedan 1990 tror jag har varit min livförsäkring. På senare år har jag även börjat att promenera mer. Sedan spelar jag både klarinett och målar akvarell. Och på somrarna blir det mycket båtliv i Västkustens skärgård. Det är helt underbart och något att längta till, finns inget bättre.
– Men då och då gör sig den stigande åldern tillkänna, får jag väl erkänna. Ett tydligt exempel är när jag ska ta på mig strumpor och måste luta mig mot en vägg för att lyckas. Balansen och rörligheten är inte riktigt vad den varit tidigare …
Tomas von Brömssen och frun Dorte fann varandra i sorgen
Förra året firade han och hustrun Dorte 20-årig bröllopsdag. Paret gifte sig 2004 – fyra år efter att de båda förlorat en närstående: makan, respektive den mycket goda vännen Eva.
Efter 34 år som man och fru gick ungdomskärleken hastigt bort – vilket förstås var en fruktansvärd chock och stor sorg för Tomas.
Dorte och han fann stöd i varandra – som till slut övergick i kärlek.
– Det var givetvis hemskt och tog lång tid att bearbeta. Att jobba första tiden efteråt gick bara inte. Jag drog mig tillbaka en tid, men när jag var på väg in i en sorts apati kändes det bra att ha det här jobbet. Här vet jag att man ska stå på scenen inför en publik som har förväntningar på mig. Sedan var det fantastiskt att hitta kärleken igen i Dorte, då jag minst anade.
Tomas har en mycket nära relation med dottern Johanna. Precis som med barnbarnet Freddie, som numera hunnit fylla 24 år.
– Freddie och jag har något speciellt gemensamt – och det är att titta på animerade filmer på bio. Jag har alltid gillat tecknat och animerat – så det gjorde vi ofta när Freddie var liten, ler han.
Albert & Herbert – en riktig dundersuccé
Mest stolt i karriären är Tomas med sin första egna revy – Tomas revy på Lisebergsteatern 1990.
– Det var första gången som jag gjorde något helt eget, som jag både skrivit och producerat. Därefter har det ju blivit mycket sådant. Men det var otroligt nervöst i början. Sedan visade det sig ju att oron var obefogad. Revyn spelade för utsålda hus i två år på Lisebergsteatern, för att sedan fortsätta till både Stockholm och Oslo. Jag är stolt över att jag dels fixade det och att det gick så fantastiskt bra.
Det sorgliga var att kollegan Sten-Åke Cederhök aldrig fick uppleva det, eftersom han gick bort några månader innanpremiären.
– Sten-Åke tog mig verkligen under sina vingar och var som en extrapappa för mig under de åren vi spelade in Albert & Herbert. Det var nästan så att jag fick påminna honom om att jag hade en riktig far också.
– Den tiden var bland den allra bästa i mitt liv och varje avsnitt var helt underbart att spela in. Sten-Åke var hela tiden jättenoga med att jag skulle trivas och ha det bra. Han lärde mig mycket när det gäller komik och att ha rätt timing. Det var jättetungt att förlora en sådan nära vän och arbetskamrat.
Att serien skulle bli en sådan enorm dundersuccé kunde de ens inte drömma om.
– Manuset är så välskrivet med en jäkla bra dialog – samtidigt som vårt samspel fungerade direkt. Vi hade något extra tillsammans med en perfekt kemi och timing. Sedan la vi på våra temperament och vår göteborgska dialekt. Relationen mellan far och son kände säkert många igen sig i. Fast det var ju också en ganska tragisk historia med en pappa som inte ville bli ensam och en vuxen son som inte kunde släppa taget och flytta hemifrån.
Tomas karaktär som sonen Herbert – eller Hebbe lelle som han kallades av sin far – fick ofta ta hand om sin pappa. Och även säga till honom på skarpen ibland, lite i motsats till hur det brukar vara mellan far och son när de bor under samma tak.
– Det hände faktiskt att barn ringde hem till mig och sa att jag skulle vara lite snällare mot honom, skrattar Tomas von Brömssen.