Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Trolltider får liv igen i årets julkalender

03 mar, 2023 
Julkalenderklassikern från 1979 väcks åter till liv i årets julkalender på SVT. Regissören Lisa Farzaneh säger till TT att 2023 års julkalender är en blandning av Sunes jul och Sagan om ringen.
– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trolltider från 1979 är en av tidernas mest uppskattade julkalendrar – så poppis att den gick i repris 1985. I originalversionen såg vi bland annat Eva Rydberg, Birgitta Andersson och Ted Åström i huvudrollerna.

Se också: 7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
Se också: 7 omtalade julkalendrar genom tiderna


I 2023 års julkalender på SVT får den älskade klassikern liv igen i Trolltider – legenden om Bergatrollet. I serien, som spelas in under våren, återfinns skådespelare som Kjell Bergqvist och Nour El-Refai.Till TT säger regissören Lisa Farzaneh att julkalendern ska översättas till nutid.

– Vi tar minnet av gamla Trolltider och översätter det till i dag. Det blir en ny historia men mer spännande. Sunes jul ska möta Sagan om ringen, fast det ska passa för hela familjen, säger Lisa Farzaneh.

Annons

Tidigare karaktärer

Men flera av karaktärerna från Trolltider kommer att vara med även i årets julkalender – som Dorabella, sura häxan Mara, vätten, den grinige Gorm och korkade trollet Kotte.

Regissören vill hedra minnet av Trolltider, och förklarar att hon känner en viss nervositet för att tittare ska bli besvikna på att det inte är samma julkalender som 1979.


– Jag tillhör generationen som njöt som mest av den julkalendern. Så länge man hedrar den och har kvar det som var bra så tror jag att man kan känna samma kärlek, säger hon.

Annons