Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Ulf Larssons tragiska död – efter fina orden till kärleken

01 okt, 2023 
Aino Oxblod
FotografTT.
Den 28 september 2009 hittas den folkkära SVT-programledaren Ulf Larsson död i sitt hem, av sin sambo Lillemor.
Enligt läkarna hade Ulf varit friskare än någonsin bara några månader tidigare.
– Alla värden var på topp. Han hade aldrig mått så bra någonsin, sa programledarens sambo efter det plötsliga dödsfallet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 svenska tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
Se också: 10 svenska tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

Under flera årtionden var Ulf Larsson en av Sveriges mest älskade underhållare och tv-profiler. Men trots att han hade en lång rad skådespelarjobb i ryggen kom han att förknippas med Söndagsöppet på SVT, där han var programledare i nio år från 1992 och framåt.

Efter tiden i tv-rutan fokuserade ”Uffe” under början av 2000-talet på flertalet olika revyproduktioner.

Ulf Larsson var folkkär skådespelare och tv-profil.

När profilen var med i den tredje säsongen av Let's dance 2008 var det många som reagerade på att han hade förlorat en stor del av sin tidigare kroppshydda. Viktnedgången var ett resultat av en livsförändring över flera år, som fick profilens vänner att säga upp bekantskapen med honom.

Annons

– De tycker att jag är för jobbig som håller på med vikten hela tiden. Allt eftersom året gått har många slutat ringa. De säger att jag inte är samma Uffe längre, att de inte känner igen mig. Det går att acceptera en så länge man sitter med på krogen, eller äter precis vad alla andra äter. Men börjar man sticka ut, eller göra annorlunda saker... Då väljs man bort, berättade Ulf Larsson för Expressen 2006.

Sambon hittade Uffe livlös

Men trots viktkritiken körde skådespelaren och underhållaren vidare med sitt, och så sent som två dagar före sin död gjorde han sitt sista framträdande i revyn Hjälp jag är med i Uffes revy.

Den 28 september 2009 började dagen som vanligt för Ulf och hans sambo, Lillemor Torsslow. De två skulle äta lunch tillsammans, och Ulf skickade ett kärleksfullt sms till sin älskade om att lunchen var klar, och att han älskade henne. Men när Lillemor kom hem till parets hem förstod hon snabbt att något var fel.

– Varje dag brukade Uffe klippa ut hjärtan i rött papper med små kärleksmeddelanden som han satte upp i hissen när jag skulle komma hem. Men i går när jag kom hem så satt det inget hjärta i hissen, då blev jag helt iskall i kroppen. Ulf missade det aldrig och visste hur mycket det betyder för mig. Han var väldigt kärleksfull, berättade Lillemor för Aftonbladet.

Ulf Larsson och Lillemor Torsslow på Let's Dance 2008.

Hon hittade sin sambo livlös på golvet och gjorde hjärt- och lungräddning på honom tills ambulansen kom. Men det fanns inget att göra – bara 53 år gammal går den folkkära profilen bort.

Annons

Därför dog Ulf Larsson

Ett år tidigare hade Ulf drabbats av en hjärnblödning, men enligt läkarna hade han återhämtat sig fint, och vid en hälsoundersökning i juli 2009 mådde hans kropp bättre än någonsin. Vid obduktionen som gjordes för att ta reda på dödsorsaken fick familjen veta att Ulfs kroppspulsåder brustit.

– När det händer, händer det blixtsnabbt. Det här är heller ingenting man kan veta om i förväg eller kolla på något sätt. Dessutom är det skönt att veta att han inte legat och våndats eller lidit, sa Lillemor till Expressen.

Annons