Victoria – kungens okända mormor

Kungens mormor Victoria med barnen.

Kungens mormor Victoria ute med droskan, 1910. Lilla prinsessan Sibylla är med och hennes bröder Hubertus och Johann Leopold. Foto: TT

Rights Managed

Vi får ofta höra om kungens manliga släktingar på hans pappa Gustaf Adolfs sida. Men släktingarna på mammaSibyllas sida får vi sällan veta någonting om. Här är historien om mormor Victoria!

Kungens mormor var Victoria Adelheid, och hon hamnar ofta lite i skymundan när det kungliga släktträdet presenteras.

Men mormor Victoria hade faktiskt en alldeles speciell relation till lille Carl Gustaf och hans fyra systrar på Haga. Ändå har det skrivit ytterst lite om henne. Men nu kan vi visa unika bilder på prinsessan Sibyllas mor och Hagabarnens mormor!

Prinsessan Victoria Adelheid föddes den 31 december 1885 på Grünholz herrgård i Schleswig-Holstein, i Preussen, som äldsta dotter till Frederick Ferdinand, hertigen av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg och hans fru, prinsessan Karoline Mathilde av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg.

År 1905 gifte hon sig med Karl Edward, hertigen av Sachsen-Coburg-Gotha, som alltså är vår kungs morfar. Paret fick fem barn – ett av dem var prinsessan Sibylla, kungens mor.

Victoria Adelheid och karl Edward

Vår kungs mormor och morfar, fotograferade 1905. Foto: TT

TT

Det vi också vet om Victoria Adelheid var att hon älskade att jaga och vara ute i naturen. Intressen som ju har gått i rakt nedstigande led till barnbarnet kung Carl Gustaf och hans barn, i synnerhet Carl Philip.

– Min mormor var en stor jägare och jagade tills hon var 80 år. Det var lite ovanligt på den tiden. Inte så många som jagade då i Tyskland. Hon sköt sin sista kronhjort i bergen i Österrike, har kungen tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Se mer. De tillhör det svenska kungahuset:

Lekfull mormor

Dessutom var Victoria en lekfull mormor till kungen och hans systrar. En av arkivbilderna visar mormor Victoria och Hagasessan Margaretha som åker kälke i full fart i backarna på Haga, dit Victoria kom för att fira jul år 1937.

Mormor Victoria åker kälke med prinsessan Margaretha

Prinsessan Margaretha åker kälke i snön på Haga med mormor 1937. Foto: TT

TT

Coburg hörde till de tyska städer som intogs av den amerikanska armén under andra världskrigets sista dagar. Paret flydde då till Österrike. Victoria satt i husarrest efter kriget tillsammans med sin make, som dömdes till böter för krigsbrott.

Victoria Adelheid av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg dog på slottet Greinburg, i Öster-rike, den 3 oktober 1970 och begravdes bredvid sin man på slottet Callenberg, Coburg, den 8 oktober samma år.

Margaretha var första barnbarnet och det är ju alltid lite speciellt.

Lilla Margarethapå resa i Londontillsammans med mormor Victoria, till höger kliver Folke Bernadotte jr ut ur bilen.

Lilla Birgitta petar stora-syster i håret och mormor ler.

Victoria lämnade Haga plötsligt – på hemligt uppdrag med Daniel
Därför finns det inga bilder på prins Daniel som barn
Fyra traditioner på kronprinsessan Victorias födelsedag