Fyra traditioner på kronprinsessan Victorias födelsedag

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel möter allmänheten vid Rundelen på Sollidens slott.

Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli har firats traditionsenligt på Solliden på Öland sedan hon var två år gammal. Många traditioner omger den speciella dagen. Här är fyra saker som händer varje år på Victoriadagen.

Därför firas kronprinsessan Victoria på Öland

Traditionen att fira kronprinsessan Victoria på Öland började med en idé som presenterades för kungen på den legendariska nattklubben Alexandras i Stockholm. Den före detta fotbollsspelaren Kay Wiestål hade, i egenskap av sponsorsavtalsansvarig, tagit med Ingemar Stenmark och det alpina landslaget till Öland för att prova på vindsurfing när idén kom till honom: Varför inte fira den nyfödda kronprinsessan varje år på somriga Öland?

Detta var 1978 och redan året efter var firandet igång på idrottsplatsen i Borgholm – och den första stipendiaten av Victoriastipendiet blev förstås Ingemar Stenmark.

Veckorna runt Victorias födelsedag är nu en av årets viktigaste perioder för företagare på ön och sedan kronprinsessan fyllde sju har hon endast missat firandet vid två tillfällen: När hon studerade i USA och under hennes smekmånad med prins Daniel.

Traditioner på Victoriadagen

Borgholms IP – traditionen som försvann

Idrottsplatsen i Borgholm, platsen som valdes av Kay Wiestål sommaren 1978, har alltid varit den självklara platsen att fira kronprinsessan. När Wiestål lämnade över stafettpinnen till Stephan Rimér sommaren 2019 stod sig även denna tradition. Däremot meddelades under december 2019 att platsen framöver istället skulle bli den så kallade Slottsporten. Detta är en ny spelplats vid Borgholms slott. Slottsporten har utsikt över Borgholms hamn och Kalmarsund.

– Vi letade efter ett sätt att tydligare lyfta fram Öland som spelplats och samtidigt behålla tillgängligheten och den folkliga förankringen. Slottsporten ger oss allt det och möter samtidigt kravet för ett evenemang i tiden och möjliggör fortsatt utveckling, skrev Stephan Rimér i ett pressmeddelande då.

Victoriadagen 2020 påverkas av coronaviruset

Hur mycket kan du om kronprinsessan Victoria?

På grund av Folkhälsomyndighetens direktiv kring folksamlingar tvingas nu hovet att göra om sina planer för årets Victoriadag. Det kommer bli firande i någon form, men antagligen i betydligt mindre skala än vanligtvis.

– Det kommer inte bli ett traditionellt firande, som vi är vana vid. Kronprinsessan kommer att firas men vi ser över möjligheterna, sa Hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Victoriastipendiet – Victoriapriset

Victoriapriset hette tidigare Victoriastipendiet, men när prispengarna togs bort så valde man också att byta namn på utmärkelsen. Varje år delar kronprinsessan ut priset till en eller flera idrottare som utfört en meriterande bedrift under det gångna året.

2019 gick priset till skidskytten Hanna Öberg, med motiveringen: "Hanna Öberg tilldelas Victoriapriset 2019 för att hon återigen levererade när det gällde som mest i distansloppet över 15 kilometer. Efter felfritt skytte och stabil skidåkning kunde Hanna ta emot hemmapublikens jubel och ställa sig högst upp på prispallen med en VM-guldmedalj runt halsen. Det blev dessutom VM-silver i damstafett och brons i singelmixstafett."

Artistuppträdanden

Den stora höjdpunkten på Victoriadagen är alltid Victoriakonserten – då några av landets största artister får chansen att uppträda för folket och kungafamiljen. 2019 uppträdde bland annat Lina Hedlund, Rickard Söderberg och Arja Saijonmaa till stort jubel.

Stephan Rimér har tidigare berättat att kronprinsessan inte brukar lägga sig i planeringen av Victoriadagens festligheter – men att hon vid flera tillfällen har önskat att Tomas Ledin ska uppträda, en favorit i kungafamiljen med andra ord.

Möter allmänheten

Sollidens grindar öppnas traditionellt för allmänheten klockan 11:00 – men inte förrän tre timmar senare, klockan 14:00, så sker det traditionsenliga mötet med kronprinsessan vid rundeln vid Sollidens slott. Här medverkar vanligtvis också kungaparet.

Detta är en del av firandet av Victoriadagen som antaligen kommer behöva ställas in 2020.

Kronprinsessan Victoria på Instagram – så följer du henne

Källa: SVT, Expressen, Svensk Damtidning

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: