Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Victorias hemliga jultradition – hos Ewa Westling i Ockelbo

22 dec, 2020 
Helena Wiklund
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel håller om varandra.
Det som händer i Ockelbo – det stannar i Ockelbo. Men ett och annat om kronprinsessan Victoria och prins Daniel har ändå slunkit ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lojaliteten är stor kring Haga-familjen och deras mycket privata besök hos Ewa och Olle på Smältvägen. Eller som prins Daniel en gång uttryckte saken:

– Ockelboborna är världsmästare på att stötta varandra. Här finns en lojalitet och tillit mellan människor. Min situation är ett bra exempel på hur bygden sluter upp.

Men ett och annat har trots allt slunkit ut! Och en hel del har handlat om julfirandet.

Se också: Kronprinsessfamiljens adventshälsning

Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!Brand logo
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!
Ewa Westling Olle Westling Smältvägen Ockelbo Daniel Westling Prins Daniel barndomshem
Prins Daniels barndomshem, det röda kedjehuset på Smältvägen i Ockelbo. Mamma Ewa och pappa Olle bor fortfarande kvar.

Den här pandemi-julen är förstås ett riktigt stort undantag, nu är ju ingenting som vanligt, för någon. Men tidigare julhelger har det varit varannan-års-principen som har gällt för kronprinsessfamiljen, precis som för så många andra. Och då har glada gästrikebor kunnat spana in kronprinsessan Victoria när hon bunkrat halstabletter på bensinmacken i Gävle, medan Daniel och en av livvakterna har väntat utanför.

Annons

Och efter julklappsutdelningen på Drottningholm i fjol satte sig Hagafamiljen i bilen och rullade de 21 milen till Ockelbo i Gästrikland. Där siktades de sedan på Annandag jul när de satt på ishockeyläktaren i Gävle tillsammans med hela klanen Westling och såg Oskarshamn slå Brynäs med 4-3. Deppigt slut på den kvällen alltså, för alla brynäsare i familjen Westling.

Kronprinsessan Victoria prins Daniel prinsessan Estelle Anna Westling Mikael Söderström Olle Westling ishockey Gävle julen 2019
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle firade Annandag jul 2019 med att gå på hockey i Gävle tillsammans med Olle Westling, Anna Westling och hennes man samt några vänner.

Ett år fick de närvarande ockelboborna också en smärre chock när prins Daniel plötsligt dök upp vid midnattsmässan i Ockelbo kyrka dagen före julafton. Den gången bjöd han till och med på några spontanta men väl valda ord om sin kärlek till bygden:

– Det värmde i en Ockelbobos hjärta det han sa, det var äkta och varmt. Han hade heller ingen fusklapp utan talade helt spontant. Det var väldigt vackert, jag har nog aldrig hört så mycket applåder i en kyrka förut, sa en av kyrkobesökarna till Arbetarbladet då.

Annons

Men detta är ju trots allt bara en liten bråkdel av Hagafamiljens hemliga Ockelbo-liv. Och i år lär det av förklarliga skäl inte bli något besök på Smältvägen alls.

Victoria, Daniel och kärleken till Ockelbo

Kronprinsessan Victoria och prins Oscar med Ewa och Olle Westling i Ockelbo i januari 2018.

– Här har jag mina rötter och här har jag mina vänner. Ockelbo är verkligen hemma för mig. Samma sak för kronprinsessan, hon finner också lugnet här. Vi gillar ju att vara ute i naturen och här finns det en fantastisk natur. Det är lätt att trivas. Och det handlar mycket om att umgås med mamma och pappa, har prins Daniel sagt i en tidigare intervju med Gefle Dagblad.

Foto: Raphael Stecksén/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons