Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Victorias oro för prins Joachim efter sjukdomsbeskedet

28 jul, 2020 
malin ljung
Kronprinsessan Victoria och den svenska kungafamiljen är oroliga för prins Joachim som opererats efter att en blodpropp upptäcktes i hans hjärna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bara några dagar har gått sedan danska prins Joachim, 51, plötsligt drabbades av en blodpropp i hjärnan. Det var fredagen den 25 juli som han plötsligt segnade ihop och fördes akut till sjukhus.

Prins Joachim förd till sjukhusBrand logo
Prins Joachim förd till sjukhus

Det hela skedde när Joachim och hustrun prinsessan Marie tillsammans med barnen Nikolai, 20, Felix, 18, Henrik, 11, och Athena, 8, befann sin på kungafamiljens vinslott Château de Cayx i Frankrike. Under dagen hade prinsparet genomfört en intervju och ingen anade att Joachim bara timmar senare skulle behöva opereras.

Hustrun Marie finns vid sin makes sida och enligt uppgifter till dansk press ska Joachim både kunna prata och röra sig, något som man tidigare befarade kunde ha påverkats av operationen.

Victorias kontakt med danska kungafamiljen

Några som skakats om av beskedet är den svenska kungafamiljen som har en nära relation med drottning Margrethe och hennes söner. Margrethe är gudmor till prins Carl Philip och hon är dessutom en nära vän till kung Carl Gustaf.

Annons

Oron för prins Joachim är stor, och även kronprinsessan Victoria har informerats och varit delaktig i kontakten som tagits med den danska kungafamiljen efter sjukdomsbeskedet. Allt för att visa sina sympatier och stötta familjen i denna svåra tid.

– Kungafamiljen beklagar det som hänt. De är informerade och de har privat kontakt, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Silvia, Frederik, Victoria och Joachim
Den svenska kungafamiljen står de danska kungligheterna nära.

Drottning Margrethe befinner sig i Danmark och på grund av det rådande läget med coronaviruset finns nu inga planer på att hon kommer att lämna landet. Däremot har hon vädjat till allmänheten efter sin yngsta sons insjuknande.

Marie vid prins Joachims sida efter blodproppen

Redan dagen efter att Joachim opererats för blodproppen i hjärnan uttalade sig det danska hovet i en officiellt kommuniké om hans tillstånd. De uppgav att operationen gått bra och att prinsens tillstånd redan några timmar efter det svåra ingreppet var stabilt.

Annons

– Prins Joachim blev sent i går inlagd på universitetssjukhuset i Toulouse i Frankrike. Prinsen blev omedelbart opererad för en blodpropp i hjärnan, skrev hovet.

Under tisdagen skickade det danska hovet ut ny information om 51-åringens hälsa, skriver Svensk damtidning.

“Efter de senaste dagarnas inläggning och behandling på intensivavdelningen är det nu läkarnas bedömning att prins Joachim inte får fysiska följder eller andra men som en följd av blodproppen”, skriver hovet.

“Blodproppen i hjärnan har att göra med en plötsligt bristning av en artär, och sjukhusets vårdpersonal gör bedömningen att risken för upprepning är mycket liten när artären väl läkt. Prins Joachim väntas snart bli flyttad från intensivavdelningen, men kommer även i fortsättningen att vara inlagd.”

Joachim och Marie tackar för stödet

Hovet ber medierna att ge Joachim och Marie lugn och ro – samtidigt som de också skickar med ett tack för alla lyckönskningar.

“Prins Joachim och prinsessan Marie vill gärna tacka för stödet och de varma hälsningar som de har fått de senaste dagarna. Det betyder mycket. Och hennes majestät drottningen tackar varmt för all sympati som visats den kungliga familjen”, skriver hovet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Kaspar Wenstrup/Aller/MEGA

Annons