Vinterns härligaste läsning – 10 boktips som väcker läslust

Snart är det långledighet och tid att äntligen få krypa upp i soffan med en god bok. Vi har plockat ut några spännande nyheter och personliga favoriter som definitivt kan locka till läsning.

Spännande biografi av presidenthustrun

Min historia av Michelle Obama

Här berättar den tidigare presidenthustrun Michelle Obama om sina rötter och hur hon redan som liten flicka hittade sin inre röst. Och om att bli en kvinna som vågar trotsa samhällets förväntningar och stå upp för sina medsystrar.

I sin självutlämnande bok beskriver hon sina med- och motgångar både privat och i offentlighetens ljus.

 

Mest omtalade boken…

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Den har både blivit rosad och hånad. Romanen handlar om 50-årige Hans, sedan länge gift med Ingunn, som blir förälskad i en betydligt yngre kvinna som nyligen blivit mor. De inleder en sexuell relation där det förbjudna utforskas. Kittlande läsning om tabun eller bara gubbsjukt – därom tvistar läsarna.

Norska författaren Geir Gulliksen slog igenom i Sverige med Berättelse om ett äktenskap.

Feelgood och skratt

Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg

Ett gäng kvinnor i 70-årsåldern bestämmer sig för att slå till mot vapenindustrin och tränar sig i civil olydnad – med bas på den skånska slätten. Det påhittiga gänget slår sen till på det mest dråpliga sätt.

Till sin hjälp anlitar de en 15-årig hacker. Förstås blir det en del konsekvenser …

Avslöjande tjejsnack om livet runt 50

Vi måste prata av Cecilia Gustavsson

Såhär nära inpå livet har vi sällan fått komma fyra kända kvinnor. Författarna Mari Jungstedt och Mian Lodalen samt tv-personligheterna Annika Lantz och Anna Lindman talar öppenhjärtigt och bjuder på många skratt om hur det är att närma senioråldern.

Det blir vilda diskussioner om att allt från glidmedel till depressioner.

En astronauts berättelse

Ett år i rymden av Scott Kelly

Spännande läsning för alla som nånsin undrat hur livet i rymden är. Är det någon som vet, så är det Scott Kelly som tillbringade ett helt år på rymdstationen ISS. Här får vi följa hans arbete och vardag när han svävar runt i tyngdlöshet. När han kommer hem ska hans fysik jämföras med tvillingbrodern.

Varför får han feber och märkliga utslag när han är tillbaka på jorden?

Ofrivillig partnerlöshet

Nuckan av Malin Lindroth

Vad betyder det att vara nucka? Finns det fortfarande nuckor? Malin Lindroth funderar kring begreppet och berättar om alla gånger hon blivit bortvald av män. Hon är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan 30 år. Varför är tvåsamhetsnormen så stark och skammen kring att leva ensam så stor.

En bok som öppnat diskussioner kring ett tabu som många kan känna igen sig i.

Syskondramatik

Förlåten av Agnes Lidbeck

Efter pappans död ärver Ellen och Maria familjens sommarställe i Stockholms skärgård. Under arbetet med att ta hand om dödsboet ska de för första gången på länge umgås intensivt. I den laddade miljön full med minnen tvingas de konfronteras med det förflutna, förväntningar och avund.

En bok om det komplexa systerskapet och kvinnorollen.

Fokus på kroppen

Kring denna kropp av Stina Wollter

Sveriges största förkämpe för den naturliga kroppens acceptans har skrivit en bok där hon samlar berättelser om möten med människor och händelser som påverkat hennes förhållande till sin egen kropp.

Vad är det som gör att idealen griper tag om oss och hur får man normer att förändras? Framför allt – hur lyckas man försonas med sin kropp?

Krigets fasor – en sann historia

Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

Caroline Ferriday och Herta Oberheuser har funnits i verkligheten. Den ena lyckas rädda de kvinnor som överlevt den andras medicinska experiment under andra världskriget. Herta Oberheuser var den kvinnliga motsvarigheten till Dr Mengele.

En krigsroman med kvinnligt perspektiv som redan har sålt i över en miljon exemplar.

Spännande thriller om förvunnet barn

Och sen var hon borta av Lisa Jewell

För tio år sedan försvann Laurels tonårsdotter spårlöst och sedan dess har livet gått på sparlåga. Tills Laurel träffar en fascinerande man som får henne att leva upp igen. Men hur kan mannens nioåriga dotter vara så skrämmande lik hennes egen dotter? Och varför får hon signaler om att det är något oroväckande och skrämmande med honom?

En fängslande thriller med bra persongalleri och relationsbeskrivningar.

Av Malin Forsberg, Lotta Bengnér

Läs också:

Boktips för dig som vill starta om på nytt

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: