Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Yvonne Ryding är med i Sveriges Mästerkock VIP: ”Jag ställde upp med skräckblandad förtjusning”

18 aug, 2022 
Joakim Löwing
Före detta Miss Universum, Yvonne Ryding, tävlar i Sveriges Mästerkock VIP på TV4 2022.

Hon har jobbat som kock i semestertider och vet hur man lagar mat under tidspress – en fördel när hon nu ställer upp i tv-tävlingen Sveriges Mästerkock VIP. Hemma i köket är det dock barnbarnet Edwin, 4, som sätter menyn.
– Hos mig får han pannkakor till mat tre dagar i rad om det önskas, säger Yvonne Ryding.


För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Receptet för att hudvårdsentreprenören och den före detta Miss Universum-vinnaren ska må bra är bland annat att få vara nära sin familj. Vad receptet är när det gäller att vinna Sveriges Mästerkock VIP i TV4 får vi svar på under hösten, då hon är en av åtta tävlande i det populära programmet.

– Matlagning har varit ett stort intresse för mig i många år. Det växte ännu mer när jag som 18-åring var sambo med en snickare som jag lagade matlådor till. Men även om jag följt Sveriges Mästerkock slaviskt under flera år hade jag ärligt talat aldrig tänkt tanken att delta själv, säger hon med ett skratt.

Tävlande i Sveriges Mästerkock VIP: Erica Johansson, Elsa Billgren, Gudrun Schyman, Karl Fredrik Gustafsson, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist, Kristoffer Triumf och Yvonne Ryding.
Yvonne med sina medtävlande: Erica Johansson, Elsa Billgren, Gudrun Schyman, Karl Fredrik Gustafsson, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist och Kristoffer Triumf.

När frågan plötsligt dök upp behövde Yvonne lite tid att fundera.

– Jag pratade med mina döttrar Sandra och Natalie och de sa att det bara är att köra. Och det är absolut inget jag ångrar. Det var jätteroligt och jag fick många riktigt bra råd av jurymedlemmarna Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström. Efteråt har jag blivit ännu mer smakkänslig och noggrannare i min matlagning.

Annons

Lagar mat på 60 minuter i Sveriges Mästerkock VIP

När Yvonne för ett 20-tal år sedan var med och drev en konferensherrgård ryckte hon ibland in som kock i semestertider. Då fick hon lära sig att laga mat under tidspress. Men det var många år sedan, och att stå framför tv-kameror med konkurrenter intill var något helt annat…

Det här är Yvonne Ryding

Född: 14 december 1962 i Hällbybrunn.

Familj: Döttrarna Sandra, 33, och Natalie, 28, barnbarnet Edwin, 5 år i december.

Bor: I ett hus i Hälleforsnäs och en lägenhet i Stockholm.

Intressen: Matlagning, pyssla i trädgården, vara ute i naturen med bland annat bär- och svampplockning, träning – exempelvis promenader, yoga och längdskidåkning.

Aktuell: Tävlar i Sveriges Mästerkock VIP, premiär på TV4 den 26 september. Övriga deltagare är Jesper Blomqvist, Kristoffer Triumf, Karl Fredrik Gustafsson, Gudrun Schyman, Elsa Billgren, Ellen Bergström och Erica Johansson. Juryn består av Markus Aujalay, Mischa Billing och Leif Mannerström.

– Att få ihop något riktigt bra på bara 60 minuter, utan någon aning om vad som ska lagas i förväg, det är inte enkelt kan jag lova. Men jag gillar utmaningar och det gäller att ta snabba beslut hela tiden. Man kan säga att jag ställde upp med skräckblandad förtjusning.

Yvonne Ryding har länge haft ett stort intresse för matlagning. Paradrätten är en skaldjurspaj med curry och vitt vin.

Kanske tur då att Yvonne har blivit allt bättre på att passa tider än vad hon var förr…

– Haha, ja, då kom jag nästan alltid fem, tio minuter för sent. Och det hade ju inte fungerat i det här programmet. Då hade jag åkt ut direkt!

Annons

Kommer se nya säsongen av Sveriges Mästerkock VIP

Vilka rätter hon föredrar att laga till vardags varierar med årstiden.

– På sommaren blir det mycket grillat av både fisk, kyckling, kött och grönsaker. Men så tröttnar man lite på det när det blir höst – och då är det roligt med långkok och grytor i stället.

Jag har blivit för gammal för att bry mig om sådana småsaker

Paradrätten året om är en skaldjurspaj – åtminstone om döttrarna får välja.

– Den innehåller kräftstjärtar, räkor, ärtor, curry och vitt vin. De tycker att den är lika god oavsett om det är påsk, midsommar eller jul, säger Yvonne leende.

– Man kan säga att jag ställde upp med skräckblandad förtjusning, säger Yvonne Ryding om sin medverkan i Sveriges Mästerkock VIP.

Hon kommer säkerligen att titta när den nya säsongen av mästerkocken sänds – och inte irritera sig lika mycket på sig själv på tv som hon gjorde förr.

Annons

– Tidigare hakade jag alltid upp mig på olika saker när det gäller mig själv, men det har jag slutat upp med. Jag har blivit för gammal för att bry mig om sådana småsaker längre.

Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist umgås som vänner

Den 14 december fyller Yvonne 60 år, vilket hon själv har svårt att fatta.

– Det känns väldigt konstigt och knepigt – ungefär som att det inte kan handla om mig. Jag är väl ändå inte äldre än 50 i alla fall, frågar sig Yvonne med ett skratt.

Det finns ju en anledning till att vi skilde oss

Fira ska hon göra med två kommande resor som hon längtar mycket efter. Först tillsammans med barndomskompisarna Susanne och Cina som också fyller 60 år.

– Vi har känt varandra ända sedan vi var tio år, alltså i 50 år. Det är fantastiskt med en sådan lång vänskap och jag värdesätter den väldigt högt. Även om det har gått perioder då vi inte setts på ganska länge har vi hela tiden haft kontakt med varandra – vilket jag är jätteglad för.

Dottern Sandra Bergqvist arbetar i Yvonnes hudvårdsföretag.

Den andra, lite längre resan går till Thailand i december tillsammans med döttrarna. Där har Yvonne varit tidigare med barnen, för att hälsa på deras pappa, skådespelaren Kjell Bergqvist, som Yvonne var gift med i tretton år på 80- och 90-talet.

Annons

– Var sak har sin tid och det finns ju en anledning till att vi skilde oss. Men för både mig och Kjell är det betydelsefullt att visa för barnen att vi kan umgås ändå, men på ett annat sätt – som vänner. I och med att vi har barn och även barnbarn tillsammans är det viktigt att alla känner att vi är en storfamilj.

Yvonne Ryding bröt upp med sin sambo

Den 30 december 2017 blev Yvonne mormor, när dottern Sandra födde sin son Edwin. Och det blev som sagt starten på ett nytt liv för Yvonne.

– När han föddes började jag tänka annorlunda. Allt kom plötsligt i en ny dager. Dessutom började mina föräldrar bli äldre och jag ville vara närmare familjen – mamma och pappa, mina två barn och barnbarn, berättar hon.

Yvonne Ryding med ett svart paraply.
För några år sedan flyttade Yvonne Ryding tillbaka till sin uppväxts Eskilstuna för att komma närmare familjen.

Därför tog Yvonne det tuffa beslutet att lämna huset i Ås utanför Östersund, där bodde med sambon Mikael i tio år. Flytten gick drygt 60 mil söderut, till Hälleforsnäs i trakterna kring Eskilstuna där hon är uppvuxen. I och med flytten bröt paret upp.

Annons

– Efter många funderingar fram och tillbaka över vad som är viktigast i livet kom jag fram till att det är att vara närmare familjen. Jag vill finnas där på ett annat sätt för mina döttrar, mitt barnbarn och inte minst också för mina föräldrar som i dag är 82 och 80 år.

Skvallret kring Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist

Rollen som mormor ser hon som inget annat än en stor ynnest och förmån.

– Det är helt underbart, jag älskar verkligen att tillbringa mycket tid med Edwin och vi har så roligt tillsammans. Jag kan nog vara en ganska tokig och rolig mormor, som gillar att hitta på många olika upptåg och aktiviteter. Jag gillar att både busa och leka med honom.

Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist.
Yvonne Ryding och Kjell Bergqvist har två döttrar tillsammans.

Sedan är det ju så att hos mormor, där är det mormors regler som gäller…

– Haha, ja hos mig kan han få pannkakor till mat tre dagar i rad om det önskas, eller godis en annan dag än lördag. Det är fantastiskt och mysigt att få göra allt det roliga med honom, utan huvudansvaret för uppfostran som man har som förälder.

Annons

Även Edwin kommer att märka av att hans mormor är ett känt ansikte bland allmänheten, precis som hennes döttrar Sandra och Natalie fått göra under uppväxten. För dem har det dock varit dubbelt upp, då pappa Kjell Bergqvist ju är en populär och stor skådespelare.

Se också: Mästerkocken Anjas tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Se också: Mästerkocken Anjas tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

– Det har säkert varit lite si och så med hur mycket de uppskattat att det tisslas och tasslas, eller att folk kommit fram och vill prata. För att inte prata om skvallerblaskorna som skrev en massa osanningar. När de var yngre ville de ju ha sin mamma och pappa i fred. Men i dag tycker de bara att det är roligt när jag är med på något i tv, som då jag ställde upp i Let’s dance, Farmen VIP och nu Sveriges Mästerkock VIP.

Annons

Yvonne Ryding blev Miss Universum

När Yvonne växte upp var hon en sportig tjej som framför allt spelade mycket fotboll i klubben Hällbybrunns IF. Men det var inom sjukvården hon ville jobba, helst som narkossköterska eller barnmorska.

Det känns väldigt märkligt när jag fortfarande presenteras som ”skönhetsdrottningen” ibland

Efter att ha pluggat vårdskolan på yrkesgymnasiet anställdes hon som undersköterska inom äldreomsorgen. Och det var då hennes mamma anmälde Yvonne till uttagningen av Sveriges lucia, en tävling som arrangerades av tidningen Året runt.

– Jag blev väldigt överraskad när jag vann och övertalades sedan av dåvarande chefredaktören Sven Broman på Året runt att även ställa upp i uttagningen till Fröken Sverige. Jag trodde knappt det var sant när jag också vann där och fick representera vårt land i Miss Universum.

Yvonne Ryding i tiara och en bukett rosor i famnen, som Miss universum 1984.
Yvonne Ryding blev Miss universum 1984.

1984 korades Yvonne till världens vackraste kvinna. Inte oväntat förändrades livet helt över en natt för 22-åringen från Eskilstuna.

Annons

– Jag minns att det var otroligt nervöst med alla olika moment och utfrågningar som sändes på tv världen över. På den tiden var ju tävlingen väldigt stor. Men det är ju snart 40 år sedan och känns väldigt märkligt när jag fortfarande presenteras som ”skönhetsdrottningen” ibland i offentliga sammanhang.

Yvonne Rydings YR Sweden fyller 25

Efter den för henne chockartade segern valde Yvonne att stanna i New York för att fortsätta den bana som inletts. Fyra år fyllda av modelluppdrag senare blev hemlängtan för stor och hon flyttade hem till Sverige igen.

– Något jag lärde mig under åren var bland annat att ta hand om min kropp och min hud. Efter att ha blivit mamma två gånger om började jag försiktigt drömma om att skapa en egen hudvårdsserie baserad på mina egna erfarenheter. Viktigt var att den skulle ha i huvudsak svenska och naturliga ingredienser som grund.

Yvonne Ryding med en stickad tröja över axlarna.
Efter segern i Miss Universum arbetade Yvonne som modell i USA, innan hon återvände till Sverige och startade sitt eget hudvårdsföretag.

Drömmen blev verklighet och 1997 lanserades de första produkterna. I år fyller hennes företag YR Sweden 25 år.

Annons

– Just nu jobbar vi hårt på att växa på den internationella marknaden, främst i USA och Asien. Något som är väldigt kul är att min äldsta dotter Sandra arbetar på företaget och även som yogalärare – jag brukar gå på hennes lektioner och mår jättebra av den träningen, säger Yvonne och ler.

Yvonne Ryding – på en skala från 1–10 …

 1. Hur bra är du på att laga mat och baka?
  – Att laga mat har länge varit ett stort intresse och där är jag nog minst en sjua i alla fall. På hösten älskar jag att laga långkok och olika grytor. Även intresset för bakning har ökat sedan jag blev mormor, Edwin älskar nämligen bullar, haha!
 2. … på att vara händig i hemmet?
  – Jag tycker mycket om att pyssla med olika saker hemma och när det gäller att få det ombonat är jag i alla fall en sexa. Gäster säger ganska ofta att jag har det trevligt.
 3. … på att betala räkningar i tid?
  – Hyfsad i alla fall. Men det kan bli lite mycket att hålla reda på när man har två hem och även ett företag. En sexa.
 4. … på att överraska och vara romantisk?
  – Det har jag alltid varit bra på, både mot partners och barnen. Jag gillar att överraska och göra det mysigt. En sjua.
 5. … på att hålla kontakten med släkt och vänner?
  – Ibland kan det vara fullt upp under jobbperioder och då får alla ha lite tålamod. Men jag har ju fortfarande väldigt bra kontakt med mina två bästa vänner sedan 50 år tillbaka, så jag borde väl ha gjort något rätt, haha. En åtta.
 6. … på att motionera?
  – Det är viktigt för mig att hålla mig i form för att må bra och orka. Därför ser jag till att träna och röra på mig flera gånger i veckan. Det kan vara allt från promenader till att springa, köra yoga eller åka längdskidåkning på vintrarna. En åtta.
 7. … på att inte fastna för ofta och för länge med mobilen?
  – Haha, det är en allt större fälla numera. Man gör ju så många olika saker med mobilen. Jag börjar exempelvis alltid dagen med att läsa nyheter på olika tidningar där. Sedan blir det ju skickande av mail och jag brukar lyssna på föreläsningar på Youtube. Men är ändå rätt bra på att lägga ifrån mig telefonen när jag slutat jobba för dagen, så en sjua.
Annons