Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Sveriges mästerkock VIP 2022: Här är alla kändisar som tävlar i årets säsong

27 jun, 2022 
Minna Wallén-Widung
Gruppbild på deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022: Erica Johansson, Elsa Billgren, Gudrun Schyman, Karl Fredrik Gustafsson, Ellen Bergström, Jesper Blomqvist, Kristoffer Triumf och Yvonne Ryding.
Sveriges mästerkock VIP är tillbaka med en ny säsong. Bland årets deltagare hittar vi folkkära profiler som Karl Fredrik Gustafsson, Elsa Billgren och Gudrun Schyman. Läs allt om den nya säsongen här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kändisversionen av Sveriges mästerkock kommer tillbaka med en andra säsong till hösten. I Sveriges mästerkock VIP är det åtta kända svenskar som ska tävla i matlagning. Under hösten får tittarna följa deras kamp i köket och genom en rad tävlingsmoment och elimineringsutmaningar tvingas en efter en lämna programmet.

Juryn i Sveriges mästerkock VIP 2022

Den folkkära tv-kocken Leif Mannerström återvänder till programmet och utgör juryn tillsammans med Markus Aujalay och Mischa Billing. Tillsammans ska de bedöma kändisarnas matlagningskunskaper och till sist utse en värdig vinnare. Priset består, förutom äran, av 100 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

Se video: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Se video: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

Influencern, bloggaren och entreprenören Elsa Billgren är en av deltagarna.

– Mat är en av mina stora passioner i livet och nu är det dags för mig att kliva ut ur vintagegarderoben och in i köket och visa vad jag går för! Jag är så taggad på att få laga mat, springa som en tok till skafferiet, förhoppningsvis imponera på juryn men framför allt utmana mig själv och slå en perfekt bea, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Även den före detta partiledaren Gudrun Schyman är en av deltagarna.

– Det var ett äventyr att vara med! Jag har aldrig lagat mat där just tiden, klockan, varit en så stark ingrediens. Stressen var stor men gemenskapen i gruppen var större, säger hon.

Då har Sveriges mästerkock VIP premiär

Sveriges mästerkock VIP har premiär den 26 september och sänds sedan på måndagar i TV4 och TV4 Play.

Här är alla deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022:

Yvonne Ryding

Yvonne Ryding fotograferad mot en gul bakgrund. Hon är iklädd en blå skjorta och ett vitt förkläde med hennes namn broderat fram, eftersom hon är en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022.
Yvonne Ryding.

Yvonne Ryding föddes 1962 i Hällbybrunn i Eskilstuna kommun. Under uppväxten ägnade hon mycket tid åt sport och efter gymnasiet jobbade hon som undersköterska. Men livet tog snart en annan vändning – år 1983 blev hon utsedd till Sveriges lucia och året därpå till Fröken Sverige. Tack vare det fick hon snart också representera Sverige i Miss Universe-tävlingen som arrangerades i Miami i USA det året. Yvonne Ryding vann hela tävlingen.

Annons

I dag är Yvonne Ryding entreprenör och driver sedan många år tillbaka sitt eget företag som tillverkar hudvårdsprodukter. Hon har dessutom arbetat som konferencier, moderator och programledare. År 2007 var hon en av de medverkade i Let's dance.

Under 13 år var Yvonne Ryding gift med skådespelaren Kjell Bergqvist. Tillsammans med honom har hon två döttrar, Sandra och Nathalie. Hon är också mormor till barnbarnet Edwin.

Jesper Blomqvist

Jesper Blomqvist fotograferad mot en gul bakgrund. Han är iklädd en ljusblå skjorta och ett vitt förkläde med hans namn broderat fram, eftersom han är en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022.
Jesper Blomqvist.

Den före detta fotbollsspelaren Jesper Blomqvist föddes 1974 och växte upp i Tavelsjö i Västerbotten. Han startade sin proffskarriär i IFK Göteborg, och köptes 1996 till AC Milan i den italienska toppligan. Sedermera spelade han i Parma och fler olika lag i den engelska ligan.

Annons

Under karriären hann han dessutom med 30 landskamper och deltog bland annat i VM 1994, då Sverige tog brons. Han avslutade sin proffskarriär 2005 till följd av skadeproblem, och hade då spelat i Djurgårdens IF de senaste åren.

Jesper Blomqvist har de senaste åren medverkat i flera olika underhållningsprogram i tv, bland annat Mästarnas mästare och Let's dance som han vann 2017 tillsammans med danspartnern Malin Watson.

Jesper Blomqvist har sonen Caspar, född 2012, tillsammans med ex-hustrun Pauline Holst. Han är numera i ett förhållande med Erica Jensen.

Kristoffer Triumf

Kristoffer Triumf fotograferad mot en gul bakgrund. Han är iklädd en gul skjorta och en svart kavaj. Samt ett vitt förkläde med hans namn broderat fram, eftersom han är en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022.
Kristoffer Triumf.

Kristoffer Triumf föddes 1974 och växte upp i Strängnäs. Han började sin yrkesbana som skribent på Nöjesbladet och blev sedermera copywriter för olika reklambyråer. Senare har han också jobbat i tv-branschen. Men det är som poddare han har gjort sig ett namn hos den breda publiken.

Annons

Han startade podden Värvet 2012 och den har sedan dess växt explosionsartat till att bli en av de största i landet. I Värvet intervjuar han kända personer och låter dem på allvar grotta ner i det som är deras hantverk. Han har i skrivande stund släppt strax över 500 avsnitt.

År 2021 gav han ut boken Törst, där han skriver om sin relation till alkohol och hur han under 13 år inte drack en droppe. Kristoffer Triumf har en son sedan en tidigare relation och lever i dag tillsammans med flickvännen Cecilia Rada.

Gudrun Schyman

Gudrun Schyman presenteras som en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022. Hon är fotograferad mot en gul bakgrund med olika livsmedel i hyllor. Hon är iklädd en mönstrad blus, blå kofta och det vita förklädet som alla i programmet får.
Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman föddes 1948 och växte upp i Täby, norr om Stockholm. På 1970-talet utbildade hon sig till socionom och jobbade under flera år som socialarbetare. I samma veva började hon också engagera sig politiskt och 1977 gick hon med i Vänsterpartiet kommunisterna, som senare bytte namn till Vänsterpartiet.

Annons

Mellan 1993 och 2003 var Gudrun Schyman partiledare för Vänsterpartiet i två omgångar. Under hennes tid som partiledare förde hon bland annat feminism högt upp på partiets agenda. År 2004 blev hon så kallad politisk vilde innan hon året därpå presenterades som en av styrelsemedlemmarna i det nybildade partiet Feministiskt initiativ. På senare år har hon varit aktiv som lokalpolitiker i Simrishamn där hon bor.

Gudrun Schyman har genom åren varit öppen med att hon lidit av ett alkoholberoende. Under flera år var hon sambo med filmaren Lasse Westman som hon har två barn tillsammans med. Hon medverkar också i hans dokumentärfilm Födelsen som på sin tid fick mycket uppmärksamhet för att den skildrade hur ett barn kom till världen.

Ellen Bergström

Ellen Bergström ser leende in i kameran. Hon är en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP och är därför iklädd det vita förklädet som alla deltagare får. Under har hon en långärmad tröja i röda och rosa ränder. I bakgrunden syns olika livsmedel.
Ellen Bergström.

Ellen Bergström föddes 1989 och växte upp i Vingåker. Hon började sin karriär som en av medlemmarna i popgruppen Kick, och 2010 var hon en av deltagarna i SVT-programmet Jakten på Julia, som gick ut på att hitta den som skulle spela mot Måns Zelmerlöw i musikalversionen av Romeo och Julia som sattes upp på Göta lejon. Ellen Bergström vann inte tävlingen, men fick smak för skådespeleriet. 2011 gjorde hon rollen som Elsa i Elsas värld i TV3 Play.

Annons

Ellen Bergström har sedan dess bland annat varit programledare i radio, medverkat i en musikaluppsättning och deltagit i underhållningsprogrammen Let's dance och Masked singer. Hon är i dag också influencer och har ett av Sveriges största Instagramkonton med nästan 400 000 följare. Hon är också designer och driver en egen webshop.

Ellen Bergström har en relation med Niclas Lij, entreprenör som 2017 blev känd genom programmet Bachelor. Tillsammans har de en dotter, Elsy, som föddes 2020.

Karl Fredrik Gustafsson

Karl Fredrik Gustafsson fotograferad för TV4 där han är en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022. Han är ikvlädd en brun skjorta, scarf och det vita förklädet som alla deltagare i programmet får.
Karl Fredrik Gustafsson.

Karl Fredrik Gustafsson föddes 1986 och växte upp i Örebro. Han utbildade sig till florist och bor tillsammans med sin sambo Petter Kjellén på 1600-talsgården Eklaholm på Österlen i Skåne. Där driver de en handelsträdgård tillsammans och 2020 fick hela Sverige upp ögonen för såväl gården som Karl Fredrik. Då hade nämligen den första säsongen av Karl Fredrik på Österlen premiär i TV4, och blev en omedelbar succé. Karl Fredrik Gustafsson fick förfrågan om att göra ett eget program efter att ha medverkat i flera inslag i Nyhetsmorgon.

Annons

Efter succén med tv-programmet har trycket på Eklaholm ökat och paret tar i dag fler besökare än någonsin. Det har gjort att de också har känt sig tvungna att köpa ytterligare ett hus för att få ett andningshål där de får vara ifred. Huset ligger en bit ifrån Eklaholm på hemlig adress.

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén förlovade sig 2021.

Elsa Billgren

Elsa Billgren presenteras som en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022. Hon står upp med händerna i sidorna och tittar småleende in i kameran. Hon är iklädd en ljusblå klänning med puffärmar och det vita förklädet som alla deltagare i programmet får.
Elsa Billgren.

Elsa Billgren föddes 1986 i Göteborg där hon bodde sina första år, innan familjen flyttade till Stockholm. Hon är dotter till konstnärerna Ernst Billgren och Helene Billgren.

Efter gymnasiet började Elsa Billgren sin karriär som programledare på dåvarande ZTV. Sedan dess har hon arbetat återkommande som programledare i både tv och radio, men det är kanske framför allt som bloggare och influencer hon har gjort sig ett namn. Hon driver i dag en av Sveriges mest populära bloggar och har länge varit en förespråkare för hållbarhet, vintage och återbruk.

Annons

Vid sidan av sin blogg driver hon också framgångsrikt en uthyrningsverksamhet av vintage brudklänningar.

Elsa Billgren är gift med musikern Pontus de Wolfe och tillsammans har de sonen Lynn. Hon har öppet skrivit på sin blogg om sin kamp mot den cancerdiagnos hon fick i samband med att hennes son kom till världen.

Erica Johansson

Erica Johansson presenteras som en av deltagarna i Sveriges mästerkock VIP 2022. Hon står och ser leende in i kameran. Hon är iklädd en mörk t-shirt och ovanpå har hon det vita förklädet som alla deltagare i programmet får. I bakgrunden syns olika livsmedel i hyllor.
Erica Johansson.

Erica Johansson är född 1974 och uppvuxen i Landvetter. Hon började tidigt med friidrott och blev snabbt framgångsrik inom sporten. Som 15-åring slog hon svenskt rekord i längdhopp och 1992 vann hon guld i junior-VM. Bland höjdpunkterna i karriären finns också ett guld i inomhus-EM 2000. Än i dag innehar hon det svenska längdhoppsrekordet på 6,99 meter.

Annons

År 2002 meddelade Erica Johansson att hon tänkte avsluta sin karriär som elitidrottare. Efter den aktiva idrottskarriären har hon bland annat varit ambassadör för organisationen Ren idrott, medverkat som expertkommentator i tv och tävlat i både Let's dance och Mästarnas mästare. Hon har även ägnat sig åt föreläsningar och företagsrådgivning samt utbildat sig till personlig tränare och friskvårdsterapeut.

Erica Johansson är mamma till två döttrar. Mellan 2009 och 2017 var hon gift med Martin Lamprecht.

Annons