Karl Fredrik på Österlen - 5 saker du kanske inte visste om tv-profilen

Karl Fredrik Gustafsson luktar på pelargon.

TT/Christian Örnberg

Att floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson älskar fluff, blommor och skumpa vet de flesta. Men vad tycker han om paret Mandelmann? Vad är grejen med morgonrocken? Och varför hoppade han av utbildningen till landskapsarkitekt?

Karl Fredriks morgonrock – historien bakom

1 Den rutiga morgonrocken är ett favoritplagg, vilket knappast kan ha undgått någon som sett programmet ”Karl Fredrik på Österlen”.

– För mig är det naturligt och härligt att gå omkring i morgonstassen. Vi bor och lever här. Jag äger butiken och tänker att ”butiksinnehavaren” får väl ha på sig vad han vill, säger Karl Fredrik i en intervju med allas.se.

Att den rutiga rocken hamnade i Karl Fredriks ägo, var grannarnas förtjänst.

– Det är en klassisk morgonrock från Pelle Vävare, som jag fick av våra grannar Ingmarie och Anders när vi flyttade hit. Hans morgonrock var aldrig använd, så de tyckte att jag skulle ha den i stället, berättar Karl Fredrik i en intervju med Expressen.

Se även: Bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen
1:38

Efter reklamen: Se även: Bakom kulisserna hos Karl Fredrik på Österlen

(1:38)

Slå på ljud

Pratade julblommor i morgonrock

Men det är inte bara hemma på Eklaholm som han glider omkring i morgonrock. I ett inslag i närradiostationen Radio Active som sändes i december 2019 dök han upp i radiostudion iklädd sin morgonrock, med förevändningen att det blev lite bråttom att komma iväg på morgonkvisten. ”Men det är väl ett morgonprogram det här?" säger han i inslaget innan han börjar prata om julblommor som azaleor, tazetter och mistlar.

Karl Fredriks första företag hette Himlagård

2Karl Fredriks intresse för blommor väcktes tidigt. I flera intervjuer nämner han äldre släktingar som inspirerat med sin växtkunskap.

– Jag har alltid älskat blommor, alltid. Gammelfarmor sådde allting och kunde alla växtnamn på latin, så jag gick med henne. Farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker och blommor också, säger han.

Karl Fredrik har haft butik tidigare

Som 15-åring sålde han egentillverkade blomsterkransar. Vid 18 startade han ett handelsbolag med en god vän.

– Vi kallade det Himlagård och sålde växter, örter, lampor, inredningsdetaljer och trädgårdsmöbler. Allt var handplockat och vi hade lagt ner alla våra drömmar och vår energi för att få allt så bra som möjligt. Men det blev inte som vi hade tänkt. Kanske var vi för tidigt ute. Så här i efterhand känns det som om Himlagård var fröet till Eklaholm; det var här idén fick slå ut i blom och bära frukt, berättade han i en intervju med allas.se.

Karl Fredrik Gustafsson tillsammans med partnern Petter Kjellén.

I tredje säsongen av ”Karl Fredrik på Österlen” firas bland annat att Karl Fredrik och Petter har förlovat sig.

Foto: Christian Örnberg

Karl Fredriks utbildning - köpte Eklaholm och hoppade av studierna

3Karl Fredrik utbildades sig till florist efter gymnasiet och arbetade bland annat en tid i Oslo där han levererade blomsterarrangemang både till norska kungahuset och till hotellmagnaten Petter Stordalen.

Han kom till Skåne för att gå utbildningen till landskaparkitekt på Alnarp och strax efter det träffade han sin kärlek Petter Kjellén. 2015 köpte de tillsammans gården Eklaholm utanför Löderup. De började renovera och inredde en trädgårdsbutik som Karl Fredrik egentligen tänkt att driva på deltid vid sidan om studierna. Men butiken blev snabbt populär och Karl Fredrik bestämde sig för att hoppa av studierna i Alnarp för att helhjärtat satsa på affärsverksamheten.

Medverkade i Nyhetsmorgon i TV4

Efter att han varit medverkat i ”Nyhetsmorgon” i TV4 blev han kontaktad av ett produktionsbolag, vilket ledde fram till ”Karl Fredrik på Österlen” som snabbt blev en tittarsuccé.

– Vi blev lite tagna på sängen, vi trodde inte att det skulle bli så här populärt. Hoppades gjorde vi ju, säger Karl Fredrik i en intervju i Aftonbladet.

Tv-succén gjorde att besökstrycket ökade rejält på Eklaholm, vilket lett till att man fått införa bokade besök och p-vakter kring gårdsbutiken. Karl Fredrik har i flera sammanhang uttryckt att han älskar kontakten med kunder och fans, men han har också liknat sitt hem och affärsverksamheten vid ett nöjesfält.

Nytt hus på hemlig adress

För en tid sedan köpte han och Petter ett hus på en annan ort i Sydöstra Skåne. Vilken vill de inte avslöja men det nya huset, som de renoverar, kommer att vara en del av säsong 3.

– Vi behöver en fristad, det är ingen hemlighet. Det är kanske bättre att åka till sitt jobb än att vara på det hela tiden. Jag är ju mitt varumärke, så visst kan uppmärksamheten bli jobbigt ibland, säger Karl Fredrik till Aftonbladet.

Karl Fredrik om Mandelmanns: ”Har lärt mig massor”

4 Marie och Gustav Mandelmann är två andra trädgårdsprofiler som sedan många år är etablerade på Österlen. Men det råder ingen rivalitet mellan Karl Fredrik och Mandelmanns. Tvärtom har paret genom åren varit en inspirationskälla för Karl Fredrik. Det berättade han i ett av de tidigare programmen av ”Karl Fredrik på Österlen”, där Gustav och Marie Mandelmann bjöds in för att fira midsommar på Eklaholm.

– Jag har lärt mig massor av Marie och Gustav genom åren. De är helt fantastiska. De bjuder på sig själva, de gör det de tror på verkligen och de är riktiga förebilder, säger han i programmet.

Karl Fredrik var också vid flera tillfällen gäst i Mandelmanns tv-program innan han fick sitt eget program.

Karl Fredriks bror gillar också blommor

5 Karl Fredrik växte upp i ett radhusområde i Örebro och familjen flyttade sedan till Närkes Kil. Hans mamma jobbade som växeltelefonist och pappan som fastighetsskötare. Han har också en bror. I en intervju med tidningen Hänt berättar Karl Fredrik om sin lillebror.

– Han är tre år yngre än jag. Vi träffas inte vansinnigt mycket, men vi hörs på telefon och vi träffas vid familjehögtider. Han tycker också om blommor, dessutom har han har pluggat på Handels och är vd. Han är ju också gay, mamma fick två söner som blev gay och det är trevligt, säger Karl Fredrik till tidningen.

Karl Fredrik Gustafsson äter korv under inspelningarna av Karl Fredrik på Österlen.

Karl Fredrik äter en snabb lunchkorv under inspelningen av tredje säsongen av ”Karl Fredrik på Österlen”.

Foto: Christian Örnberg

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 34

Gör: Florist, trädgårdsmästare, entreprenör och tv-profil.

Familj: Förlovad med Petter Kjellén. Petter är ekonom och arbetar tillsammans med Karl Fredrik på gården Eklaholm i byn Hagestad.

Aktuell: Med tredje säsongen av ”Karl Fredrik på Österlen "som hade premiär på TV4 den 28 april 2022.