Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

5 ovanor som kan förstöra er relation

21 jul, 2020 
lovisa svedlund
Par som bråkat
Börjar ni glida isär men vet inte varför? Det kan bero på enkla ovanor som är svåra att märka. Här är fem vardagsbeteenden som faktiskt kan förstöra en kärleksrelation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är vanligt att vi pratar om hur man håller kärleken vid liv i en relation. Men hur ofta tänker vi egentligen på den andra sidan – vilka osunda vanor som tär på kärleksförhållandet?

Ofta tar vi till oss ovanor som är negativa för förhållande utan att vi ens märker det, skriver psykologen Guy Winch i Psycology Today.

7 tecken på att du har en högkänslig vänBrand logo
7 tecken på att du har en högkänslig vän

Dessa – ibland småsaker – gör att vi skapar distans till vår partner.

– När en av personerna i ett par driver iväg emotionellt eller verkar ”utcheckad” från förhållandet, kan det vara en respons på att deras partner har utvecklar problematiska vanor, skriver han i artikeln.

5 beteenden som kan förstöra ett förhållande

Har du eller kanske din partner vanor som gör att ni, istället för att komma varandra närmre, bara glider isär? Här är fem relationsbeteenden som riskerar just det, enligt Guy Winch.

Annons

1. Ohälsosamt mycket kritik

I en kärleksrelation är det bra om kommunikationen mellan er under 80 procent av tiden är antingen positiv eller neutral. Det är alltså okej att 20 procent av samtalet består av kritik eller uppmaningar – men helst inte mer än så. I vissa förhållanden är den här tiden nästan fördelad tvärt om.

Och att en person i förhållandet konstant delar med sig av liten eller stor kritik mot den andra kan vara nedbrytande. Känner man att man nästan inte gör någonting rätt stänger man lätt av sina känslor.

2. Struntar i viktiga klagomål

För mycket kritik kan alltså vara förödande, men det gäller också att snappa upp när ens partner faktiskt kommer med önskemål som på riktigt spelar roll för den personen. Om den ena personen i ett förhållande upprepade gånger tar upp något som han eller hon upplever behöver bli bättre, känner sig den personen lätt bortvald eller avfärdad om partnern som tar emot klagomålen helt ignorerar dem.

par som är sura på varandra
Om nästan hela förhållandet består av kritik riskerar ni att någon av er driver iväg känslomässigt.

Ett vanligt exempel är att det här handlar om känsliga ämnen som närhet eller sex. Att ta upp något som rör detta kan kännas extra utelämnande. Upplever den som vill visa sina önskemål att det inte går att mötas kanske personen slutar ta upp problemet helt, vilket inte löser något.

Annons

3. Låg empati

Som partners behöver man kunna vara ett stöd för varandra. Om en part känner sig ledsen eller nedstämd och den andra personen inte visar empati, kan det få förödande konsekvenser. Vi vill kunna lita på att vår partner är personen som ger oss stöd och medkänsla när vi möter utmaningar i livet. Om hen misslyckas med det gång på gång är det vanligt att den som känner sig ohjälpt drar sig tillbaka och istället söker stödet hos andra personer.

4. Olika bra förmåga att prata om känslor

Vi har alla vuxit upp med olika uppfostran och bagage. Men i en relation är det viktigt att det inte är en person som konstant känner sig överkörd, för att den andra helt enkelt lyckas bättre rent taktiskt med sin argumentation. Att alltid vara den som ”förlorar” i gräl, även om man ibland kanske har rätt, kan leda till att diskussionerna känns helt hopplösa. Snart vill man kanske därför inte alls ta upp saker man tänker på, och då har ni ett nytt problem.

Annons

5. Teknikberoende

Ibland är det tyvärr tekniken som förstör våra relationer, enligt psykologen. När telefonen tar för mycket uppmärksamhet från vår partner riskerar vi att tappa bort viktig närhet, närvaro och intimitet. Att hålla koll på skärmen i tid och otid kan alltså driva bort det som bygger vår kärlek till varandra. Så vad är lösningen? Ganska enkel! Logga ut och bestäm vilka tider på dygnet ni inte ägnar er åt era telefoner. Tillbringa den tiden åt att prata med varandra.

Källa: Psychology today

Foto: TT

Annons