Patrik: Jag friade till min brors ex!

Annika och Patrik Nielsen

Foto: Stefan Sandström
Patrik blev svartsjuk när hans storebror blev ihop med Annika. ”Men jag kunde inte bräda min egen bror. Han var äldre än mig och mycket häftigare”.
Men 40 år senare var situationen en helt annan ...

Den stora kärleken kan finnas på närmare håll än man anar. Så var det i alla fall för de båda barndomsvännerna Annika och Patrik Nielsen, båda 53 år.

– När Patrik såg mig djupt in i ögonen och sa att han varit förälskad i mig sedan vi gick i åttan blev jag först överraskad, säger Annika med ett skratt och lägger armen om Patrik som satt sig bredvid henne i soffan.

Hon vänder sig mot sin man och fortsätter sedan:

– Men allt kändes helt rätt och när han elva dagar senare friade till mig sade jag ja utan att tveka.

Patrik ler och kramar kärleksfullt Annikas hand i sin.

I vår ålder kan man inte slösa bort tid genom att tveka.

– Varför vänta när man känner att allt stämmer. I vår ålder kan man inte slösa bort tid genom att tveka, säger han.

Utanför fönstret i lägenheten i skånska Tomelilla lyser solen och fåglarna kvittrar. För Annika och Patrik ser livet lika ljust ut. I år firar de två år som äkta makar.

Ung tjej, Annika, klädd i linne och solglasögon.

En ung Annika. Foto: Privat

Gick i samma skola

Men låt oss ta allt från början och backa bandet till slutet av 70-talet och residensstaden Kristianstad. Där började en tioårig Annika i fjärde klass på Fröknegårdskolan. I en parallellklass gick den jämnårige Patrik.

– Vi umgicks inte på den tiden, men vi kände till varandra. Dessutom bodde vi båda i stadsdelen Gamlegården, säger Annika.

De lärde känna varandra bättre när de hamnade i parallellklasserna på högstadiet. Men de var inte något par på den tiden.

– Vi var väldigt blyga, men faktum är att jag hade spanat in Annika redan på 70-talet när jag började intressera mig för det motsatta könet, säger Patrik med ett skratt.

Något år senare blev Annika tillsammans med Patriks storebror Micke och började regelbundet komma hem till hans familj.

Patrik som ung, klädd i vit skjorta.

Patrik som ung. Foto: Privat

Han var äldre än mig och mycket häftigare eftersom han hade både bil och motorcykel.

– Jag var ju lite svartsjuk, säger Patrik med ett leende. Men jag kunde inte bräda min egen bror. Han var äldre än mig och mycket häftigare eftersom han hade både bil och motorcykel.

Annika blev dessutom god vän med Patriks och Mickes syster Annette, som hon i flera år spelade fotboll tillsammans med. Patriks mamma jobbade på skolan och hon och Annika fick en fin kontakt med varandra.

– Jag blev nästan som en familjemedlem hemma hos Nielsens och vår fina kontakt fortsatte även efter att mitt och Mickes förhållande tog slut efter ett halvår.

Blev ihop med hennes bästa vän

När Annika var på besök höll sig Patrik hemma för att kunna träffa henne.

– Jag blev till och med ihop med hennes bästa kompis för att få vara nära henne, säger Patrik med ett leende.

När det blev slut mellan Annika och Patriks storebror gjorde han slut med hennes kompis, men inte heller då ledde det till att de blev ett par.

– Jag minns att vi övernattade i en föreningsstuga och sov i samma rum. Det blev en kyss eller två, men inget mer. Då kan vi ha varit 16 år, berättar Annika.

Gled ifrån varandra

Senare flyttade Patrik till en annan del av Kristianstad samtidigt som Annika var tvungen att sluta med fotbollen på grund av en skada. Det gjorde att hon inte umgicks så mycket med Patriks syster.

– Vi gled ifrån varandra. Jag träffade Patrik någon gång på stan och då pratade vi om gamla gemensamma minnen. Men det var allt.

I slutet av 80-talet flyttade Patrik till Landskrona där han senare träffade sin första hustru som han har sonen Pontus, 26, med.

Annika blev kvar i Kristianstad där hon träffade sin blivande man och fick barnen Casper, 27, Cornelia, 25, och Cezar, 16.

– Vi flyttade sedan runt mycket på grund av hans jobb och jag har bott i såväl Malmö som Stockholm innan vi återvände till nordöstra Skåne några år före skilsmässan 2009.

Patrik och Annika sitter bredvid varandra.

Det gick många år innan Patrik återsåg sin ungdomskärlek Annika. Foto: Stefan Sandström

Tänkte inte på ungdomskärleken

Både Annika och Patrik var upptagna med sina liv som småbarnsföräldrar i sina respektive äktenskap och under de här åren tänkte de aldrig på varandra.

– Nej, då levde man ju i ett förhållande och det hade varit konstigt om man gått och tänkt på sin ungdomsförälskelse, säger han.

Det var först i samband med en återföreningsfest 2002 för dem som gått ut årskurs nio samtidigt på Fröknegårdsskolan som de återsåg varandra.

Han hade förändrats, men var ändå sig lik.

– Då hade jag inte sett Patrik på tolv år och det var då jag fick veta att han hade en son. Jag kommer till och med ihåg vad för kläder han hade på sig den kvällen. Han hade förändrats, men var ändå sig lik, säger Annika

Hon berättar att Patrik såg ut som skådespelaren Patrick Swayze när han var ung.

– Ja, på den tiden hade jag svart lockigt hår, säger han med ett skratt. En del tyckte att jag var så lik Patrick Swayze att de till och med kom fram till mig och bad om en autograf.

Började umgås igen

Efter att Annika separerat från sina barns pappa flyttade hon till Kristianstad. Där träffade hon en dag Patriks bror Micke som hon inte sett på flera år.

– Vi började umgås och han hjälpte mig mycket, men det var inte så att vi hade något förhållande igen. Vi var bara mycket goda vänner.

I samband med det återupptog hon den gamla vänskapen med Patriks och Mickes syster Annette.

– Då kom Patrik och hans nya hustru Birgitta in i mitt liv också. Vi träffades på en del fester hemma hos varandra och blev goda vänner. Jag, Annette och Birgitta hittade också på en del roliga saker själva utan deras män.

Men varken Annika eller Patrik visade att de hade några starkare känslor för varandra under de åren. De var nöjda med att vara vänner och de tyckte det var roligt att umgås igen tillsammans med barnen.

– Sedan gled vi av olika anledningar ifrån varandra igen och hade ingen kontakt med varandra på ett par år, berättar Annika.

När Patrik och hans fru senare separerade förändrades förutsättningarna. Det började med att Patrik skickade en gratulation till sin bror på Facebook.

– Den såg jag när jag själv skulle skicka en grattishälsning till Micke och då skrev jag till Patrik och frågade honom om han ville bli vän med mig på Facebook.

Tre personer står tätt samman och håller upp två små hundar, Annika, Patrik och Annikas dotter Cornelia.

Annikas dotter Cornelia är glad över att hennes mamma mött kärleken Patrik på nytt. Foto: Stefan Sandström

Och det är hon mycket glad över att hon gjorde...

Ett långt samtal på telefon

Patrik såg meddelandet och letade upp Annikas telefonnummer och ringde till henne. Det blev ett långt telefonsamtal, som slutade med att Patrik bjöd in Annika för att fira påsk ihop med med honom, hans pappa och systern Anette. Han höll på att göra huset redo för försäljning efter skilsmässan och behövde lite hjälp.

– Det visade sig att Anette redan var bortbjuden över påskhelgen, men då tyckte Patrik att jag kunde komma ändå. Vi skulle ju inte bli helt ensamma eftersom hans pappa också var där.

Relationsexperten: 7 tips för att få förhållandet att hålla

Det var ytterligare ett kärt återseende för Annika. Hon och Patriks pappa hade trivts i varandras sällskap då på den gamla goda tiden.

– Jag hade inga som helst tankar på att det skulle bli något mer än vänskap när jag bjöd ner Annika, men när vi stod i köket och lagade maten tillsammans var det något som hände.

Tittade henne djupt i ögonen

Efter en trevlig kväll tillsammans gick Patriks pappa och la sig. Patrik la sig då i soffan och tittade Annika djupt in i ögonen och sa att han varit förälskad i henne sedan de gick i åttan tillsammans.

– Då sa det klick för mig också. Först blev jag lite generad, men sedan satt vi och pratade i timmar. Sedan den kvällen har vi varit ett par.

Bara elva dagar senare friade Patrik till Annika. Det skedde i hennes dotters nya lägenhet i Kristianstad dit Patrik kommit för att hjälpa henne att sätta upp speglar och tavlor.

– Cornelia var förberedd på vad som skulle ske och filmade när Patrik gick ner på knä och friade till mig, men själv anade jag ingenting när jag kom till lägenheten, säger Annika med ett lyckligt leende.

Så här såg det ut när Patrik friar till Annika:

Bröllop på stranden

De gifte sig på stranden vid Ystad på midsommardagen 2018 och bröllopsresan gick sedan till Turkiet där de stannade i en vecka.

– Vi var ett helt sällskap som reste. Jag hade bjudit med våra barn som kunde ta ledigt och min syster Camilla. Sammanlagt var vi sju personer, berättar Patrik.

Både Annika och Patrik tror att det är en fördel att de blev ett par i mogen ålder och inte när de var unga.

Kärleken är lika stark som när man var ung.

– Då hade det kanske bara hållit i tio år. Nu har man lärt sig av de misstag man gjort i tidigare förhållanden och kärleken är lika stark som när man var ung, säger han.

Annika håller med:

– Jag tror att vi värdesätter varandra mer när vi blir äldre. Vi har mycket starka känslor för varandra och vi har mycket gemensamt eftersom vi känt varandra så länge, säger hon och ger sin man en kram.

Linn, 20, har överlevt cancer och drogmissbruk: ”Är mamma evigt tacksam”

Kikki Danielsson om märkliga drömmen: ”Min hemliga älskare”

Mer intressant innehåll hos allas.se: