Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

08 apr, 2022 
Sara Ericsson
Kvinna som kramar om en ledsen vän.
Att stå nära någon som upplever sorg kan vara svårt. Systrarna Micaëla och Stefanie Gripenberg förlorade sin lillasyster Louise alldeles för tidigt. För Allas delar de med sig av egna erfarenheter kring vad ska man säga och hur ska man bör agera när någon upplever sorg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När någon i ens närhet upplever sorg kan det vara svårt att veta vad man ska säga, hur man ska agera och vad man absolut inte ska säga. Dessutom finns det heller inga ord eller handlingar som kan mildra eller bota de känslor som en person i sorg upplever.

Två som tampas med och motvilligt fått acceptera att leva med sorg är systrarna Micaëla och Stefanie Gripenberg, som i samband med sorgearbetet startade podden Vem vill prata med en sorgsen. Systrarna beskriver sig själva som soulmates och som för tre år sedan förlorade sin tredje soulmate, lillasystern Louise, eller Lussan som hon kallades.

Elisabets dotter gick bort i lunginflammation: "Jag ville dö själv"Brand logo
Elisabets dotter gick bort i lunginflammation: "Jag ville dö själv"

Förlorade sin lillasyster

Lussan var bara 25 år när hon i ett hastigt och smärtsamt sjukdomsförlopp gick bort alldeles för tidigt. Läkarna bekräftade gynekologisk cancer men kunde inte fastställa exakt vilken typ av cancer det var.

Annons

– Allt gick så fort, vi blev chockade och lämnades med ett stort behov av att behöva prata om vad som hänt, säger Micaela.

Systrarna Micaëla, Stefanie och Lussan.
Stefanie, Lussan och Micaëla Gripenberg.

Systrarna beskriver den overkliga situationen som inte gick att ta in och berättar samtidigt hur personer i deras omgivning förändrades.

– Vi märkte hur rädda personer runt omkring oss var och är att närma sig sorgen. De visste inte vad de skulle säga och ganska snabbt blev det tyst.

Lussan Gripenberg
Lussan var bara 25 år när hon i ett hastigt sjukdomsförlopp lämnade jordelivet alldeles för tidigt.

Från filmernas och böckernas värld har vi lärt oss att sorgen försvinner med tiden och att den kommer till en vändning. En föreställning som inte stämmer överens med verkligheten, vilket Micaëla och Stefanie upplever.

Annons

– Vi insåg snabbt att vi inte kommer att acceptera det och gå vidare. Det här är något vi lever med varje dag och varje sekund och det kommer vi att göra för resten av våra liv. Vi hade egna idéer om hur det skulle vara och när vi inte upplevde sorgen på det sätt som omvärlden lärt oss så började vi fundera på om något var fel.

Startade podcast för att prata om sorg

Osäkerheten och närståendes reaktioner fick systrarna att känna ett stort behov av att prata om vad de upplevde. De blev sökande och insåg att det behövs en plattform för sorgen att få ta plats.

– Vi startade podcasten Vem vill prata med en sorgsen i februari 2021 för att lyfta olika teman kopplade till sorg. I podden vänder och vrider vi på det. Dels ur perspektivet att själv befinna sig i sorg men även hur det är att stå nära någon som upplever sorg.

Annons

Micaëla och Stefanie har under de här tre åren upplevt att det är många som inte vågar vara nära någon i sorg och att de tror att det är farligt att ställa frågor och närma sig sorgen.

Systrarna Micaëla och Stefanie Gripenberg har podden Vem vill prata med en sorgsen?
Systrarna Micaëla och Stefanie Gripenberg pratar om sorg i podcasten Vem vill prata med en sorgsen.

– Att sluta prata om sorgen är som att begränsa sin bearbetning av den. Vi själva har upplevt det och vi har även fått ta del av många berättelser från lyssnare som bevisar att en obearbetad sorg ofta leder till depression och utmattning.

7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

Under de tre år som gått har systrarna genom egna upplevelser och via lyssnarnas berättelser fått en allt större förståelse för vad man bör och vad man inte ska säga till någon i sorg. Samt hur man som närstående ska agera.

Annons

1. Det blir inte bättre snart

– ”Tiden läker alla sår” grundar sig i en föreställning om att sorg går över och blir bättre. Säg inte det till någon i sorg, bilden av vad sorg innebär måste omvärderas. Som närstående ska du istället vara i det. Säg att du också är ledsen för personens skull. Den som upplever sorg måste känna att det är okej att vara i det, inte att det kommer att bli bättre inom en snar framtid.

2. Ställ frågor

– I början är närstående bra på att ställa frågor. Men med tiden avtar det, många är rädda för att närma sig sorgen. Men sluta inte att ställa frågor! Fråga hur personen i sorg mår och visa att du finns där och tänker på hen.

3. Skicka ett sms

Och förvänta dig inget svar. Skicka ett sms eller en gullig video och skriv att du finns där men att du inte förväntar dig något svar från personen i sorg, gör det kravlöst.

Annons

– När man upplever sorg har man ingen energi över och det är okej att inte svara trots att personer i ens närhet vill bara väl.

4. Belys viktiga dagar

– Om du står nära någon i sorg – skriv upp personen som hen sörjers födelsedag, namnsdag, dödsdag och se till att belysa det för personen i sorg. Hör av dig och visa att du vet att det är en extra tung dag.

5. Ta initiativ till praktisk hjälp

Att fråga en person i sorg om hen behöver någon hjälp kommer troligen inte ge dig några tydliga svar. Ta action istället för att fråga!

– En person i sorg orkar inte ta ställning. Gör det bara! Laga matlådor och ställ utanför dörren. Eller åk hem till personen och städa undan, plocka och fixa för att underlätta. En liten handling kan göra stor skillnad!

6. Lyssna utan att ha svar

– Var en god lyssnare, du behöver inte ha svar på allt. Våga stanna i att prata om det jobbiga utan att kunna möta det. Bekräfta att du hör vad personen berättar och lyssna utan att finna lösningar.

Annons

7. Jämför inte med egna upplevelser

I en dialog är det lätt att relatera till egna upplevelser som ett svar eller liknelse i en konversation. När det kommer till sorg är det viktigt att komma ihåg hur mycket energi sorg tar.

– Vi fick höra flera exempel på ”jag minns hur det var när min farmor gick bort” eller ”jag mådde också dåligt under min skilsmässa men det blev bättre”. I sorg är det svårt att relatera till andras problem och man ska heller inte jämföra det med något annat. Ställ inte personen i sorg i relation till något annat.

Foto: TT, Privata bilder

Annons