André blev Ava: Jag har haft ett svart hål inom mig i 30 år

Foto: Petra Älvstrand

André var chef i Försvaret och machokillen som firade 30-årsdagen med skogshuggarparty och öl. Strax därefter blev André Ava. – Nu vill jag inte slösa mer tid! Jag måste få leva i mitt rätta jag nu.

En brud i vit klänning, håruppsättning och klackar. En fest med champagne och 100 gäster. En liten dotter som leker kurragömma under brudklänningen under kyrkvigseln.

Trots en bortglömd brudbukett och en gitarr som föll i golvet och sprack, blev det en dag att minnas för alltid. Alla ingredienser fanns på plats när André och Pim ställde till med sitt drömbröllop. Eller rättare sagt Andrés drömbröllop, där hans blivande fru spelade rollen han själv ville ha.

Det var jag som drömde om den där vita klänningen, men jag fick spela birollen som brudgum

– Det är jag som är romantikern av oss två. Det var jag som drömde om den där vita klänningen, men jag fick spela birollen som brudgum, säger Ava, som lämnat sitt liv som André sedan hon genomgått en könskorrigering och numera klär sig i klänning lika ofta som sin fru.

Plågsam uppväxt

Pim var 16 och André 22 när de blev ett par. Hon var den samhällsengagerade gymnasietjejen. Han var machokillen som tidigt fick en chefskarriär. Men han var också pojken med en uppväxt som lämnat djupa sår i honom.

– Min mamma tog sitt liv när jag var liten, och pappa försvann ur mitt liv. Jag blev adopterad och mitt liv förvandlades till ett helvete. Jag blev misshandlad och jag minns hur jag låste in mig i badrummet och låg på det kalla golvet och trodde att jag skulle dö. Och det kändes som en befrielse!

Se också: Fyrabarnsföräldern Wilhelmina föddes som pojke

1:41

Efter reklamen: Fyrbarnsföräldern Wilhelmina föddes som pojke

(1:41)

Slå på ljud

Ava konstaterar att det inte fanns något utrymme för den unge André att fundera över könstillhörighet, eller någonting annat än att överleva vardagen.

I tonåren blev André äntligen fri från sin plågsamma uppväxt, och en ny kärleksfull fadersfigur kom in i hans liv.

Samtidigt började en känsla gnaga i honom. Det var något som inte stämde!

– Jag tänkte att om jag bara bockar av hela ”manslistan”, så blir det nog bra. Jag gjorde lumpen, dejtade massor av kvinnor, tränade så att jag blev muskulös, köpte en sportbil och byggde en image som en riktig karlakarl. Jag uttryckte mig till och med homofobiskt, säger Ava.

Kärlek vid första ögonkastet

För André blev det kärlek vid första ögonkastet när han mötte Pim och förälskelsen var ömsesidig, även om André egentligen var lite för mycket machoman för Pims smak.

Även om vi pratade mycket med varandra kände jag att det fanns något mer, han dolde något för mig

– Han var stereotypen för en man, något jag egentligen inte gillade. Men han fick mig känna mig trygg. Han omfamnade mig när jag var orolig, ledsen och rädd. André förstod hur det var att känna att man inte duger, inte passar in. Men han tog aldrig på sig offerkoftan, han var driven och hade ambitioner, och gjorde en snabb karriär som chef. Samtidigt var han otroligt rädd och även om vi pratade mycket med varandra kände jag att det fanns något mer, han dolde något för mig, säger Pim och berättar att hennes och Andrés kärleksrelation utvecklades snabbt.

André och Pim sitter på stranden med huvudena tätt ihop. När de möttes var det kärlek vid första ögonkastet.

En bild från när Ava inte hade landat i sin könsidentitet som kvinna och hette André. Det var kärlek vid första ögonkastet när de möttes.

Foto: Privat

Paret fick tre barn, som idag är 11, 9 och 6. De köpte Andrés barndomshem i byn Vittjärv, i Norrbotten, och familjelivet snurrade på, som för alla andra.

Men det var något som fortsatte att skava, och det bekymrade Pim. André var ovanligt intresserad och engagerad i hur Pim klädde sig. Han kunde köpa hela outfits åt henne och älskade att gå och shoppa med Pim. Det var roligt, men intresset var i Pims ögon lite väl stort.

Detta är Ava och Pim

Familj: Ava och Pim Wizelius, 36 och 30. Barnen Iris, 11, Liz, 9, och Arn, 6.

Bor: Villa i Vittjärv.

Gör: Båda jobbar i Försvarsmakten.

Parets instagramkonto: @queerwiz

– Under hela vår relation har jag försökt lista ut vad André bar på för hemlighet. Det var något som inte stämde, men jag kunde inte sätta fingret på vad. Jag ställde frågan tusen gånger, och frågade bland annat om André var gay eller transvestit, men fick aldrig något vettigt svar och det orsakade många gräl genom åren. Till slut klämde han fram att han var bisexuell, men i efterhand har jag fått veta att det bara var för att få tyst på mig.

Läste på om könsdysfori

För André, som brottats med en stor tomhet, började det klarna alltmer. I hemlighet läste han på om könsdysfori, det vill säga när kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten.

– Jag googlade och insåg att det här handlade om mig. Jag förbannade att jag ”inte bara var bög”. Inte för att förminska de homosexuellas situation, men det hade varit så mycket lättare, säger Ava, som till slut kom till en punkt när sanningen pockade på och måste fram.

Berättade sanningen

Det var när Pim för sex år sedan kom hem från BB med parets tredje barn som André öppnade boxen till sin hemlighet.

Han drog fram ett par höga lackstövlar ur en låda och började berätta …

Först blev jag jättearg och det kändes som att mitt liv var en lögn

– Först blev jag jättearg och det kändes som att mitt liv var en lögn. Vad hade vårt liv tillsammans varit? Och vad var jag? Ett förkläde? Ett alibi? Jag kände mig så fruktansvärt sviken, förrådd och förd bakom ljuset. Hade André ens älskat mig? Hur skulle jag kunna bygga om mitt liv? säger Pim, som ändå tyckte det var skönt att få ett svar.

Könsbekräftande vård

När paret landat i den nya verkligheten var Pim den som peppade André att söka könsbekräftande vård.

Ungefär i samma veva fyllde André 30 år. Födelsedagen firades med machopartyt ”Ryssen kommer”. Det var rutiga flanellskjortor, skogshuggarkoja och ölflak. Det var också en sorts farväl till det liv som varit.

Petra Douhane: ”Min son föddes som flicka”

Inför den könsbekräftande vården fick André gå i psykologsamtal och Pim lärde honom att sminka sig. I början fanns Ava bara i smyg och hon levde bara ut sitt rätta jag hemma med Pim, samtidigt som hon jobbade på sin förändring på flera plan.

– Med en manskropp är man redan avvikande som kvinna, och jag ville inte dessutom vara överviktig. Därför tränade jag samtidigt som jag gick på diet och jag gick snabbt ner väldigt mycket i vikt. När mina arbetskamrater såg hur smal jag blev, samtidigt som jag ofta var ledig för att jag hade läkartider, började det ryktas om att jag var dödssjuk! Då kände jag att det var dags att avslöja min hemlighet, men vi började med släkt och vänner.

Bjöd till stor fest

Pim och Ava bjöd in vännerna till en stor fest och Pim presenterade Ava för dem.

– Någon grät, någon skrek, någon skrattade. Våra vänner representerade alla faser jag själv gått igenom, och alla tog det väldigt bra. För mig var det en enorm lättnad, säger Ava.

Även arbetskamraterna samlades till ett möte, där Ava presenterade sig, och från den dagen har hans 30-tal underställda i Försvaret en kvinnlig chef.

Vad är könsdysfori?

Könsdysfori är när man känner att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten. Den som har könsdysfori kan få behandling, så kallad könsbekräftande behandling. En utredning utförs av ett utredningsteam som är specialiserade på just detta. En könsbekräftande behandling förändrar kroppen, med hormoner och operation, så att den bättre stämmer med könsidentiteten.

– Den enda frågan jag har fått är om det är sant att jag egentligen är en kvinna, eller om jag skojar. Jag var ju känd som en machoman! Men från den dagen har jag varit Ava.

Östrogentillskott och bröstoperation

Hon började ta östrogentillskott och har också opererat brösten. Ava har lagt in fillers i läppar och kindben och är intresserad av både smink och mode. Hon har ju så många år att ta igen!

– Det är som om jag har fått en tonårsdotter. Hon snor mina kläder och min mascara, säger Pim, som bejakar Avas transformation men säger att det inte är helt lätt för henne att hänga med i svängarna och visst kan hon sakna tiden som man och kvinna.

– Vi är från början André och Pim och vår historia går inte att sudda ut, även om jag nu får lära känna en ny livskamrat. Det har varit en sorg för mig att sluta kalla min partner för André, min man. Det var väldigt tungt. Jag har förlorat någon jag älskade. Jag saknar den maskulina mannen, men stöttar Ava fullt ut i att leva i sin rätta identitet. Vår kärlek bär oss genom allt, även om livet inte alls blev som vi planerat.

Pim sminkar sin livskamrat Ava och berättar hur det var när hennes man André berättade att han egentligen var kvinna

Pim sminkar Ava. – Det är som om jag har fått en tonårsdotter. Hon snor mina kläder och min mascara, säger Pim.

Foto: Petra Älvstrand

Pim berättar att hon och André hade en deal. Först skulle Andrés karriär prioriteras, han var ju redan på gång med den när de träffades.

– Sedan skulle det vara min tur. Min tur att satsa på något. Men då kom Ava. Då skulle vi prioritera Avas förvandling och sätta mig åt sidan igen. Jag kände mig sviken på flera plan och har fått jobba med mig själv för att orka vara den stöttande.

En annan konflikt som paret har är Avas utseendekomplex.

– Hade Ava kunnat, och fått för mig, hade hon möblerat om hela sig själv för att helt förändra sitt utseende. Det gör mig förbannad och ledsen. Jag tycker Ava är vacker. Hennes drag påminner mig om vem hon är.

Fortfarande pappa till barnen

För barnen är Ava fortfarande pappa och det är inga konstigheter med det.

– Det känns självklart. Vi ser det som ett smeknamn för förälder, och de har ju redan en mamma, säger Pim och berättar att barnen tagit pappas förvandling bra, även om minstingen Arn tyckte att pappa borde blivit en räv istället.

Terry och Pat hemlighöll sin kärlek i över 60 år

Även släkt och vänner har tagit emot Ava med öppna armar, men visst har paret stött på motgångar och fördomar också.

– Ett exempel är när jag nyligen blev stoppad av en ordningsvakt då jag skulle gå på toaletten. Han hänvisade mig till handikapptoa istället för damrummet. Men vår största oro har varit att våra barn ska bli utsatta för omvärldens fördomar, säger Ava.

Familjen bor på en liten ort där alla känner alla, vilket kan vara både en fördel och en nackdel.

Alla vet att vår familj är normbrytande men de flesta tycker att det är OK, i alla fall har vi inte hört något annat

– Alla vet att vår familj är normbrytande men de flesta tycker att det är OK, i alla fall har vi inte hört något annat.

Även om förvandlingen är störst för Ava så har omställningen varit stor även för Pim. Hon har fått lära känna en ny livspartner, en ny person.

– Ava är levnadsglad och trygg, inte alls sådär osäker och svartsjuk som André kunde vara. Ava har närmare till känslorna. Samtidigt finns de kärleksfulla och familjära sidorna från André kvar och även Ava vill "rädda alla” och vara den starka i vår familj, säger Pim.

Öppna med sin livshistoria

Hon och Ava har valt att berätta öppet om sitt liv, bland annat via ett instagramkonto. Paret planerar att börja föreläsa om allt de gått igenom och hur frustrerande det är att väntetiden för personer med könsdysfori är orimligt långa.

– Vi vill berätta hur våra liv vände och snurrade i rekordfart. Samtidigt som allt gick alldeles för långsamt.

När Ava kommit ut och bestämt sig ville hon att förvandlingen skulle gå fort.

Jag har haft ett svart hål som växte i mig under 30 år, nu vill jag inte slösa mer tid!

– Jag har haft ett svart hål som växte i mig under 30 år, nu vill jag inte slösa mer tid! Jag måste få leva i mitt rätta jag nu.

Pim och Ava säger att en del undrar hur deras relation förändrats, om Pim nu är homosexuell.

– Jag har alltid varit bisexuell så på så vis är det inte så konstigt för mig. Jag älskar människan, inte könet. Kärleken är densamma och Ava är både samma person som förut, och ändå inte. Jag ska inte säga att det är helt lätt men vi jobbar med vår relation, utvecklas tillsammans och hittar en ny form för vår kärlek.