Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anita: Min nya chef utnyttjade sin makt

05 jul, 2023 
Anonym läsarberättelse
Petter tog alla med storm när han tillträdde som ny chef. Men det dröjde inte länge förrän han visade sitt rätta jag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vår avdelning hade varit utan chef under en längre tid. Vi kände oss alla utarbetade och kom ständigt efter med kundernas önskemål, vilket påverkade allas humör negativt.

Se också: Psykologen Siri Helle: 3 tips när chefen ställer orimliga kravBrand logo
Se också: Psykologen Siri Helle: 3 tips när chefen ställer orimliga krav

Petter kom in i arbetsgänget som en frisk fläkt. Han styrde upp arbetsuppgifterna, ändrade rutiner och effektiviserade många arbetsprocesser. Vi var enormt tacksamma och firade med en afterwork när vi kände att vi kommit ikapp med arbetet.

De första veckorna inleddes med medarbetarsamtal och det var ett par trevliga timmar som följde. Han var en jordnära person som frågade om hur jag mådde och hur mitt privatliv var. Vi fick väldigt fin kontakt och jag såg fram emot att jobba tillsammans med honom.

Annons

Vår arbetsgrupp hade jobbat ihop under många år, vilket gjorde att vi kände varandra väl. När Eva, en av mina kollegor tog mig åt sidan blev jag förvånad över vad hon berättade.

Petter hade tydligen blivit närgången mot henne när de jobbat över en kväll. Han hade lagt handen på hennes axel och frågat henne om de skulle gå ut och ta en bit mat.

Jag hade svårt att tro på det hon berättade. Petter verkade alldeles för professionell för att fråga en sådan sak. Och att han hade lagt handen på axeln var väl inget märkvärdigt, tänkte jag. Eva var en tjej som flirtade och ofta bytte pojkvän, och jag trodde att hon hade inbillat sig.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Dagarna gick och vi jobbade vidare. Jag tänkte inte på vad hon hade sagt förrän Petter en dag kom in på mitt kontor och stängde dörren.

Först pratade han om ett kontrakt och ett par fakturor som det var bråttom med. Men efter ett tag började han ge mig komplimanger och jag blev genast på min vakt.

Jag försökte skoja bort det hela och när min telefon ringde blev vi avbrutna och han gick ut. Nu insåg jag att Eva hade haft rätt. Petter verkade vara lite för flirtig för att det skulle kunna fungera i längden. Men det var ju känsligt eftersom han var chef och därför höll jag tyst om det.

En vecka senare kom en av mina andra kollegor, Tina, in på mitt kontor. Hon darrade i hela kroppen och jag fick hjälpa henne ner i stolen. Det tog en lång stund innan hon kunde berätta vad som hänt.

Hon hade jobbat på lunchen och då hade Petter kommit in till henne och blivit närgången. Först blev hon smickrad men när han började kyssa henne på halsen hade hon klippt till honom. De hade grälat och Tina hade rusat in på toaletten. Där hade hon suttit i en timme, alldeles livrädd.

Annons

Först visste jag inte vad jag skulle säga, sedan blev jag förbannad och ringde Eva. Hon kom in på mitt rum och när Tina fått höra Evas berättelse gick hon i taket. Vi bestämde oss för att ställa Petter mot väggen.

Han var på väg ut från sitt kontor när vi dök på honom i korridoren. Han blev helt ställd och anklagade sedan oss för att ha ljugit ihop en historia. Det var som om han inte kunde inse vad han hade gjort.

Vi ringde vår avdelningschef och det blev ett långt samtal. Det visade sig att alla kvinnor på kontoret hade blivit mer eller mindre utsatta för hans närmanden.

Jag kände mig så dum. Vi borde ha ventilerat detta tidigare. Det tog flera månader innan vi kunde jobba som vanligt igen.

Nu har vi fått en ny chef och är alla tacksamma över att vi ska börja en ny resa tillsammans – det kan bara bli bättre.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons