Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner på V75

30 mar, 2021 
Mikael Svensson
Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner
Från arbetslösa musiker till miljonärer - livet förändrades för Anna-Lena och Peter när de bestämde sig för att spela på V75.
Det var tuffa tider för de två musikerna, men Anna-Lena och Peter unnade sig trots allt att spela på V75. Det gjorde de rätt i. Nu är de miljonärer – har ekonomisk trygghet och kan satsa på sina drömmar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Musikerna Anna-Lena Andersson, 53, och Peter Mjörnestrand, 60, hade haft ett tufft ekonomiskt år bakom sig, och det verkade inte som eländet skulle ta slut. Coronapandemin hade inneburit att alla musikproduktioner låg på is.

Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner – se glädjeropen!Brand logo
Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner – se glädjeropen!

För att överleva hade de fått göra avkall på mycket som förknippas med livskvalitet.

Men en hundralapp på ett V75-system kunde de i alla fall få unna sig en lördagseftermiddag när det dessutom var jackpott tyckte Anna-Lena.

Några timmar senare dansade hon glädjedans hemma i huset i Vara…

– Det är inte klokt, vi har fortfarande svårt att fatta att det är sant, skrattar paret.

Jodå, det är sant. De vann totalt nästan 7,5 miljoner på V75-systemet som kostade 108 kronor.

Annons

– Allting förändrades på ett ögonblick, säger paret som har varit tillsammans sedan 2004.

Det här är Anna-Lena och Peter

Namn: Anna-Lena Andersson och Peter Mjörnestrand

Ålder: 53 och 60 år.

Bor: I hus i Vara.

Familj: Anna-Lena har barnen John, 33, Sara, 28, Stina, 26, och Gustav, 22. Peter har dottern Frida, 25.

Gör: Båda är musiker.

Intressen: Musiken är både vårt jobb och vårt intresse. Sedan tycker vi om att vara på sjön med båten, att resa och socialt umgänge.

Det var då Anna-Lena klev in i Peters musikaffär i Vara med syftet att handla noter. Det var dock inte första gången de träffades.

– Nej, skrattar Anna-Lena. Peter var min musiklärare när jag gick på högstadiet. Jag kan väl erkänna att jag var lite förtjust i honom redan på den tiden, ler hon.

Och det var lite ömsesidigt.

– Alltså, jag hade ju ett gott öga till henne, men hon var 15 år och jag var 22. Från min sida fanns då inte en tanke på att det skulle bli en romans, säger Peter.

Livet förde dem åt var sitt håll. Anna-Lena gifte sig och fick fyra barn. Peter gifte sig också och fick en dotter.

Gemensamt intresse

När de träffades i musikaffären var Anna-Lena skild och Peter var på väg att göra samma sak.

Annons

De började prata om skoltiden och kom fram till att de skulle ta en lunch tillsammans. De fortsatte träffas och blev varse att de ville dela livet med varandra.

Deras gemensamma intresse för musik blev upprinnelsen till att de tillsammans startade ett produktionsbolag 2008. Peter har genom åren både skrivit musik, lett orkestrar, arrangerat stora konserter och event tillsammans med Anna-Lena.

De har bland annat arbetat med artister som Jessica Andersson, Magnus Carlsson, Lena Philipsson och Ola Salo. Under flera år spelade Peter också i dansbandet Bengt Hennings som kom trea i tävlingen Dansbandskampen 2008. Anna-Lena har samtidigt som hon arbetat med Peter haft ett arbete som kyrkomusiker.

Produktionsbolaget gick strålande och 2020 började bra. Framtiden såg ljus med flera stora produktioner inbokade. Framförallt showen Swedish Music Wonder (från ABBA till Avicii) som är en hyllning till Det svenska musikundret, som skulle ha världspremiär den 21 mars.

Då kom coronapandemin och allt fick ställas in. Intäkterna försvann.

– Det var tufft, säger Peter.

Engagemangen ställdes in när coronapandemin kom
När coronapandemin kom fick allting ställas in och intäkterna försvann. Det blev tufft ekonomiskt för Anna-Lena och Peter.

Han kunde inte ta ut någon lön, utan fick leva på ett arv efter sin far. Anna-Lenas arbete som kyrkomusiker var deras enda inkomst.

Annons

– Vi var självklart oroliga.

Dessutom skärptes restriktionerna under hösten och vintern, alla musikarrangemang kändes långt borta.

– Från att vanligtvis ha varit upptagna med arbete varje lördag gick livet in i en fas där vi ägnade den dagen åt promenader på förmiddagen, ta det lugnt på eftermiddagen och titta på tv på kvällen.

Satte ihop systemet

Lördagen den 20 februari var en sådan dag.

– När jag vaknade hade jag en känsla i kroppen och sa till Anna-Lena att i dag ska vi göra något skoj, säger Peter.

Hon tittade förundrat på honom.

– Hur skulle vi kunna göra något skoj när det inte finns något att göra…?

Peter på scen
Lördagkvällar på scen byttes mot lördagkvällar hemma framför tv:n.

Efter lunch läste Anna-Lena nyheterna i sin telefon. Hon noterade att det var jackpott på V75, en ensam vinnare kunde kamma hem 50 miljoner kronor.

Annons

– Ska vi spela en V75:a och titta på travet i eftermiddag, nu när det är jackpott? frågade hon Peter.

– Ja, men då får du sätta ihop systemet för jag har ingen susning, svarade han.

– Min pappa var travintresserad och har ägt häst, så när jag var yngre brukade jag vara med honom ute på travbanorna. Jag har dock aldrig själv fått upp något intresse för trav och spel. Jag och Peter kanske spelar två till tre gånger per år, berättar Anna-Lena.

Hon började läsa på om hästarna som skulle tävla i de sju olika avdelningarna på V75. Tävlingarna skulle gå på Mantorpstravet och hon läste att där är det ett kort upplopp, så det kunde vara lönt att strecka hästar med låga nummer som har bättre startspår och som troligtvis skulle vara med i den främre delen av klungan direkt.

– Jag plockade därför ut hästar med låga nummer och några som experterna trodde på.

För att systemet inte skulle bli för stort och dyrt var hon tvungen att i två lopp bara ha en enda häst, så kallade spikar.

Annons

– Jag valde ut två spikar som var favoriter. Systemet blev på 216 rader och kostade 108 kronor. Jag gav raden till Peter och bad honom lämna in den via internet eftersom han har ett ATG-konto.

Spänningen stegrades

Men sedan glömde de att sätta på tv:n när loppen började.

–Vi kom på det först när andra loppet kördes. Hästen som vann hade vi med och sedan såg vi att även den häst som vann första loppet var med på kupongen.

Värdet på V75 var ännu så länge lågt, 218 kronor. Men i avdelning tre vann en rejäl överraskning med lågt nummer och värdet rusade i väg till drygt 10 000 kronor. I avdelningen fyra vann en favorit och en av Anna-Lenas två spikar.

Nästa avdelning bjöd på en ny överraskning och värdet närmade sig 100 000 kronor. Spänningen stegrades hemma i tv-soffan inför avdelning sex, det näst sista loppet. Peter tittade på kupongen och jämförde med experternas tips.

– Anna-Lena hade inte tagit ut någon av hästarna som var favorit, nu skulle det roliga ta slut trodde jag.

Annons

Men Anna-Lena hade gjort rätt som spelat på låga nummer. Häst nummer två vann till oddset 41 gånger pengarna. Värdet sköt i höjden – rejält.

– När jag skulle titta hur högt värdet var såg jag bara några asterisker och inga siffror. Jag undrade vad det var för fel, säger Peter.

”Felet” var att när värdet överstiger 200 000 kronor går inte spelbolaget ATG ut med några exakta värden, av spelsäkerhetsskäl.

– Vi skulle väl i alla fall få igen hundralappen vi satsat eftersom vi var garanterade sex rätt, trodde Peter.

Anna-Lena var uppe i varv, det var nu eller aldrig.

– Det var skitspännande, säger hon.

Tjoade och skrek

Och spänningen blev inte mindre av att programledarna i Vinnare-studion spekulerade i om det överhuvudtaget fanns någon kupong kvar med chans till sju rätt…?

– Vi är kvar, vi är kvar, satt jag och skrek i soffan, skrattar Anna-Lena.

Men i sista loppet hade hon bara en enda häst, nummer ett Maestro Crowe. Han var visserligen favorit, men en tveksam sådan.

Annons

Starten gick och pulsen var hög hos paret. Då galopperade deras häst och hamnade långt efter de andra.

Mungiporna föll ned.

– Jaha, det var det, nu går jag ned i köket och sätter på kaffe, sa Anna-Lena uppgivet.

Men deras häst hade hittat tillbaka i trav och var på väg ifatt de andra hästarna.

– Det såg dock inte bra ut, han travade illa, säger Anna-Lena.

Mycket riktigt slog Maestro Crowe på en ny galopp. Med dubbla galopper skulle det vara kört insåg paret och hoppades på hög utdelning på sex och fem rätt.

Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner
Det blev väldigt spännande framför tv:n när Anna-Lena och Peter insåg att en storvinst skulle bli deras.

Då hittade deras häst travet igen och var på väg ikapp klungan. Och inte bara det, in på upploppet hade han fått upp farten rejält och närmade sig ledaren.

Annons

– Det kommer inte att gå, skrockade Peter.

Men Anna-Lena hade inte gett upp.

– Jag skrek ”spring, spring, spring”!

Det otroliga hände. På mållinjen var Maestro Crowe först!

– Jag bara tjoade och skrek, säger Anna-Lena.

Sedan dröjde det ett tag innan utdelningen var klar och visades i tv-rutan. Anna-Lena och Peter trodde inte sina ögon när de såg utdelningen för sju rätt: 7 389 371 kronor!

Skålade i champagne

Anna-Lena hoppade omkring och jublade ”vi är miljonärer, vi är miljonärer” och ”nu blir det ny båt till sommaren”. Hennes dotter Stina, 26, var hemma och förevigade glädjedansen med mobilkameran.

Eftersom de hade ett system med flera hästar innebar det utdelning på både sex och fem rätt, vilket i slutändan innebar nästan 7,5 miljoner kronor!

– Vi var helt tagna. Den enda som behöll lugnet var Stina. Hon tog fram champagnen och de fina glasen så vi kunde skåla. Sedan lagade hon god mat till oss. Vi skulle se på uttagningen till Melodifestivalen, men det blev inte mycket med det.

Annons

Från ATG ringde man och gratulerade, samt gav numret till kusken Johan Untersteiner som vann sista avdelningen.

– Vi ringde och tackade honom. Han var betydligt lugnare än vi och trodde hela tiden på seger, berättar Anna-Lena.

Peter hade svårt att ta in siffran som stod på hans ATG-konto.

– Jag trodde att det här bara var en dröm och snart skulle jag vakna, då var allting som vanligt.

– Det var svårt att sova på natten och jag hade två gudstjänster i kyrkan på söndagen. Jag var trött, men samtidigt i glädjerus, säger Anna-Lena.

Anna-Lena och Peter vann 7,5 miljoner
Vinstpengarna kom när de behövdes som bäst. Nu har Anna-Lena och Peter ekonomisk trygghet, men kan också satsa på sina drömmar.

Vinstpengarna innebär förstås en del möjligheter.

– Vi är intresserade av sjön och har båt på Västkusten. Länge har vi drömt om att köpa en större båt så att hela familjen kan följa med ut, nu är det möjligt. Vi tycker också om att resa och ser fram emot en resa till Karibien.

Men bäst av allt med pengarna är tryggheten menar Peter.

– Vi får en större handlingsfrihet att göra det vi vill och tycker är roligt. Och den oro jag känt över att inkomsterna uteblivit under pandemin kunde jag släppa. Vinstpengarna kom när de behövdes som bäst.

Största vinsterna

Fem största vinsterna på V75 genom tiderna, avser utdelningen på enbart 7 rätt:

67 312 633 kr – Axevalla, 27 feb 2010

56 347 408 kr – Åby, 14 jan 2012

47 360 999 kr – Halmstad, 7 juli 2007

45 285 093 kr – Kalmar, 24 juni 2007

43 058 556 kr – Färjestad, 10 dec 2016

Källa: ATG.

Annons