Äntligen får Keanu Reeves vara lycklig – 7 saker vi kan lära av hans relation med Alexandra Grant

Alexandra Grant och Keanu Reeves i november 2019 då paret öppet visade att de var tillsammans.

Foto: TT/Jordan Strauss

Keanu Reeves har förlorat ett barn, en flickvän och sin allra bästa vän. Tragedierna verkar förfölja honom. Men nu verkar vinden ha vänt. Han lever i en kärleksrelation som inspirerar hela internet. Detta är berättelsen om Keanu och Alexandra.

Det råder inte brist på fascination av Keanu Reeves, 58, på internet.

Han uppskattas dels för sina roller i en lång rad filmer, men också för sitt liv vid sidan av den vita duken.

Nätet är fullt med berättelser om hans goda gärningar.

Bland annat driver han en välgörenhetsfond som regelbundet skänker pengar till cancerforskningen och till ishockeyspelare som skadat ryggmärgen.

Detta gör han utan att stoltsera med sitt namn.

Se också: 7 kändisar du inte visste var släkt med varandra
1:02

Efter reklamen: Se också: 7 kändisar du inte visste var släkt med varandra

(1:02)

Vid ett flertal tillfällen har han frivilligt gått ner i lön för att säkra stora namn i olika filmproduktioner. Till exempel avstod han från två miljoner dollar för att Al Pacino skulle kunna vara med i Djävulens advokat (1997).

Under arbetet med The Matrix (1999) jobbade han också fram ett avtal som gjorde att alla tekniker och kringpersonal fick en del av intäkterna när den gick upp på världens biografer.

Listan fortsätter.

Det här klippet blev viralt när han ses resa sig från sin plats i tunnelbanan. Såklart inget unikt, men heller inte något man kanske förväntar sig av en av filmindustrins mest kända skådespelare. At åka tunnelbana är inte ens något som stjärnorna i Hollywood direkt är kända för att göra.

Keanu är helt enkelt en enkel man. Någon som uppskattar de små sakerna i livet. Någon som inte tar något för givet.

Själv har inte haft något enkelt liv – tvärtom. De ständiga motgångarna har lagt grunden för ett rykte som säger att han är en av Hollywoods mest ledsna människor.

Denna bild ovan, där han sitter på en parkbänk, med en macka och en billig kopp kaffe bredvid sig, är en av flera foton som blivit virala. Sympatin har sköljt över honom och det har startats insamlingar – med glimten i ögat – för att han ska bli lycklig igen.

Keanu Reeves tragedier

Redan från unga år började han uppleva svek och förluster som skulle forma hans inställning till att tro att varaktiga relationer är något att hoppas och tro på.

När Matrix-stjärnan bara var tre år gammal skilde sig hans föräldrar och pappan lämnade familjen. De skulle aldrig riktigt ha någon bra kontakt efter att fadern försvann ur bilden.

Pierce Brosnan försvarar sin fru genom vått och torrt – särskilt när hon får höra glåpord om sin vikt

I början av 1990-talet drabbades hans yngre syster Kim av cancer. Keanu blev då systerns huvudsakliga försörjare. Kim har sagt om sin bror att hans hjälp blev avgörande för att kunna tillfriskna.

– När smärtan var outhärdlig satt han med mig och höll min hand, har hon sagt till tidningen Womans day Australia.

Bara ett par år senare förlorade Keanu sin bästa vän. Utanför legendariska nattklubben Viper Room i västra Hollywood, faller skådespelaren River Phoenix ihop av en överdos.

– Jag var fruktansvärt ledsen. Det var så otroligt sorgligt. Jag saknar honom väldigt mycket, sa Keanu Reeves till US Weekly år 1995.

Keanu Reeves år 1991 vid inspelningen av filmen Point break.

Foto: 20thCentFox/Courtesy Everett Collection/TT.

Tyvärr har han mycket kvar att känna sorg över. Saker som han inte vet om än vid denna tid.

År 1998 träffade han Jennifer Syme, personlig assistent till regissören David Lynch, på en fest. Det slog gnistor och paret kände sig snabbt redo att bilda familj. Året efter föddes en dödfödd dotter och ett halvår senare – då hade paret glidit isär – omkommer Jennifer i en bilolycka.

Sedan gick det en lång tid och Keanu Reeves verkade nästan att ha gett upp hoppet om kärleken. Det gick hela 20 år innan någonting hände på den fronten.

Året var 2019 och han dök upp på den röda mattan inför en filmgala i Los Angeles. Men han var inte ensam. Han höll om en kvinna som världen snart skulle lära känna som Alexandra Grant.

Är Tom Hanks trevligast i Hollywood? – 12 gånger han bevisat det

Denna konstnär, född 1973, fick internet att jubla. Äntligen hade Keanu Reeves, som tack vare sin trevlighet byggt upp en fanbase på nätet.

Så träffades Keanu Reeves och Alexandra Grant

Paret möttes på en middag redan tio år tidigare och vilket ledde till att de gjorde ett projekt ihop. De märkte nämligen snabbt att de delade en gemensam passion: Konst och litteratur. År 2011 gjorde de en barnbok för vuxna som fick namnet Ode to happiness. Keanu skrev och Grant gjorde illustrationerna.

Några år senare släppte de en ny bok och driver numera ett förlag ihop.

Uppenbarligen fattade de tycke för varandra även bortom arbetet med boken. Sedan de gjorde förhållandet officiellt har de synts allt mer frekvent vid varandras sida.

7 saker vi kan lära av deras relation

1. Kärleken kan knacka på när som helst

Keanu Reeves hade fyllt 55 och Alexandra Grant hade blivit 46 år när de officiellt berättade om sina kärlek år 2019. De var långt ifrån gamla, men inte purunga heller. Men de var helt enkelt redo.

De var mottagliga för kärlek.

Gnistan mellan två personer kan spraka exakt när som helst i livet.

2. Normer är fåniga

Tydligen fanns det folk som blev förvånade över att se honom med en kvinna som Alexandra, som vissa inte ansåg lever upp till den oskrivna (och löjliga) praxis som de manliga skådespelarna i Hollywood tillämpar. Som 46-åring var hon inte så ung som världen hade "förväntat" sig att hon skulle vara, skriver nätmagasinet Goalcast.

Foto: Xavier Collin/Image Press Agency/TT

Tabloidtidningar ska också ha spekulerat i att Alexandra skulle vara för gammal för att kunna bli mamma till Keanu Reeves barn. Något som både kan tyckas vara opassande att spekulera i samt helt felaktigt. Det finns flera vägar för en kvinna i Alexandras ålder att skaffa barn.

Dock verkar Alexandra vara trygg i sig själv. De hatiska kommentarerna bekommer inte henne. I ett samtal med skådespelaren Gwyneth Paltrow sa hon: "Det är viktigt att komma ihåg att det spelar ingen roll vad världen säger om ditt ansikte, din kropp eller din ålder. Vad som räknas är den beundran du känner från den som älskar dig."

3. Dela passioner

Keanu och Alexandra älskar konst och litteratur och driver som tidigare nämnts ett företag ihop. Det är tydligt att de delar samma intresse i livet: Att skapa.

Foto: Cyril Moreau/Bestimage/TT

Under pandemin verkade de inte ha lidit av att vara instängda ihop– tvärtom. Istället njöt de av timslånga samtal om livet och världen.

4. Kommunicera med varandra

Paret sägs kunna vara oense om småsaker, men aldrig setts bråka. De kan alltså diskutera och möta varandra. Göra den gemensamma vardagen lite bättre både för sig själv och den andre.

De vill mötas. De vill ge varandra utrymme. De vill lyssna. Och de delar med sig av sina känslor inför varandra.

Där har vi en eftersträvansvärd balans.

Eller som en av deras bekanta berättade för tidningen Closer Weekly i maj 2020.

– När du är i närheten av Keanu och Alexandra får du en känsla av lugn – det är bara något med dem som gör dig tillfreds.

5. Bra saker tar tid

Paret träffades 2009 men det dröjde tio år innan de officiellt berättade om sin relation. Relationen fick helt mogna. Och när de väl bestämde sig, då visste de exakt var de hade varandra.

Alexandra Grant och Keanu Reeves i november år 2019 då paret för första gången visade att var tillsammans.

Foto: Xavier Collin/Image Press Agency/TT

6. Integritet kring förhållandet

Både Keanu Reeves och Alexandra Grant är förhållandevis privata, i alla fall med Hollywood-mått mätt. De berättar själva när de vill säga något om sin relation. De håller en låg profil och behöver inte bevisa sin kärlek. De vet var de har varandra.

7. Svårigheter är lättare som ett lag

Under flera år verkade det som att Keanu hade stängt sitt hjärta för kärlek, men det enda som behövdes var rätt person som fick honom att öppna upp. En som var beredd att skynda långsamt med honom.

Alexandra Grant var den personen. Hon gjorde hela skillnaden. Eller som en av parets vänner berättade för tidningen Life & Style år 2019.

– Keanu var så traumatiserad av Jennifer Symes (exflickvännen som förolyckades, reds. anm) död att det fanns tillfällen då han inte kunde ta sig upp ur sängen på morgonen men allt förändrades när han träffade Alexandra. Hennes positiva syn och stöd har spelat en stor roll i att hjälpa honom att vända hans liv, säger vännen och avslutar:

– De är det perfekta paret. Jag tror att alla önskar att de hade något sådant. Det är inte en ytlig Hollywood-romantik.

Alexandra Grant och Keanu Reeves.

Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock