Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Är Tom Hanks trevligast i Hollywood? – 12 gånger han bevisat det

14 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, Tom Hanks med frun Rita Wilson, till höger, Tom Hanks i filmen Forrest Gump"
Han vägleder vilsekomna bröllopspar till kyrkan, betalar för främlingars luncher och donerar espressomaskiner till grävande journalister. Skådespelaren Tom Hanks anses vara en Hollywoods mest generösa och minst självupptagna människor. Vi har samlat tolv berättelser som styrker tesen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I februari 2022 började inspelningen av den amerikanska versionen av En man som heter Ove. Filmen baserar sig på författaren Fredrik Backmans roman med samma namn. Den handlar om den surmulne men godhjärtade Ove som försöker orientera sig i tillvaron efter att frun gått bort.

Premiärdatum för filmen, som ska heta A man called Otto har ännu inte annonserats. Men det råder ingen tvekan om att den lär bli en snackis både i Sverige och i USA.

I princip alla älskar Tom Hanks.

Han är med i Guinness rekordbok för bedriften att dragit in över 100 miljoner dollar i sju raka filmer. Ingen annan är en lika säker publikdragare som Tom Hanks.

Se också: 5 filmer att se fram emot 2022Brand logo
Se också: 5 filmer att se fram emot 2022

Bara att läsa namnet är för många en garanti på en riktig kvalitetsfilm. Såväl folk som kritiker älskar skådespelaren som vunnit två Oscar-statyetter och blivit nominerade för fyra andra roller.

Annons

Första vinsten kom 1994 efter dunderprestationen i Philadelphia. I filmen spelar han lovande advokaten Andrew Beckett som får sparken från sitt arbete efter att ha insjuknat i aids. För att få upprättelse anlitar han en jurist och stämmer sin före detta arbetsgivare.

Året efter kammade Tom Hanks hem filmvärldens finaste pris ännu en gång. Då spelade han den älskvärda Forrest Gump som berättade för oss att livet är som en ask choklad – man vet aldrig vad man får.

Men det är inte bara på den vita duken som Tom Hanks spelar sympatiska roller. Han har ett rykte kring sig om att vara osannolikt trevlig även i verkliga livet. En slagning på nätet ger oss en mängd berättelser om hans goda gärningar. Det är allt ifrån spontana och ömsinta gester till mer genomtänkta handlingar som är sprungna ur ett hjärta som vill väl.

Visst, vissa saker på listan är inte unika. Vi vet. Men stjärnor behöver ju inte vara trevliga för att bli vänligt bemötta. Men Tom Hanks anstränger sig.

Annons

12 gånger Hanks visar han är trevligast i Hollywood

1. Vägledde brud till bröllop

När Tom Hanks spelade in filmen Änglar och demoner år 2008 i Rom blev en stackars brud strandad på väg till kyrkan. Detta var visserligen indirekt Tom Hanks "fel" eftersom det var inspelningen som skapade kaoset i trafiken. Men han tog sitt ansvar och bruden under armen för att eskortera både henne och hennes pappa till altaret.

2. Köpte en Espressomaskin

Tom Hanks fick en rundtur i Vita huset när Bill Clinton var president i USA. Då såg skådespelaren att journalisterna i pressrummet endast fick uruselt kaffe. Det fick Tom Hanks att köpa en espressomaskin till ett värde av strax under 20000 kronor. Han donerade denna till murvlarna och skrev ett kort på sin skrivmaskin. "Kämpa på för sanningen, rättvisa och den amerikanska livsstilen. Särskilt sanningen."

Annons

3. Hjälper brandmän

Tom Hanks har ett hus i delstaten Idaho. Där hjälper han den lokala brandstationen med utrustning och svänger förbi för att peppa räddningstjänsten med uppmuntrande ord.

4. Uppmuntrar drömmar

En assistent på en filminspelning berättar hur Tom Hanks vandrar upp till denne och presenterar sig med sitt förnamn. De småpratade sedan om livet och Hanks uppmanade assistenten att alltid sikta högt i livet och aldrig nöja sig med småsmulor.

5. Köpte en matta

En gång intervjuades Tom Hanks av en radiokanal som drivs av amerikanska motsvarigheten till public service, det vill säga Sveriges radio. I USA har denna verksamhet inte i närheten av pengarna som de kommersiella kanalerna förfogar över. Tom Hanks reagerade på redaktionens slitna matta och drog omedelbart sitt checkhäfte för att täcka kostnaden för en ny.

Annons

6. Hittar ID-handling – söker ägaren

År 2015 sprang en student i Central Park i New York där hon blev av med sitt ID-kort. Det gjorde inte så mycket. Tom Hanks råkade nämligen hitta kortet och skrev på Twitter att han efterlyste henne. Hon nåddes av djungeltrumman och hörde av sig till Tom Hanks. Han skickade då ID-handlingen och en handskriven lapp: "Håll hårt i detta!".

7. Dyker upp i förtid till möten

Detta faller såklart in under vanligt hyfs, men det är inte ovanligt för en journalist att behövs vänta på den som ska intervjuas. Och tumregeln är förutsägbar: Ju större stjärna, desto senare kan personen dyka upp.

Men inte Tom Hanks.

När New York Times-skribenten Taffy Brodesser-Akner skulle träffa honom var Hollywood-stjärnan på plats före utsatt tid. Han svarade henne att det alltid varit viktigt för honom att vara lite tidig. Varför? Jo, det får honom att vara på tårna och det visar att han respekterar mötet.

Annons

8. Presenterar sig för alla

Flera berättar på nätet om olika möten med Tom Hanks när han inte förutsätter att den andre personen ska veta vem han är. En barnflicka har berättat att hon tjänstgjort hos en rad kändisar men ingen förutom Tom Hanks har presenterat sig med sitt namn.

9. Köper kakor – dricksar rejält

En gång skulle Tom Hanks iväg till en affär som säljer gamla skrivmaskiner – vilket skådespelaren samlar på. Han blir stoppad av en flickscout som säljer kakor. Tom köper fyra lådor som han baxar med sig och dricksar också 20 dollar. Han stannar en stund för att alla ska kunna ta ett foto med honom.

– Jag seglar fortfarande på moln, berättade en av mammorna efteråt.

10. Gav tillbaka biopengar

År 2011 spelade Tom Hanks i filmen Larry Crowne som han också producerade och regisserade. Vid ett tillfälle efter premiären tankade han bilen och hamnade i samspråk med ett par som hade sett filmen. De var inte imponerade och berättade att de hade förväntat sig mer av deras favorit-skådespelare. Då drar Tom Hanks fram 25 dollar och ber om ursäkt.

Annons

11. Köpte lunch till främlingar

Som Hollywood-stjärna är det inte ofta man får vara i fred om man vill äta lunch som andra människor. Men Tom Hanks tar sig tid för att skriva autografer och låta andra ta selfies md honom. Vid ett tillfälle fick han också ett infall. I drive in-kön till en hamburgare-restaurang bestämmer han sig för att betala för alla tre bilar bakom sig. Se klippet här.

12. Stöttar sin fru ovillkorligen

Det är inget konstigt att vara där i vått och torrt för sin make eller maka. Det är ju det stora löftet när man gifter sig. Men visst är det fint att läsa att Tom Hanks fru, Rita Wilson, hyllar sin man och hans stöd när hon drabbades av bröstcancer. Han var där varje dag för henne och stöttade på alla sätt han kunde. Själv har Tom Hanks sagt så här om vad han gjorde för sin fru.

– Det är som när det är en regnstorm utanför. Du ordnar den varma chokladen och ser till att alla är trygga.

Paret har varit gifta sedan 1988. När han svarar på frågan om hur man lyckas få ett förhållande att hålla så lång tid, svarar han People.

– Bara tyck om varandra.

Annons