Bästa vännerna Linda och Linda gör allt ihop

Linda Glantz och Linda Wendt poserar framför öresundsbron.

De bästa väninnorna har inte bara samma förnamn gemensamt. De har dessutom varit kollegor i snart tjugo år. Och hittills har Linda och Linda aldrig åkt på semester med enbart sina respektive män och barn. De reser alltid tillsammans som en enda stor familj. Med undantag för en bröllopsresa...

Skyarna ligger lågt över villaträdgården i Limhamn och regnet hänger i luften, men det hindrar inte väninnorna Linda Glantz, 41, och Linda Wendt, 41, från att träffas på en korvgrillning med sina familjer för att diskutera sommarens semesterplaner.

Det är i mitten av maj och det är hög tid att börja med semesterplaneringen för väninnorna och deras familjer, som består av Linda Glantz man Roger, 42, och deras barn Alex, 10, och Bella, 12, och Linda Wendts man Tobbe, 43, och deras son Theo, 12.

– I år har det blivit lite krångligare eftersom vi bara har semester samtidigt under två veckor, men vi får nog ihop det. Sedan våra barn föddes har vi alltid rest tillsammans, säger Linda Glantz.

– Det var bara på bröllopsresan som jag och Tobbe reste utan Linda och Roger, tillägger Linda Wendt med ett leende.


Var bara ytligt bekanta

Deras djupa och på många sätt unika vänskap började våren 2000 inför invigningen av Öresundsbron mellan Sverige och Danmark. På den tiden var de båda kvinnorna bara ytligt bekanta med varandra. De hade en del gemensamma bekanta och de brukade byta några ord med varandra när de träffades.

Utan att de visste om det sökte de båda jobb i betalstationen på Öresundsbron som skulle invigas senare den sommaren.

– Vi skulle bara ha sommarjobb. Ingen av oss kunde tro att vi skulle arbeta kvar på samma ställe 19 år senare, säger Linda Wendt.

Hon jobbade den våren i en klädbutik vid Triangeln i Malmö och fick reda på att Linda Glantz också sökt jobb på Öresundsbron när hon kom in i butiken och pratade en stund.

Linda Wendt och Linda Glantz.

Linda och Linda fick båda jobb på Öresundsbron och har haft samma arbetsplats sedan bron invigdes.

– Jag hade varit arbetslös en tid när jag fick jobbet. Linda och jag började båda på Öresundsbron 10 maj för att läras upp inför invigningen, berättar Linda Glantz.

Under de långa arbetspassen tillsammans vid Öresundsbrons betalstation på Lernacken stärktes deras vänskap och de blev snart ett begrepp bland sina arbetskamrater som ”de båda Lindorna” och ”glädjespridarna”.

– Vi är en institution på Öresundsbron numera, säger Linda Wendt med ett skratt. Vi har varit med sedan starten.

…det skulle vara tufft för oss om en av oss blev gravid och inte den andre.

Privat stärktes deras vänskap dessutom av att Linda Glantz blev tillsammans med Linda Wendts barndomsvän Roger. När hon sedan i sin tur blev förälskad i hans vän Tobbe var de fyras gäng ett faktum.

– Linda och Linda är otroliga. De kan jobba ett tolvtimmarspass tillsammans och det första de gör när de kommer hem är att ringa varandra och prata i ytterligare en timme, säger Roger med ett skratt.

– Jo, det är många gånger jag har gått hem från jobbet och pratat med Linda i mobiltelefonen. Det är ju inte allt vi har hunnit prata med varandra om medan vi jobbat, säger Linda Glantz.


Vänskapen ett stöd i kampen för barn

Deras starka vänskap har varit en stor glädje och ett starkt stöd för dem båda. Det märktes inte minst under de tuffa åren på 00-talet då de båda fick kämpa för att få barn.

– Vår högsta dröm var att vi skulle få barn samtidigt så att de skulle få växa upp med varandra, men det visade sig att vi båda hade stora svårigheter med att bli gravida, berättar Linda Wendt.

Det blev en lång rad läkarundersökningar och en ständig pendling mellan hopp och förtvivlan.

– Samtidigt smög sig tanken in att det skulle vara tufft för oss om en av oss blev gravid och inte den andre, berättar Linda Glantz.

– Det man tänkte på var att man, samtidigt som man själv skulle bli glad, så skulle man knappt våga berätta det för sin väninna av rädsla för att göra henne ledsen, berättar Linda Wendt.

Jag har i efterhand fått höra att det är ovanligt att man blir det.

2006 inledde Linda Glantz och Roger en process för att få barn genom provrörsbefruktning, IVF. Linda Wendt och Tobbe skulle precis också börja med samma process när hon blev gravid med Theo på naturlig väg.

– Jag var naturligtvis glad för Lindas skull, men kände mig samtidigt lite sorgsen över min egen situation. Lyckligtvis blev jag också gravid strax därefter vid första försöket med IVF. Jag har i efterhand fått höra att det är ovanligt att man blir det.

I familjerna Glantz och Wendt är barnen som syskon – liksom mammorna.

De båda arbetskamraternas och bästa vännernas dröm om att kunna vara gravida och därefter mammalediga samtidigt gick i uppfyllelse. I april 2007 föddes Linda Wendts son Theo och två och en halv månad senare såg Linda Glantz dotter Bella dagens ljus.

– Våra barn gick på samma dagis och samma förskolor upp till första klass, säger Linda Wendt.

Två år senare föddes Linda Glantz och Rogers son Alex.


Deras barn är som syskon

Efter en lång rad missfall, som har varit känslomässigt tuffa, har Linda Wendt och Tobbe beslutat sig för att inte försöka få fler barn.

– Vi har ett barn och vi är glada för det. För Theo är Bella och Alex som hans syskon. De har växt upp tillsammans och står varandra väldigt nära, säger Linda Wendt.

Under åren som har gått har det blivit många gemensamma utflykter till bland annat Danmark och besök på Tivoli och Bakken. Den första längre utlandsresan de båda familjerna gjorde tillsammans gick till Bulgarien när Bella och Theo var ett och ett halvt år gamla.

Det blev början på en lång tradition av gemensamma semestrar.

– Vi har sedan dess varit tre gånger i Turkiet, två gånger på Rhodos och tre gånger i Kroatien. Varje sportlov åker vi till Italien, berättar Linda Glantz.

Lindorna har Kroatien som ett av många höjdarresmål.

De båda familjerna firar dessutom de flesta storhelger tillsammans, som nyårsafton och midsommar, som en enda stor familj.

– Det är bara julafton som vi firar med våra föräldrar och annan släkt, men vi har däremot som tradition att träffas dagen innan julafton i stället, säger Linda Wendt.

– Det är nog bara en tidsfråga innan vi firar julafton tillsammans också, skjuter hennes man Tobbe in med ett leende.


Närheten påfrestande för vänskapen

Men att umgås så mycket och så nära med varandra kan vara krävande och påfrestande för vänskapen. Linda och Linda tror att de klarar det tack vare deras olikheter.

Hon stänger aldrig en kökslucka efter sig och kan ta på sig en tröja med avigsidan ut

– Jag är den ordningsamma och har ett visst kontrollbehov medan Linda är mer avslappnad och tar saker och ting som de kommer. Hon stänger aldrig en kökslucka efter sig och kan ta på sig en tröja med avigsidan ut, säger Linda Glantz och himlar skämtsamt med ögonen.

– Ja, där är Linda och min man Roger mer lika varandra. De är båda perfektionister, säger hennes väninna med ett skratt.

…fått skälla på våra respektive män och tillrättavisa varandras barn.

Eftersom de ser sig själva mer som systrar än bara väninnor ser de även sina familjer som en enda stor enhet på sju personer.

– Andra kan ha svårt att förstå det, men för oss är det bara självklart.

Det blir inte bara solsemester för Lindorna – men de reser alltid tillsammans. Bortsett från en bröllopsresa då.

Deras djupa vänskap gör också att de kan vara brutalt ärliga mot varandra och det gäller inte bara Linda och Linda utan alla sju.

– Vi hade aldrig kunnat åka tillsammans på alla resor om vi inte också fått skälla på våra respektive män och tillrättavisa varandras barn. Men samtidigt som vi kan vara otroligt raka mot varandra respekterar vi varandras olikheter, säger Linda Glantz och fortsätter:

– Min man och Linda är lika på varandra på det sättet att båda har behov av att kunna få dra sig tillbaka och få vara ensamma, medan jag och Tobbe är mer lika varandra på andra hållet.

– Ja, ni är ju båda översociala, säger Roger och skrattar.


Linda har blivit Lindas chef

Det har under åren varit ofrånkomligt att de blivit osams, men det har aldrig lett till någon bestående ovänskap som äventyrat deras vänskap.

– I vilken familj har man inte bråkat på 20 år? frågar Roger retoriskt. Det är klart att det kan bli diskussioner om saker och att man blir osams, men det har aldrig varit värre än man kunnat reda ut det genom att ringa upp dagen efter.

En annan sak som kunna påverka deras vänskap är att Linda Wendt numera är arbetsledare på Öresundsbron medan Linda Glantz har kvar sitt gamla jobb och arbetar växelvis vid betalstationerna och i kundcentret.

– Det innebär att Linda är min chef, men eftersom vi båda är prestigelösa har det inte betytt något för vår vänskap. Enda nackdelen med det är att hon och jag inte kunnat ta semester samtidigt och därför bara har två veckor ledigt samtidigt, säger Linda Glantz.

Dessa veckor ska utnyttjas på bästa möjliga sätt och därför gäller det att planera i god tid för möjliga semestermål.

Vår bästa resa var en oplanerad spontanresa till just Kroatien för tre år sedan.

I det inglasade uterummet står Linda och Linda med kartorna över Europa framför sig. De lutar åt att det blir en resa till Kroatien i år.

– Vår bästa resa var en oplanerad spontanresa till just Kroatien för tre år sedan. Det kan bli så i år också. Förmodligen bestämmer vi oss inte förrän i sista stund, säger Linda Glantz.

Borta från grillen i ena hörnan av trädgården ropar Roger att korvarna är klara. De båda Lindorna och barnen tar sina tallrikar medan Tobbe hämtar något att dricka innan de samlas runt grillen.

– Vi är en enda stor familj, säger Linda och Linda unisont och lägger armarna om varandras axlar.

Av Per-Ola Ohlsson

Foto: Stefan Lindblom, privat


Linda Wendt

 • Ålder: 41 år.
 • Yrke: Arbetsledare på Öresundsbron.
 • Familj: Tobbe, 43, och sonen Theo, 12.
 • Bor: Villa i Bunkeflostrand, Malmö.

Linda Glantz

 • Ålder: 41 år.
 • Yrke: Kundassistent på Öresundsbron.
 • Familj: Roger, 42, och barnen Bella, 12, och Alex, 10.
 • Bor: Villa i Limhamn, Malmö.

Så här håller ni sams på semestern:

Lindas och Lindas bästa tips:

 • Var ärliga mot varandra i alla lägen.
 • Var öppna mot varandra och våga även kritisera den andres partner och barn när de gör något fel.
 • Visa varandra respekt och hänsyn, till exempel om någon behöver vara för sig själv en stund.
 • Lyssna på varandra och ta samtliga era åsikter på allvar.

Mer intressant innehåll hos allas.se: