Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Birgitta: Våra barnbarn far illa

28 nov, 2023 
Anonym läsarberättelse
Liten pojke sitter och tittar ut genom ett fönster. Ser ledsen ut.
Foto: Shutterstock/TT
Allt gick fort när vår son träffade Elin. De fick tre barn i snabb följd.
Nu har de separerat och barnen är otrygga och aggressiva.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 kändisar som fått barnbarn tidigtBrand logo
Se också: 5 kändisar som fått barnbarn tidigt

När vår son träffade Elin var vi skeptiska på grund av åldersskillnaden. Inte för att vi inte gillade henne, men hon var så ung. Håkan var då 26 år och hon skulle precis fylla 19. Dessutom hade hon inte klarat gymnasiet eftersom hon skolkat.

Jag försökte prata med Elins mamma men hon tände bara ännu en cigarett och la skulden på staten som inte erbjöd ungdomar en bättre framtid.Sedan gick det fort.

Trots att Elin inte hade ett arbete köpte de ett radhus och tog väldigt stora lån. Håkan hade en liten sommarstuga som hans farfar testamenterat till honom och den la han in som säkerhet för lånet.

Jag var chockad över hur hon tog hand om barnet

Kort efter att de flyttat in blev vi bjudna på lunch och då berättade de att vi snart skulle bli farmor och farfar. Visst blev vi glada men min man och jag var oroliga eftersom allt gick så fort.

Annons

Jag försökte att inte lägga mig i, men när jag såg Elin röka den ena cigaretten efter den andra när hon var gravid i sjunde månaden, kunde jag inte vara tyst. Efter det bröt Håkan med både mig och min man, fram till dagen då vår son blev far till en liten Edvin.

En vecka senare kom de för att visa upp ”den lille prinsen” och vi var lyckliga över att få hålla det lilla knytet. Uppenbart var även att de ville ha ekonomisk hjälp.

Mindre än ett år senare ringde Elin för att berätta att hon var gravid igen och att vi åter skulle få ett barnbarn. Jag hade då besökt henne vid flera tillfällen och blivit smått chockad över hur hon tog hand om Edvin.

Vid ett tillfälle under sommaren hade hon låtit honom ligga på mage i barnpoolen så att han var nära att drunkna. Det var så illa att de fick köra honom till akuten. Dessutom låg det fimpar lite överallt på altanen och små barn stoppar ju det mesta i munnen.

Skaffade hon sig barn för att slippa jobba?

När barn nummer två föddes och Elin presenterade lilla Matilda sa hon samtidigt att ett av de bästa sätten att inte behöva jobba är att skaffa sig flera barn. En kommentar som jag länge funderade på.

Annons

Var det det hon gjorde? Skaffade sig barn för att slippa jobba? Håkan sa aldrig någonting om det.

Men när Elin väntade deras tredje barn tog min man honom åt sidan en kväll för att höra om de tänkt igenom situationen. Elin var inte ens 25 år.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Ännu en gång bröt vår son med oss. Efter att Elsa fötts tog det dock inte mer än ett halvår innan vi fick veta att Elin och Håkan skulle separera. Elin orkade inte vara trebarnsmor och krävde att Håkan skulle ta ett större ansvar.

Problemet var att han jobbade heltid och tog all övertid som bjöds för att få ekonomin att gå ihop. Elin började nu jobba halvtid på Ica. De hade delad vårdnad och det blev Håkan som fick se till att hon och barnen hade tillräckligt med pengar.

Barnen började visa aggresivitet på förskolan

Min man och jag bestämde oss för att hjälpa till så mycket vi kunde och jag gick ner till halvtid.

Annons

Stämningen mellan Elin och Håkan var usel. Det tog bara ett par månader innan de hörde av sig från förskolan. Barnen hade börjat visa aggressivitet och otrygghet och Elsa sluter sig alltmer inom sig själv.

Jag önskar att jag kunde göra mer för dessa tre små älsklingar, men varannan vecka är de hos Elin. Håkan orkar inte med sin situation och barnen bor därför mer hos oss än hos honom.

Visst är jag lycklig över att få ha mina barnbarn hos mig, men det är inte så barn ska ha det. De behöver lugn och ro, på en och samma plats. Barnen far illa, men Håkan vill inte inse det.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons